Van mbo naar hbo bij ROC Nijmegen

Van mbo naar hbo

Heb je de smaak te pakken en wil je na het mbo doorstuderen? Vanuit het mbo kun je met niveau 4 de stap naar het hbo maken. Wij bereiden je daar tijdens je opleiding op voor.

Voordelen van mbo naar hbo

Het heeft voordelen om van mbo naar hbo te gaan. Welke?

  • Je hebt een beroepsopleiding voltooid, dat geeft je een stevige basis
  • Je hebt al praktijkervaring opgedaan dankzij stage(s)
  • Je hebt al bepaalde kennis over het vak die je in het hbo nog verder kunt verbreden en verdiepen

Zij gingen van mbo naar hbo!

Goed voorbereid van mbo naar hbo

We bereiden je goed voor op de overstap van mbo naar hbo. En zelf kun je daar ook wat aan doen.

  • Volg het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’. Hierin oriënteer je je op verschillende hbo-opleidingen en maak je kennis met de manier van studeren die hoort bij het hbo. Je bent op het hbo meer bezig met de theorie en de stof wordt sneller behandeld. Studeren op het hbo vraagt meer eigen inbreng en van je taalvaardigheid. In dit keuzedeel maak je hier kennis mee. Zo kun je zien of deze manier van leren bij je past.
  • Volg een havo-vak naast je mbo-opleiding. Bijvoorbeeld wiskunde, Engels of economie. Een vak dat goed past bij de hbo-opleiding die je wilt gaan volgen.

Via voorlichting en loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we jou met het kiezen van een hbo-opleiding die het beste bij jou past!

Welke hbo-opleiding sluit aan op jouw mbo-opleiding?

Wil je weten welke vervolgopleiding het beste aansluit op jouw mbo-opleiding? Kijk dan op de website van een van de hogescholen in Nederland en zoek naar opleidingen die aansluiten op mbo-opleidingen.

Succesvol in het hbo

In Nederland stroomt 40% van de studenten op niveau 4 van mbo naar hbo.
Onze studenten zijn succesvol in het hbo. In 2017-2018 gingen er 452 studenten door naar het hbo. Vanuit ROC Nijmegen kiezen zij voor de HAN (67%), Avans (14%) of Fontys (7%). Een derde haalt zijn hbo-diploma in vier jaar.

Samenwerking met de HAN

Op het gebied van oriëntatie, kennismaking en doorstroom van het mbo naar hbo, werken we samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).

Technovium

Deze ‘doorlopende leerlijn’ van mbo naar hbo vind je letterlijk terug bij het Technovium. Dat is het gebouw waarin onze techniekopleidingen en die van de HAN zijn gehuisvest.

Hoe doen onze studenten het bij de HAN?

  • 26% van onze studenten haalt zijn propedeuse op de HAN in een jaar. Dit is vergelijkbaar met de studenten die van de havo komen.
  • Na 1 jaar is 74% van onze studenten nog actief op de HAN. Dit geldt ook voor onze vavo-studenten, van hen is na een jaar nog 77% actief.

En de studiefinanciering dan?

Bij doorstuderen op het hbo telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'. Bekijk je recht op studiefinanciering op de website van DUO.

Halvering collegegeld eerstejaars studenten

Wist je dat het kabinet het collegegeld van eerstejaars studenten hoger onderwijs vanaf het studiejaar 2018-2019 heeft gehalveerd? Da's nou prettig! En kies je voor een lerarenopleiding dan ontvang je zelfs nog een extra jaar korting op het collegegeld. Waarom? Omdat het kabinet graag ziet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. 

Miriam en Samantha hebben op het hbo veel voordeel van hun mbo-opleiding

Miriam en Samantha zijn na hun mbo-opleiding doorgegaan naar het hbo. Zij hebben allebei veel profijt van de kennis en ervaring die al opdeden bij ROC Nijmegen.

Juliette ging van mbo naar hbo

Studente Juliette maakte de overstap van mbo naar hbo. 'Ik heb ervaren dat een mbo-opleiding de perfecte basis is voor een hbo-opleiding.'

Saria studeerde al ICT in Syrië en rondde afgelopen zomer zijn studie bij ROC Nijmegen af. Nu studeert hij ICT aan de HAN.

Meer over doorstuderen

Wil je meer weten over doorstuderen en toelatingseisen? Kijk ook eens op studeermeteenplan.nl.

Terug naar boven