Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Talent van de toekomst: Luuk wint topkok-award

Geplaatst op 03 juli 2025

Gisteren sleepte Luuk Wels, student van ROC Nijmegen, de Cas Spijkers Award 2025 in de wacht. Een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een student van de Cas Spijkers Academie, die uitblinkt in vakmanschap, gedrevenheid en passie voor het koksvak.

Eerbetoon aan topkok Cas Spijkers

De Cas Spijkers Award is een prestigieuze prijs voor topkoks in opleiding. De prijs is een eerbetoon aan de grondlegger van de Nederlandse gastronomie en de oprichter van de academie: Cas Spijkers. De award staat net als zijn naamgever voor vakmanschap, gedrevenheid, inzet en liefde voor het koksvak. De prijswinnaar dient - onder meer - de specifieke vaardigheden en competenties te bezitten die horen bij een topkok. Elk jaar dragen de drie Cas Spijkers Academies (ROC Nijmegen, Curio en ROC van Twente) één student voor. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door het team van driesterrenrestaurant De Librije.

Luuk: een voorbeeld van doorzettingsvermogen

Luuk is voorgedragen door de Cas Spijkers Academie van ROC Nijmegen. Zijn verhaal wordt gekenmerkt door doorzettingsvermogen. “Luuk weet wat hij wil. Is een harde werker en enorm gegroeid de afgelopen drie jaar”, aldus zijn docenten. “Zijn weg naar succes was niet vanzelfsprekend. Door zijn eigen wilskracht is hij gekomen op het niveau waar hij nu is.”

Grootse dromen

Na het behalen van zijn mbo-4 diploma Junior Accountmanager en vier jaar ervaring in een Franse bistro, wilde Luuk verder leren. Hij koos uiteindelijk voor de Cas Spijkers Academie. Tijdens zijn studie deed Luuk al ervaring op bij verschillende toprestaurants, zoals Oonivoo, De Treeswijkhoeve en nu Odille. Hij wil nog een paar jaar werken, maar daarna het liefst de internationale opleiding Uccelin volgen. Slechts vier kandidaten worden hier per jaar voor geselecteerd. Tijdens deze opleiding werk je in sterrenrestaurants over de hele wereld, met slechts wat ‘zakgeld’ als beloning. Maar dat heeft Luuk er maar al te graag voor over.

‘Een ambassadeur voor het vak’

Uit het juryrapport blijkt dat Luuk met overtuiging de Cas Spijkers Award heeft gewonnen. Maar voor Luuk kwam de winst als een complete verrassing: "Ik ben echt overweldigd. Deze award voelt als een beloning voor drie jaar keihard werken. Het is een waardering voor de liefde en passie die ik erin stop. En een enorme boost om door te kunnen vlammen." Nelson Tanate, meesterkok van De Librije, noemde Luuk bij de uitreiking “een bijzondere jongen, een harde werker die goed is voor iedereen om hem heen en een echte ambassadeur voor het vak".

Herdenking Jonnie Boer

Tijdens de prijsuitreiking werd ook stilgestaan bij het overlijden van Jonnie Boer. Boer was nauw verbonden aan de Cas Spijkers Academie. Zijn team van De Librije zorgde sinds 2019 voor de kwaliteitsbewaking van de academie. Hij was een meester in de keuken, een culinair pionier en een inspiratiebron voor velen. De betrokkenheid van Jonnie bij de Cas Spijkers Academie was een voorrecht.

Terug naar boven