Manager/ondernemer horeca

Manager/​ondernemer horeca

Wil jij graag leidinggeven en anderen motiveren? En weet je als geen ander hoe je gasten de avond van hun leven bezorgt? Na de opleiding Manager Ondernemer horeca van ROC Nijmegen kun je een zaak runnen op jouw manier, met je eigen personeel.

Wat leer je op de opleiding Manager/ondernemer horeca?

Op de opleiding Manager Ondernemer Horeca leer je wat je moet doen om een bedrijf succesvol te maken. Hoe je personeel aanstuurt en motiveert, de wettelijke regels volgt, maar ook wanneer je zelf de handen uit de mouwen moet steken. Misschien win jij de biertapwedstrijd wel!

Na de opleiding

Na het succesvol afronden van de opleiding ben je startbekwaam om te werken in de horecabranche. Dit kan als manager of ondernemer. Misschien start je wel je eigen zaak!  Maar verder studeren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de Hogere Hotelschool. Of wat dacht je van hbo-opleidingen zoals Food and Business en internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

  • Niveau 4 - Middenkader
    Meer over niveau 4
  • Leerweg BOL
  • Opleiding duurt 3 jaar
  • Lesgeld € 1357,- per jaar
    Lees meer over de bijkomende kosten
  • Opleiding begint op
    28 augustus 2023
  • Crebocode 25184
  • Campusbaan  6
    Nijmegen

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?

Manager/ondernemer horeca

  • Niveau 4 - Middenkader
  • Leerweg BOL
  • Opleiding duurt 3 jaar

Opleidingslocatie

Campusbaan 6
Nijmegen

Meer over de opleiding

Het personeel rekent op jou. Je leert daarom een ondernemersplan opstellen en uitvoeren met je team. In ons eigen restaurant op de Plaza ga je aan de slag met gasten die een lunch of diner nuttigen. Je staat letterlijk in het middelpunt van de zaak. We hebben een eigen foodtruck waar jij als manager kan oefenen met je eigen mini onderneming.

De vakken Nederlands, rekenen, burgerschap en economie horen bij de opleiding. Daarnaast bieden we Engels en Duits aan, zodat je ook met je buitenlandse gasten een praatje kunt maken. En natuurlijk krijg je alle vakgerichte vakken zoals drankenkennis en vaktheorie, maar ook warenkennis en keukenlessen. Er staan ook leidinggevende vakken op je rooster. Deze worden gegeven in de praktijk- en theorielokalen. We leren je koffie melanges samenstellen, je krijgt les over bier, wijn en gedistilleerde dranken en leert de mooiste cappuccino's maken. Ook brengen we regelmatig een bezoek aan lokale bedrijven waar wij als opleiding nauw mee samenwerken. 

Verder leer je:

  • hoe je met de gasten om moet gaan en je personeel aanstuurt 
  • hoe je de financiën op orde houdt
  • wat je kunt doen als gasten klachten hebben
  • hoe een reserveringssysteem werkt
  • alles over wijn, bier, koffie en gerechten

Extra leuk op deze opleiding

Naast het normale studieprogramma zijn er bij deze opleiding leuke extra's. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in het buitenland. Wat dacht je van Aruba?! En we houden regelmatig een wedstrijdje. Studenten van ROC Nijmegen hebben al meerdere medailles in de wacht gesleept op de Skills Heroes vakkampioenschappen, de landelijke vakwedstrijden voor het mbo. 

Werken als Manager/ondernemer horeca

Als Manager Ondernemer in de horeca heb je veel verantwoordelijkheden, zowel voor de zaak als voor je medewerkers. Jij bent verantwoordelijk voor de gang van zaken in het bedrijf. Naast het werken met gasten zorg je voor de inkoop, marketing, financiën en het personeelsbeleid. Je bouwt aan een gemotiveerd team met als gezamenlijk doel: tevreden gasten die genieten van een verblijf in jouw hotel, café of restaurant.  

Past het beroep Manager/ondernemer horeca bij mij?

  • Met mensen werken

  • Leiding geven

  • Probleem oplossen

  • Ja

  • Je bent toelaatbaar op de driejarige niveau 4 opleiding met een kader, gemengd of theoretisch VMBO-diploma, of met een overgangsbewijs van HAVO 4 naar HAVO 5. Heb je HAVO of VWO afgerond dan kun je de fasttrack-opleiding doen. Deze duurt twee jaar.

    Lees meer over onze toelatingseisen

  • Je doet op school in ons eigen restaurant veel praktijkervaring op. Je gaat ook een paar keer stagelopen in een restaurant of hotel, waarbij je iedere keer een ander onderdeel van de opleiding uitvoert.  Zo leer je het best hoe het er in het echt aan toegaat. 

    Ben jij het type voor een groot avontuur? Wie weet mag je dan wel ervaring opdoen in het buitenland!  

  • Het lesgeld is € 1357,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
    • Boeken en licenties € 491,25
    • Kleding
      • herenkleding (excl. schoenen) € 345,50
      • dameskleding: jurk (excl/ schoenen) € 397,50; pak (excl. schoenen) € 353,50
    • Messenset exl. verzendkosten€ 49,--

    Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

    Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
    Een messenset is voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school.
    Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.
     

    Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar iets afwijken.

  • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over keuzedelen in het mbo
    Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.

    Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

  • Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3 of 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus
  • Examen leidinggeven. Maar dan net wat anders.

    Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd, ga er maar aan staan wanneer alle restaurants gesloten zijn. Jelle Zeller, docent en manager leerbedrijven horeca bedacht een manier waarop de studenten toch getoetst kunnen worden op hun leidinggevende vaardigheden.

    Examen leidinggeven. Maar dan net wat anders.
  • Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd

    Vierdejaars studenten van de opleiding Manager/ondernemer Horeca van ROC Nijmegen moeten in april een examen leidinggeven afleggen. Normaal gesproken doen zij dat in een restaurant. Vanwege de sluiting van de horeca door corona, was een alternatief nodig om vast te stellen of de studenten klaar zijn voor het echte werk. Samen met Fieldwork Foundation , een Nijmeegse stichting die lokaal hulp...

    Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd

Volg je opleiding Manager/ondernemer horeca bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Manager/ondernemer horeca

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
6,6
Landelijk gemiddelde
7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
82%
Landelijk gemiddelde
72%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
21%
Landelijk gemiddelde
40%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
86%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
3/5
Kans op stage
Deze regio
4/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 10,66

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Meelopen

We weten nog niet wanneer je weer mee kunt lopen.

Wil jij weten wanneer er weer nieuwe momenten voor meelopen zijn?

Houd me op de hoogte.

Hoe ziet meelopen eruit?

Open dagen

Aanmelden voor de opleiding Manager/ondernemer horeca!

Hoe werkt het aanmelden?

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder. Heb je andere vragen (bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven