Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)

Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)

Ben jij praktijkgericht, zelfstandig en gedreven? En heb jij ook nog eens een passie voor koken? Volg dan de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie) bij ROC Nijmegen!

Wat leer je op de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)?

Je leert leiding te nemen over een speciaal deel van de keuken. Topkoks en gastdocenten leren je nieuwe technieken en onthullen de fijnste kneepjes van het vak. Ook bouw je onmisbare skills op in plannen en budgetteren.

Na de opleiding

En dan na de Cas Spijkers Academie … via Meestergezel op naar SVH Meesterkok

Tijdens de opleiding aan de Cas Spijkers Academie word je opgeleid tot topkok en werk je in de beste restaurants van Nederland en België. Na het volledig, en met succes doorlopen van dit 3-jarige traject behaal je je mbo-diploma gespecialiseerd kok niveau 4. Ook kun je het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent behalen. Je haalt dit certificaat op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke CSA-opleidingstraject hebt opgedaan door onder andere deelname aan excursies, masterclasses en workshops, gegeven door meesterkoks en culinaire talenten.  

Door deze leerervaringen ben je in de gelegenheid een portfolio aan te leggen waarmee je je kunt presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van restaurants. Dit Cas Spijkers-certificaat is ondertekend door niemand minder dan Jonnie Boer van restaurant De Librije***. 

Sluit je daarnaast tijdens de opleiding de onderdelen SVH leermeester, SVH sociale hygiëne en het keuzedeel Wijnkennis 2 met een voldoende afdan kun je op voor de hoogst haalbare titel die je binnen de koksopleiding kunt krijgen, die van Meestergezel! Deze titel is je springplank voor het behalen van je uiteindelijke doel: Meesterkok.

Om in de toekomst in aanmerking te komen voor de de titel van Meesterkok doe je een SVH meesterproeve. Voor deelname hieraan moet je minimaal 28 jaar zijn en ten minste tien jaar gewerkt hebben in één of meerdere functies in de keuken van een hotel/restaurantbedrijf waarvan gedurende meerdere jaren op hoog niveau in gerenommeerde bedrijven.

  • Niveau 4 - Middenkader
    Lees meer over de niveaus
  • Leerweg BBL
  • Opleiding duurt 3 jaar
  • Lesgeld € 606,- per jaar
    Lees meer over de bijkomende kosten
  • Start begin schooljaar 2021
  • Crebocode 25179
  • Campusbaan  6
    Nijmegen

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder. Heb je andere vragen (bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Tijdens de herfstvakantie (19/10-23/10) zijn onze voorlichters niet bereikbaar. Heb je inhoudelijke vragen over de opleiding, kun je vanaf maandag 26 oktober 2020 weer telefonisch contact met ze opnemen.

Opleidingslocatie

Campusbaan 6
Nijmegen

Meer over de opleiding

Onderwijs op maat

Bij de Cas Spijkers Academie leer je flexibel. Je bent dus zelf regisseur van jouw opleiding. Je leert bijvoorbeeld in je eigen tempo te werken aan leerdoelen. Onze leercoaches helpen je daarbij. Ook doe je mee aan vakwedstrijden. 

Let op! Wij hebben plek op deze opleiding voor maximaal 15 studenten.

Wat je leert:

  • Je leert hoe je een menukaart samenstelt waar de gasten van zullen watertanden
  • Je maakt gerechten met de meest spannende kooktechnieken
  • Je leert evenementen (mede) organiseren waar eten een belangrijke rol speelt

Maar je leert ook:

  • leerling-koks te begeleiden
  • de keukenbrigade te leiden
  • de nieuwste kooktechnieken, zoals: cryogeen koken, gelatineren en emulgeren

Kook voor onze gasten

  • Op maandag kook je met andere studenten een sterrenmenu voor de gasten van ons leerbedrijf Het Restaurant

Wat de Cas Spijkers Academie (CSA) uniek maakt

  • 16 masterclasses / workshops van topkoks en gastdocenten volgen
  • Meedoen aan kookwedstrijden 
  • Evenementen organiseren en uitvoeren
  • Excursies 

Jouw vakkenpakket

Deze vakken kun je volgen op deze opleiding:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap
  • Vaktheorie, producttechniek en warenkennis
  • Verschillende keuzedelen

Leer koken als Jonnie Boer

Jonnie Boer, chefkok van driesterrenrestaurant De Librije, is tegenwoordig de inspirator van deze culinaire topopleiding. Als jij een plekje achter het fornuis weet te bemachtigen, krijg jij masterclasses van het team van De Librije!

De Cas Spijkers Academie draagt vol trots de naam van één van de bekendste koks van ons land: Cas Spijkers. Tot het moment van zijn overlijden, 29 oktober 2011, heeft Cas zich intensief met zijn Academie bemoeid.

Werken als Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)

Reken maar dat er heel veel restaurantdeuren voor je opengaan!

Je maakt deel uit van het team van de witte brigade. Samen bereiden jullie de heerlijkste gerechten. Maar ook het voorbereiden en plannen is hierbij erg belangrijk.
Met de juiste ambitie kun jij een coördinerende of leidinggevende rol in de keuken krijgen!

Past het beroep Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie) bij mij?

  • Met de handen werken

    Want dat doe je graag!

  • Iets moois maken, bedenken

    Je bent creatief met producten en gerechten

  • Rekenen

    Menucalculie: je kunt berekenen wat een gerecht kost en hoeveel winst je maakt

  • Lees meer over onze algemene toelatingseisen

    Deze opleiding is voor aanstormend talent. 

    • Je hebt een diploma Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3 of een vergelijkbaar diploma
    • Je werkt bij een erkend leerbedrijf dat op hoog niveau kookt

    CAS-ting

    Na de aanmelding doe je een casting. Je mag dan 'black box' (ingrediënten zijn geheim) koken. Daarna krijg je een interview.
    Een professionele jury beoordeelt jouw talent, motivatie en basisvaardigheden om een topkok te kunnen worden.

  • De opleiding aan de Cas Spijkers Academie is een BBL-opleiding. Dit betekent dat je meteen gaat werken als leerling in de keuken bij een erkend leerbedrijf. Eén dag per week ben je op de Academie om meer over het vak te leren. Dat is op maandag.

    Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf zoekt. De meeste van onze studenten werken in culinair hoogstaande restaurants. Sommigen werken zelfs in sterrenzaken. Denk goed na bij wat voor bedrijf je zelf het liefst zou willen werken!

  • Het lesgeld is € 606,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt nast het lesgeld extra kosten met zich mee. Hier genoemde bedragen zijn gebaseerd op kosten voor het schooljaar 2019-2020. Voor het schooljaar 2020-2021 kunnen die dus afwijken.

    Opleidingskosten leerjaar 1

    • De opleidingskosten bestaan uit boeken en licenties:  ongeveer € 280,-.
    • Daarnaast dien je het jaarlijks door de overheid bepaalde schoolgeld te betalen; voor 2019-2020 is dit vastgesteld op € 588,--.
    • Kleding heren/dames: ongeveer € 320,-
    • Aan het volgen van het CSA-programma zijn extra kosten verbonden, voor een bedrag tussen €1.500,-  (voor het eerste en tweede leerjaar) en € 2.000,- (voor het derde leerjaar). Het gaat hier om kosten voor deelname aan gastlessen/workshops, excursies, deelname aan een evenement, het certificaat Sociale Hygiëne en een wijncertificaat. Via een contract maak je hierover precieze afspraken met de opleiding.
    • Werkschoenen dien je zelf aan te schaffen.
    • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
    • Een messenset is voor rekening van de opleiding, dus in bruikleen uitsluitend op school. Advies: koop zelf zo'n set want messen behoren tot de standaarduitrusting voor een kok.
  • BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Je hebt een (leer-)arbeidsovereenkomst bij een werkgever en je gaat een dag per week naar school. 

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: Keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke Keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over Keuzedelen in het mbo

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen. Vraag dus gerust om hulp.

  • In elk geval vóór 1 april.

    • Zit je nu op school? Vul ook je DDD (digitale doorstroomdossier) in
    • Zit je nu niet op school? Dan voeren we eerst een intakegesprek

    Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

  • Ben je VO-leerling? 

    Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten

    Ben je géén VO-leerling? 

    Na je aanmelding voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan bij Intakegesprek.

    Ga je BBL doen?

    Dan houden we altijd een intakegesprek.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Eerste vrouwelijke chef-to-be wint Cas Spijkers Academie Award 2020

    Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing . De win nares ontv ing de trofee uit handen van eerdere winnaar Bren Merkenhof , oud-student van de Cas...

Daan Winkel

Ik ben geslaagd voor Zelfstandig werkend kok niveau 3, maar ik ben nog niet klaar op ROC Nijmegen. Nu doe ik de Cas Spijkers Academie zodat ik gespecialiseerd kok kan worden. Koken is mijn passie. Het is voor mij ontspanning en presteren tegelijk.

Daan Winkel Student

Volg je opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie) bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
8,2
Landelijk gemiddelde
7,7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
71%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
5%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
91%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
4/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Kans op leerbaan
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 11,26

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Aanmelden voor de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie)!

Hoe werkt het aanmelden?

Misschien ook interessant: