Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig Werkend Kok
Wie kookt, moet het hoofd koel houden ... hoeveel pannen er ook op de kachel staan. Op de opleiding Zelfstandig werkend kok van ROC Nijmegen werk je elke dag aan je kooktechnieken. Je ontwikkelt je tot kok die zelfstandig gerechten kan maken en leiding kan geven aan collega’s.

Wat leer je op de opleiding Zelfstandig werkend kok?

Je leert gerechten bereiden en aanpassen: geen wens is jou te gek! Je leert creatief en innovatief te koken en ontwikkelt nieuwe gerechten voor de menukaart.

Na de opleiding

Heb je je diploma op zak? Dan kun je aan de slag in de keuken of verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie).

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?
Voorwaarden

Meer over de opleiding

Behalve mooie gerechten bedenken en bereiden, leer je verschillende kooktechnieken. Bijvoorbeeld basisbereidingen en -technieken van salades en soepen, koude keuken en patisserie. Maar ook leer je hoe de apparatuur werkt en welke grondstoffen je nodig hebt.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap

Je leert verder:

  • hoe je samenwerkt met je collega’s in de keuken en met de bediening
  • hoe je de voorraad beheert: vervelende verrassing zullen jou niet overkomen!
  • omgaan met gasten
  • nauwkeurig en hygiënisch werken
  • je werkzaamheden slim plannen
  • leidinggeven

Werken als Zelfstandig werkend kok

Als kok werk je in een dynamische omgeving. Je neemt bestellingen in ontvangst en geeft deze op het juiste moment en perfect bereid mee aan de bediening.

Je bent een echte teamplayer en doet er samen alles aan om de gasten een lekker en gezellig uitje te bezorgen.

Past het beroep Zelfstandig werkend kok bij mij?

  • Met de handen werken

  • Met machines werken

  • Iets moois maken, bedenken

  • Werken volgens strakke regels

  • Menucalculatie (rekenen)

  • Ja

    • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
    • Mbo: een diploma minimaal niveau 2
    • Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
    • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

    Lees meer over onze toelatingseisen.

  • Als je de BOL-opleiding volgt zit je niet alleen op school. Je zult tijdens verschillende stages ervaring opdoen bij een leerbedrijf als leerling. Op school hebben we het leerbedrijf Het Restaurant, waar gasten komen genieten van bereide gerechten. 

    Maar tijdens deze stages leer je ook:

    • hoe het is om in het echt mee te werken in een bedrijf
    • hoe je sociale vaardigheden en beroepsvaardigheden het best kunt gebruiken
    • zelfstandig te werken.
  • Het lesgeld is € 1357,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    Naast het lesgeld zijn de kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:

    • Boeken en licenties € 466,75
    • Kleding € 186,50
    • Messenset € 99,-- (exclusief verzendkosten)

    Schoenen moet je zelf aanschaffen.

    Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. Een messenset is voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school. Advies: koop zelf zo'n set want messen horen bij de standaarduitrusting van een kok.
    Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.
  • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over keuzedelen in het mbo
    Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.

    Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

  • Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3 of 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus

Volg je opleiding Zelfstandig werkend kok bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Zelfstandig werkend kok

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
7,1
Landelijk gemiddelde
7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
65%
Landelijk gemiddelde
52%
Doorstroom binnen mbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
39%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
4/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Kans op stage
Deze regio
5/5
Landelijk gemiddelde
5/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 9,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Meelopen

Hoe ziet meelopen eruit?

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Zelfstandig werkend kok!

Voorlichting: video’s en presentaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder .

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven