Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Leren met je eigen laptop

Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. De richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.

Hoe kies je de juiste laptop? (algemene richtlijnen)

Aanvullende richtlijnen

Sommige opleidingen vragen om een bepaald soort laptop. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat er grafische programma's op moeten worden gebruikt. Of omdat je met grote bestanden gaat werken. Voor deze opleidingen hebben we aanvullende eisen voor jouw laptop opgesteld. Wij maken hierbij onderscheid tussen minimaal en optimaal:

Macbook of Chromebook?

Een MacBook of Chromebook is voor veel opleidingen prima te gebruiken als deze voldoet aan de richtlijnen. Ons instructiemateriaal is geschreven vanuit Windows. Daardoor kan het er op je MacBook of Chomebook anders uitzien.

Wat is een discrete GPU?

Een discrete GPU is een grafische processor (GPU) die los van de gewone processor (CPU) werkt. Deze neemt alleen de grafische taken voor zijn rekening en heeft zijn eigen geheugen (ook wel VRAM genoemd). Soms wordt een discrete GPU ook wel aangeduid als een "dedicated" of "non-shared" GPU. Voorbeelden van discrete GPU's zijn:

  • Nvidia GTX/RTX
  • AMD Radeon RX
  • Intel Arc*
  • Apple M-architectuur (M1/M2/M3)**

* De in de nieuwe Intel Core Ultra processoren geintegreerde ARC GPU wordt vooralsnog niet ondersteund/geadviseerd.

** De GPU van de Apple M-architectuur (M1/M2/M3) deelt deze zijn geheugen met de rest van het systeem. Wanneer je kiest voor een Apple M1/M2/M3 laptop doe je er dus goed aan om één stap hoger te gaan met het geheugen, dus 16GB i.p.v. 8GB of 32GB i.p.v. 16GB. Meer dan 32GB is voor geen enkele opleiding noodzakelijk.

Heb je al een laptop?

Als jouw laptop voldoet aan de algemene en eventuele aanvullende richtlijnen, dan is dat perfect! Als je twijfelt, neem dan contact met ons op.

Waar koop, huur of lease je een laptop?

Die keuze maak je helemaal zelf. Zoek dus een leverancier en aanbieding die het beste bij jou past. ROC Nijmegen heeft geen samenwerking met één specifieke leverancier.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

Vul jouw naam in
Vul jouw e-mailadres in. Hier sturen we het antwoord op jouw vraag naartoe.
Welke opleiding wil je gaan volgen?

Kies een leerweg
BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg waarbij je het overgrote deel van de opleiding op school te vinden bent.
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL studie betekent een combinatie van werken en leren, waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.
Op welk niveau ga je deze opleiding volgen?
Wat wil je ons vragen?
Invalid Input
Terug naar boven