Homepage image

Van mbo naar hbo

Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo maak je zo de stap naar het hbo. Easy peasy. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor. En het mooie is: jij hebt al praktijkervaring en een stevige basis.

Voordelen van mbo naar hbo

Het heeft zo z’n voordelen om via mbo door te gaan naar hbo. Welke?

  • Je hebt een beroepsopleiding voltooid, dat geeft je een stevige basis
  • Je hebt al praktijkervaring opgedaan dankzij stage(s)
  • Je hebt al bepaalde kennis over het vak die je in het hbo nog verder kunt verbreden en verdiepen

Welke hbo-opleiding sluit aan op jouw mbo-opleiding?

Wil je weten welke vervolgopleiding het beste aansluit op jouw mbo-opleiding? Kijk dan op de website van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en zoek naar opleidingen die aansluiten, van mbo naar hbo.

Goed voorbereid van mbo naar hbo

We bereiden je goed voor op de overstap van mbo naar hbo. En zelf kun je daar ook wat aan doen. 

  1. Volg het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’. Hierin oriënteer je je op verschillende hbo-opleidingen en maak je kennis met de manier van studeren die hoort bij het hbo. Je bent op het hbo meer bezig met de theorie en de stof wordt sneller behandeld. Studeren op het hbo vraagt meer eigen inbreng en van je taalvaardigheid. In dit keuzedeel maak je hier kennis mee. Zo kun je zien of deze manier van leren bij je past. 
  2. Volg een havo-vak naast je mbo-opleiding. Bijvoorbeeld wiskunde, Engels of economie. Een vak dat goed past bij de hbo-opleiding die je wilt gaan volgen. 
  3. Via voorlichting en loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we jou je zo goed mogelijk op weg naar het hbo.

Anoeshka's route van mbo naar hbo

Heb je al eens gedacht aan de route via mbo naar hbo? Anoeshka deed de opleiding mbo Apothekersassistent bij ROC Nijmegen en studeerde door op het hbo. 

Samenwerking met het hbo en de HAN

Op het gebied van oriëntatie, kennismaking en doorstroom van het mbo naar hbo, werken we samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Technovium

Deze ‘doorlopende leerlijn’ van mbo naar hbo vind je letterlijk terug bij het Technovium. Dat is het gebouw waarin onze techniekopleidingen en die van de HAN zijn gehuisvest.

Opleidingsschool 

Verder is er de Opleidingsschool waarin we leraren opleiden voor lesgeven in het mbo. Hbo en mbo werken hier nauw samen. 

Succesvol in het hbo

Landelijk stroomt zo'n 40% van de studenten op mbo niveau 4 door naar een opleiding op een hogeschool.

Onze studenten zijn succesvol in het hbo. In 2017-2018 gingen er 452 studenten door naar het hbo. Zij kiezen voor de HAN (67%), Avans (14%) of Fontys (7%). Een derde haalt zijn hbo-diploma in vier jaar.

Van de direct doorgestroomde vavo-studenten, was 65,5% op 1 oktober 2017 actief op het hbo of had de propedeuse gehaald.

Hoe doen onze studenten het bij de HAN?

25% van onze studenten haalt zijn propedeuse op de HAN in een jaar. Dit is vergelijkbaar met de studenten die van de havo komen.

Bijna 63% blijft na het eerste jaar op het hbo en/of behaalt de propedeuse.

En de studiefinanciering dan?

Bij doorstuderen op het hbo telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'. Bekijk je recht op studiefinanciering op de website van DUO.

Halvering collegegeld eerstejaars studenten

Wist je dat het kabinet het collegegeld van eerstejaars studenten hoger onderwijs vanaf het studiejaar 2018-2019 heeft gehalveerd? Da's nou prettig! En kies je voor een lerarenopleiding dan ontvang je zelfs nog een extra jaar korting op het collegegeld. Waarom? Omdat het kabinet graag ziet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. 

Meinou ging je voor

Studente Meinou maakte de overstap van mbo naar hbo. “Ik was nooit echt een ‘boeken-leer’-persoon,” vertelt zij. Daarom deed ze geen havo, maar eerst mbo.

Meinou's ervaring

Meer over doorstuderen

Wil je meer weten over doorstuderen en toelatingseisen? Kijk ook eens op studeermeteenplan.nl.