Zelfstandig werkend kok
Zelfstandig Werkend KokOntwikkel jezelf tot kok die zelfstandig gerechten bereidt en leiding geeft aan collega’s. Je kijkt naar het grotere geheel in de keuken. Je bedenkt menu’s, zorgt dat alles netjes klaar staat in de keuken en je garandeert kwaliteit. Door jouw ontwikkelde hospitality skills loopt alles op rolletjes in de keuken. En als het even niet goed loopt, stuur je bij. Bij de BBL-opleiding Zelfstandig werkend kok van ROC Nijmegen werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je een keer per week naar school. Lijkt dit je wat? Lees dan snel verder.
Op de BBL-opleiding Zelfstandig werkend kok werk je bij een erkend leerbedrijf en op school elke dag aan je kooktechnieken. Je leert hoe je jouw gasten blij maakt. En ontdek je hoe je je taken optimaal voorbereidt. Daarnaast leer je hoe je in de keuken alles op rolletjes laat lopen. Je stuurt collega’s aan en stuurt bij als het nodig is. Jij overziet het geheel.
Je leert je vaardigheden direct in de praktijk bij een erkend leerbedrijf en gaat 1 dag in de week naar school. We helpen je om zelfstandig aan de slag te gaan. Op die manier heb jij de regie en grip op het tempo dat bij jou past om de opleiding zo goed mogelijk af te ronden.
-
Niveau 3 - Vak
Meer over niveau 3 -
Leerweg BBL
-
Opleiding duurt 0 jaar
-
Richting
-
Lesgeld € 715,- per jaar
Lees meer over de bijkomende kosten -
Opleiding begint op
25 augustus 2025 -
Crebocode 25182
-
Campusbaan 6
Nijmegen
Meer over de opleiding
Behalve mooie gerechten bedenken en bereiden, leer je tijdens de BBL-opleiding Zelfstandig werkend kok verschillende kooktechnieken. Bijvoorbeeld basisbereidingen en technieken van salades en soepen, koude keuken en patisserie. Ook leer je hoe de apparatuur werkt en welke grondstoffen je nodig hebt om de lekkerste gerechten te maken.
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- burgerschap
Je leert verder:
- hoe je samenwerkt met je collega’s in de keuken en met de bediening
- hoe je de voorraad beheert: jij zorg ervoor dat de keuken niet voor vervelende verrassingen komt te staan
- hoe je het beste omgaat met gasten
- hoe je nauwkeurig en hygiënisch werkt
- hoe je de werkzaamheden slim kan plannen
- hoe je als hoofd in de keuken de rest van het team aanstuurt
Na de opleiding Zelfstandig werkend kok
Heb je je diploma op zak? Dan kun je aan de slag als kok in de keuken of verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Manager Ondernemer Horeca of naar Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie). Genoeg kansen en dingen om over na te denken dus!
Werken als Zelfstandig werkend kok
Als kok werk je in een dynamische omgeving, er gebeurd van alles! Je neemt bestellingen in ontvangst. Je maakt de lekkerste gerechten en geeft deze op het juiste moment mee aan de bediening.
Je bent een echte teamplayer, bewaakt het overzicht in de keuken en stuurt bij waar nodig. Samen doen jullie er alles aan om de gasten een lekker en gezellig uitje te bezorgen.
Past het beroep Zelfstandig werkend kok bij mij?
-
- Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
- Mbo: een diploma minimaal niveau 2
- Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Lees meer over onze toelatingseisen.
-
Als je deze BBL-opleiding volgt, werk je het grootste gedeelte van je opleiding in de praktijk. Daarnaast ga je gemiddeld één dag per week naar school om de theorie te leren. Dinsdag is de lesdag.
-
Het lesgeld is € 715,- per jaar.
Bijkomende kosten
Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar van deze opleiding het volgende voor :
- Boeken en licenties € 466,75
- Kleding en materialen € 0
Schoenen koop je zelf.
Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. Een messenset en een gereedschapssetje betaalt de school, die krijg je in bruikleen en kan je alleen op school mee werken. Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een kok. Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2022-2023 en kunnen voor het schooljaar 2023-2024 afwijken. -
BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Je hebt een (leer-)arbeidsovereenkomst bij een werkgever en je gaat een dag per week naar school.
-
Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. Lees meer over keuzedelen in het mbo.
Naast keuzedelen kun je ook kiezen om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.
-
We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.
-
Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding.
Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.
-
Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.
-
Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.
Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben.
Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.
-
Jouw route door het mbo
- vmbo-kader diploma
- vmbo-gemengd diploma
- vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
- Overgangsbewijs naar havo 4
mbo-entree-opleidingmbo opleiding niveau 2mbo opleiding niveau 3mbo opleiding niveau 4Aan het werk op de arbeidsmarktDoorstuderen op het hboLees meer over de niveaus
5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij
Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.
Studie in cijfers
Zelfstandig werkend kok
Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Evenementen
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Online voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
-
Voorlichting voor ouders / verzorgers van studiekiezers
Voorlichting: video’s en presentaties
Stel een vraag over de opleiding
Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).
Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.
-
William Dicks
- E-mailadres:
- w.dicks@roc-nijmegen.nl