Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Gespecialiseerd kok

Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie)
Heb jij een passie voor koken? Ben jij praktijkgericht, zelfstandig en gedreven? Volg dan de opleiding Gespecialiseerd kok (Cas Spijkers Academie) van ROC Nijmegen. Topkoks, docenten en gastdocenten leren je de fijnste kneepjes van het vak. 

Wat leer je op de opleiding Gespecialiseerd kok?

Je leert leiding te nemen over een speciaal deel van de keuken. Topkoks en gastdocenten leren je nieuwe technieken en onthullen de fijnste kneepjes van het vak. Ook bouw je onmisbare skills op in plannen en budgetteren. Uniek bij ROC Nijmegen is de Elektronische Keuken Omgeving (EKO). In deze online omgeving kun je zelf, binnen de gestelde deadlines, bepalen waar en wanneer je buiten je schooldag om leert. Jij kiest de vorm die bij jou past. 

Na de opleiding

En dan na de Cas Spijkers Academie … via Meestergezel op naar SVH Meesterkok.

Tijdens de opleiding aan de Cas Spijkers Academie (CSA) werk je in de beste restaurants van Nederland en België. Na het volledig, en met succes doorlopen van dit 3-jarige traject behaal je je mbo-diploma gespecialiseerd kok niveau 4. Ook kun je het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent behalen. Je haalt dit certificaat op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke CSA-opleidingstraject hebt opgedaan: door onder andere deelname aan excursies, masterclasses en workshops, gegeven door meesterkoks en culinaire talenten.  

Door deze leerervaringen ben je in de gelegenheid een portfolio aan te leggen waarmee je je kunt presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van restaurants. Dit CSA-certificaat is ondertekend door niemand minder dan Jonnie Boer van restaurant De Librije***. 

Sluit je tijdens de opleiding de onderdelen van de leermeester, sociale hygiëne van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en het keuzedeel Wijnkennis 2 met een voldoende afdan kun je op voor de hoogst haalbare titel die je binnen de opleiding kunt krijgen: die van Meestergezel! Deze titel is je springplank voor het behalen van je uiteindelijke doel: Meesterkok.

Om in de toekomst in aanmerking te komen voor de de titel van Meesterkok doe je een SVH-meesterproeve. Voor deelname hieraan moet je minimaal 28 jaar zijn en ten minste tien jaar gewerkt hebben in één of meerdere functies in de keuken van een hotel/restaurantbedrijf waarvan gedurende meerdere jaren op hoog niveau in gerenommeerde bedrijven.

  • Niveau 4 - Middenkader
    Meer over niveau 4
  • Leerweg BBL
  • Opleiding duurt 3 jaar
  • Lesgeld € 654,- per jaar
    Lees meer over de bijkomende kosten
  • Opleiding begint op
    26 augustus 2024
  • Crebocode 25179
  • Campusbaan  6
    Nijmegen

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?
Voorwaarden

Meer over de opleiding

Onderwijs op maat

Bij de Cas Spijkers Academie leer je flexibel. Je bent dus zelf regisseur van jouw opleiding. Je leert bijvoorbeeld in je eigen tempo te werken aan leerdoelen. Onze leercoaches helpen je daarbij. Ook doe je mee aan vakwedstrijden. 

Let op! Wij hebben plek op deze opleiding voor maximaal 15 studenten.

Wat je leert:

  • Je leert hoe je een menukaart samenstelt waar de gasten van zullen watertanden
  • Je maakt gerechten met de meest spannende kooktechnieken
  • Je leert evenementen (mede) organiseren waar eten een belangrijke rol speelt

Maar je leert ook:

  • leerling-koks te begeleiden
  • de keukenbrigade te leiden
  • de nieuwste kooktechnieken, zoals: cryogeen koken, gelatineren en emulgeren

Kook voor onze gasten

  • Op maandag kook je met andere studenten een sterrenmenu voor de gasten van ons leerbedrijf Het Restaurant

Wat de Cas Spijkers Academie (CSA) uniek maakt

  • 16 masterclasses / workshops van topkoks en gastdocenten volgen
  • Elektronische Keuken Omgeving
  • Meedoen aan kookwedstrijden 
  • Evenementen organiseren en uitvoeren
  • Excursies 

Jouw vakkenpakket

Deze vakken kun je volgen op deze opleiding:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap
  • Vaktheorie, producttechniek en warenkennis
  • Praktijk
  • Verschillende keuzedelen

Leer koken als Jonnie Boer

Jonnie Boer, chefkok van driesterrenrestaurant De Librije, is tegenwoordig de inspirator van deze culinaire topopleiding. Als jij een plekje achter het fornuis weet te bemachtigen, krijg jij onder andere masterclasses van het team van De Librije!

De Cas Spijkers Academie draagt vol trots de naam van één van de bekendste koks van ons land: Cas Spijkers. Tot het moment van zijn overlijden, 29 oktober 2011, heeft meneer Spijkers zich intensief met zijn Academie bemoeid.

Werken als Gespecialiseerd kok

Reken maar dat er heel veel restaurantdeuren voor je opengaan!

Je maakt deel uit van het team van de witte brigade. Samen bereiden jullie de heerlijkste gerechten. Maar ook het voorbereiden en plannen is hierbij erg belangrijk.
Met de juiste ambitie kun jij een coördinerende of leidinggevende rol in de keuken krijgen!

Past het beroep Gespecialiseerd kok bij mij?

  • Met de handen werken

    Want dat doe je graag!

  • Iets moois maken, bedenken

    Je bent creatief met producten en gerechten

  • Rekenen

    Menucalculatie: je kunt berekenen wat een gerecht kost en hoeveel winst je maakt

  • Ja

  • Lees meer over onze algemene toelatingseisen

    Deze opleiding is voor aanstormend talent. 

    • Je hebt een afgeronde basisopleiding of een diploma Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3
    • 1 á 2 jaar werkervaring

    CASting

    Om te beoordelen hoe het staat met je kookkunsten en of deze 'CSA-waardig' zijn, krijg je eerst een intakegesprek.. In dat gesprek beoordelen we of we je uitnodigen voor een CASting.
    Bij de CASting ga je aan de slag met een opdracht (die je al eerder krijgt) met ingrediënten die je in een  'black box' vindt. Dit betekent dat de ingredienten vantevoren geheim zijn en je ze pas bij CASting krijgt te zien. Tijdens de CASting zijn Jonnie Boer en/of Nelson Tanate van De Librije*** de juryleden die jou beoordelen op talent, motivatie en basisvaardigheden.

  • De opleiding aan de Cas Spijkers Academie is een BBL-opleiding. Dit betekent dat je meteen gaat werken als leerling in de keuken bij een erkend leerbedrijf. Eén dag per week ben je op de Academie om meer over het vak te leren. Dat is op maandag.

    Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf zoekt. De meeste van onze studenten werken in culinair hoogstaande restaurants. Sommigen werken zelfs in sterrenzaken. Denk goed na bij wat voor bedrijf je zelf het liefst zou willen werken!

  • Het lesgeld is € 654,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt naast het lesgeld extra kosten met zich mee. 

    • Boeken en licenties: ongeveer € 91,-.
    • Het jaarlijks door de overheid bepaalde schoolgeld. Voor schooljaar 2021-2022 is dat € 306,- (gehalveerd vanwege COVID).
    • Kokskleding: ongeveer € 160 excl. de werkschoenen die je vast al in je bezit hebt.
    • Aan het volgen van het CSA-programma zijn extra kosten verbonden. Het gaat hier om kosten voor deelname aan gastlessen/workshops, excursies, deelname aan een evenement, het Wijncertificaat, certificaat Sociale hygiëne, Leermeestersdiploma. Via een contract maak je hierover een afspraak met de opleiding
      • Voor het 1e en 2e schooljaar is dat € 1.500,
      • voor het 3e (examen)jaar € 2.000.
    • Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan. De aanschaf van een laptop is dus nodig. Zie daarvoor ook informatie op: leren met je eigen laptop.
    • Een messenset behoort tot de standaarduitrusting voor een kok. Mocht je geen messenset hebben, dan is dat geen probleem, want in bruikleen op school.
  • BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Je hebt een (leer-)arbeidsovereenkomst bij een werkgever en je gaat een dag per week naar school. 

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over keuzedelen in het mbo
    Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.

  • Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.

    Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben. 

    Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3 of 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus
  • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij

    Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.

  • Terugblik Open Avond Cas Spijkers Academie

    Eindelijk mochten we de deuren openen voor een Kijkje in de Keuken. De 2e jaars studenten van de Cas Spijkers Academie hadden deze avond georganiseerd voor aspirant studenten. Ze kregen te horen, zien en proeven wat het inhoudt om een CSA-student te zijn. Ontvangst met een spannend oestergerechtje om vervolgens geïnspireerd te worden met o.a. workshops fermenteren en amuses.

  • Eerste vrouwelijke chef-to-be wint Cas Spijkers Academie Award 2020

    Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing . De win nares ontv ing de trofee uit handen van eerdere winnaar Bren Merkenhof , oud-student van de Cas...

Ik ben geslaagd voor Zelfstandig werkend kok niveau 3, maar ik ben nog niet klaar op ROC Nijmegen. Nu doe ik de Cas Spijkers Academie zodat ik gespecialiseerd kok kan worden. Koken is mijn passie. Het is voor mij ontspanning en presteren tegelijk.

Daan Winkel | Student

Volg je opleiding Gespecialiseerd kok bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Gespecialiseerd kok

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
8,2
Landelijk gemiddelde
7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
43%
Landelijk gemiddelde
65%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
3%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
3/5
Kans op leerbaan
Deze regio
4/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 11,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Gespecialiseerd kok!

Voorlichting: video’s en presentaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder .

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven