TechnischProjectbegeleider

Technisch Projectbegeleider
Niveau Niveau 4
Leerweg BBL
Studieduur 1 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25161
Locatie Heyendaalseweg 98
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. Partijen met eigen vakkennis en eigen inzichten. De omgeving vraagt om duurzame en integrale oplossingen, vaak op maat. In deze complexe omgeving zijn vakmensen nodig die een (bouw) project kunnen begeleiden door samen te werken en mensen te verbinden. Mensen hun eigen vakkennis inzetten om samen met andere vakmensen toe te werken naar het beste eindproduct.

Als Technisch Projectbegeleider bekijk je wat er nodig is om een project tot een goed einde te brengen. Je inventariseert en onderzoekt, brengt mensen en middelen samen, overlegt en plant de werkzaamheden volgens de geldende veiligheidsvoorschriften. Je signaleert problemen en bespreekt ze tijdig. Samen met het team zoek je naar oplossingen. Je zorgt ervoor dat werkplannen, begrotingen en tekeningen nauwkeurig bijgehouden en gecontroleerd worden en dat er daar waar nodig op tijd wordt bijgestuurd. Sturen op kwaliteit, veiligheid en ‘lean’ zijn daarbij uiterst belangrijk.

 

Inhoud van deze opleiding

In de opleiding Technisch Projectbegeleider ga je aan de slag met concrete projecten. Met collega’s uit verschillende vakgebieden (Bouw, Elektro- en Installatietechniek, Schilderen en Onderhoud) leer je hoe je lean en projectmatig werkt aan reële uitdagingen waar we nu in de bouw- en installatiebranche voor staan. Samen kom je verder, zeker als je methodisch en met een creatieve mindset werkt aan een gezamenlijk vraagstuk.

De competenties die je daarvoor nodig hebt worden in lessen en workshops aangeboden. Je leert plannen en organiseren, begrotingen opstellen, onderhandelen, coachen en managen. Naast de technische kennis die je al bezit, krijg je aanvullende kennis in je eigen vakgebied. Ook kwaliteitsbesef, veilig werken, commercieel denken en teamwork zijn belangrijke elementen in de opleiding.

We werken volgens een vaste methodiek: studenten worden in projectgroepen geconfronteerd met een realistisch probleem. De studenten verdiepen zich in alle aspecten van het probleem, zoeken samen naar bestaande en nieuwe (technische) inzichten en komen met een projectvoorstel of product. Deze projectmethodiek stuurt op het zoeken naar de vereiste technische kennis (kennisverwerving en leren leren) maar ook op creatief- en oplossingsgericht denken. Hierbij worden de competenties van de groep optimaal benut.

In deze éénjarige opleiding zit uiteraard ook een voor het diploma verplicht deel Nederlands, Engels en rekenen. Deze vakken worden examengericht aangeboden. Daarnaast kies je een keuzedeel dat zorgt voor een eigen accent in je opleiding. Denk hierbij aan een vaktechnische verdieping.

Je krijgt een plusprogramma dat inspeelt op actuele vragen vanuit het bedrijfsleven: het gaat hierbij om meerdaagse, intensieve trainingen op het gebied van domotica, warmtepompen, koude- en klimaattechniek, houtrotsanering, luchtdicht bouwen, Arbo, veiligheid en milieu etc. Dit plusprogramma wordt in overleg met het bedrijfsleven samengesteld en aangepast aan de actuele vraag. Je kiest in overleg met je leerbedrijf uit deze trainingen. Je vult hiermee je diploma aan met voor jou relevante certificaten.

Programmering

De opleiding is op één middag/avond per week, van 15.00 tot 21.45 uur. Een extra avond (19.00 – 21.00 uur) biedt intensieve (examen)training op het gebied van Nederlands, rekenen en Engels. Het pluspakket is op enkele aaneengesloten dagen gedurende het jaar.

In overleg kunnen projectgroepen buiten de bovengenoemde tijden op school werken aan hun project.

Leerwerkovereenkomst

De opleiding wordt aangeboden in de BBL. Dit betekent dat je vier dagen in de week werkt bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één middag/avond en één avond (gedurende een half jaar) in de week naar school. Je sluit hiervoor een overeenkomst af met school en het leerbedrijf waar je werkt. Het is de bedoeling dat je zelf werk zoekt als je dat nog niet hebt. Tijdens je werk moet je werkzaamheden op het gebied van projectbegeleiding, leiding geven, werkvoorbereiding of -aansturing kunnen uitvoeren.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je verder studeren aan het HBO.

Instroommomenten

Deze opleiding start in september 2019. Bij voldoende aanmeldingen is er een tweede instroommoment in januari 2020.

Toelatingseisen

Deze éénjarige opleiding Technisch Projectbegeleider is een specialistopleiding op niveau 4.

Toelating kan daarom met een afgeronde opleiding op niveau 3 in de vakgebieden Bouw, Elektro- en Installatietechniek, Schilderen en Onderhoud. Toelating met een andere vooropleiding vindt in overleg plaats, eventueel na het doen van een assessment.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De extra kosten voor deze opleiding zijn:

  • Boeken en licenties € 500,-
  • Kleding en materialen € --
  • Overig € --
  • Totaal € 500,-

De kosten zijn gebaseerd op een schatting en kunnen dus iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Technisch Projectbegeleider op de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Helaas zijn er op dit moment geen cijfers beschikbaar voor deze opleiding.

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten