Manager Retail (incl. Fashion Management of Ondernemerschap)

Infoavond bezoeken Aanmelden

mbo17 topopleiding highres kopie

Als Manager Retail heb je een aansturende, uitvoerende en voorbeeldrol. Je bent verantwoordelijk voor alles in en om het filiaal binnen het gestelde beleid van het hoofdkantoor. Dat betekent dat een Manager Retail allerlei taken met betrekking tot commercie, financiën en personeel in zijn pakket heeft. Jij voert de taken op eigen initiatief uiten je neemt de verantwoordelijkheid voor je beslissingen waaruit je ondernemendheid blijkt.

Als Manager Retail kom je uiteindelijk te werken in de detailhandel in uiteenlopende winkelformules. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel (franchise) keten of kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer. Dit kan zijn in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf(GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Je bent daarnaast sociaal vaardig en gastheer binnen jouw filiaal of afdeling. Je bent in staat relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Voor je filiaal of afdeling denk je commercieel: je denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie en de klant kunt opereren.

Word jij de nieuwe Manager Retail? Wil jij werken in een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Ben jij flexibel, commercieel en klantgericht ingesteld? Misschien is deze opleiding dan wel wat voor jou!

De opleiding

De opleiding duurt 3 jaar. Het eerste half jaar ben je vijf dagen op school. Na het eerste half jaar krijg je 3 dagen per week les en 2 dagen per week loop je stage binnen een erkend leerbedrijf. Je hebt vakken als management, bedrijfseconomie, personeel en recht en commerciële economie. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (L.O.B.) en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 3F.

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt, dat je hiervoor ook studiepunten krijgt.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Fashion Management

Bij aanvang van de opleiding kun je het keuzedeel Fashion Management kiezen.

De invulling van dit keuzedeel is als volgt:

  • Mode: In dit vak gaan we je creatieve talenten, met betrekking tot mode, ontplooien. We doen dat door verschillende teken- , naaimachine- en ontwerpopdrachten. Je leert verschillende technieken met betrekking tot tekenen, ontwerpen en naaien. Alle gemaakte opdrachten verzamel je in een tekenmap. Dit wordt je portfolio. Er is elk jaar een modeshow waaraan alle studenten Mode meedoen en hun eigen creaties dragen.
  • Textielwarenkennis: Je wordt opgeleid tot het DETEX vakdiploma
  • Modevorming: Kennis van en theorie over de mode. Plus het maken van collages.

Ondernemerschap

Je kunt tijdens de opleiding ook het onderdeel Ondernemerschap kiezen. Dit betekent dat je een certificaat Ondernemerschap kunt behalen. Dit gebeurt door samen met een groep studenten een onderneming op te zetten. Hierbij komen alle facetten van het ondernemerschap gecombineerd met onderdelen uit de opleiding Manager Retail aan de orde. Het gaat daarbij om aspecten als financieel beheer, personeelsbeleid, samenwerken, werkoverleg, inkoop, promotie, PR en verkoop.

Dit aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Deze opleiding is sterk praktijkgericht. Dat merk je al op school, maar helemaal tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt twee dagen per week stage bij een mode leerbedrijf. Dat is ongeveer 1/3 van je opleidingstijd. Onder begeleiding van een praktijkbegeleider van school en de praktijkopleider van het bedrijf, leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Je leert daar je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat kan je helpen bij het bepalen van je toekomstplannen. Dit doe je ook aan de hand van Praktijkexamens. Je bent vrij in het zoeken van een stagebedrijf, zolang het maar een erkend leerbedrijf is voor jouw opleiding en in de regio ligt. De opleiding helpt jou bij het zoeken naar een goede stageplaats.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 3
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Met een diploma Verkoopspecialist Detailhandel met Mode van ons ROC kun je toegelaten worden tot leerjaar 2 mits je een positief advies hebt van het team.

Vervolg

Je kunt aan het werk als Filiaalmanager in een klein bedrijf of als Afdelingsmanager in de handel. Ook kun je op de arbeidsmarkt doorstromen naar Storemanager, Regiomanager of Verkoopleider. Binnen het hbo-onderwijs zijn de opleidingen Small business & Retail Management en Commerciële Economie logische vervolgopleidingen. Met een goed gevuld modeportfolio kun je je ook aanmelden bij de kunstacademie, Fashion Management, Artez en Amfi etc.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

Naast het lesgeld heb je nog de kosten voor het lesmateriaal en de boeken. Houd hierbij rekening met ongeveer 620 euro het eerste leerjaar. Dit bedrag is als volgt opgebouwd: 620 euro voor boeken, 40 euro voor readers en 50 euro voor licenties. In het tweede leerjaar betaal je ongeveer 520 euro: 500 euro voor boeken voor de component Handel Mode en ongeveer 20 euro voor readers. In het derde leerjaar ben je dan nog ongeveer 270 euro kwijt voor readers en licenties.. Tijdens je studie moet je je eigen laptop mee naar school nemen. De systeemeisen staan op de boekenlijst vermeld die je krijgt opgestuurd na de bevestiging van je plaatsing in de opleiding.

Het domein Handel en ondernemerschap

In het domein Handel en Ondernemerschap houd je je bezig met de inkoop van grondstoffen en materialen, het verkopen van producten en het onderhouden van contacten met de buitenwereld. Ook registreer en verwerk je de gegevens die nodig zijn om een organisatie goed te laten functioneren. Daarnaast kan het zijn dat je leiding geeft bij het uitvoeren van het werk of dat je werkzaamheden verricht op het gebied van organisatie en communicatie. Je kunt ook werken in de kledingindustrie (van confectie tot haute couture). De werkzaamheden zijn met name gericht op de verkoop binnen de sectoren detailhandel, groothandel en industrie. Het kan zijn dat je ook met bedrijven in het buitenland werkt.

Past dit domein bij jou?

Je kunt goed rekenen, je bent klantgericht en je hebt een commerciële instelling. Ook heb je organisatietalent, een dienstverlenende houding en zelfdiscipline. Je kunt anderen enthousiast maken, bent overtuigend en kunt dingen verkopen. Daarnaast houd je je op de hoogte van trends, ben je representatief en schiet je niet snel in de stress. Ook werk je nauwkeurig en ben je communicatief.

In het kort

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25162
Locatie Nijmegen

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid 6,8 6,5
Percentage geslaagde studenten 82% 68%
Doorstroom naar hbo 63% 46%
Kans op stage
Kans op werk in jouw vakgebied
Startsalaris (uurloon) -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten