Doktersassistent

Doktersassistent
Let op: Voor deze opleiding geldt een beperkt aantal plaatsen.
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25473
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Ben je zelfstandig, flexibel, nauwkeurig, initiatiefvol én maak je gemakkelijk contact met mensen, dan is dit beroep iets voor jou.

Als doktersassistent heb je veel contact met patiënten. Jij bent degene die de patiënten het eerste te woord staat: aan de telefoon of achter de balie. Regelmatig stel je patiënten gerust. Je geeft ook voorlichting over het hoe of waarom van een onderzoek. Daarnaast heb je administratieve taken, zoals het afhandelen van de correspondentie en het verwerken van medische gegevens. Je plant het spreekuur en schrijft herhaalrecepten uit. Je assisteert de huisarts, bedrijfsarts of specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de arts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Verder kun je zelfstandig medische deelhandelingen uitvoeren. Bijvoorbeeld bloeddruk meten, urineonderzoek uitvoeren voor een zwangerschap, bloedsuiker- of cholesterolgehalte bepalen.

Inhoud van deze opleiding

Het werk van een doktersassistent bestaat uit drie belangrijke taken:

 • Verantwoordelijk voor triëren, de hulpvraag in behandeling nemen en patiëntgegevens verwerken;
 • Bijdragen aan medische zorg, medisch technische handelingen uitvoeren, assisteren en adviseren;
 • Zorgdragen voor administratie, voorraad en organisatie;
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid.

Op school leer je deze werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Het lesprogramma bestaat uit onderdelen waarin al deze taken steeds aan de orde komen.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt in totaal 40 weken stage, aangevuld met excursies naar verschillende toekomstige beroepspraktijken. Op deze manier leer je het beroep in de praktijk kennen. Wat je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. Zo leer je verantwoordelijk en zelfstandig te werken. De opleiding zorgt voor een stageplaats.

Tijdens je opleiding heb je al vanaf het eerste leerjaar ook de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen met een Doktersassistent Plus Traject bij het Radboud UMC.

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Doktersassistent kun je aan de slag bij een huisartsenpraktijk of –post, in een polikliniek, in laboratoria, bij arbodienst of GGD.

Na enige jaren werkervaring kun je opgeleid worden tot praktijkmanager.

Je kunt ook meteen doorstromen naar het hbo. Opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld hbo Verpleegkunde, Medisch Hulpverlener, Logopedie, en Fysiotherapie.

Een kijkje op de werkvloer?

Ben je derde- of vierdejaars vmbo'er (TL of Kader) of havoscholier en wil je weten hoe het beroep van doktersassistent is in de praktijk? Radboud UMC biedt de mogelijkheid om een College Tour te doen en een kijkje op de werkvloer te nemen.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Let op: Voor deze opleiding geldt een beperkt aantal plaatsen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding op minimaal niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake

Beperkt aantal plaatsen

In 2019-2020 hebben we een beperkt aantal plaatsen voor deze opleiding
In Nijmegen hebben we komend studiejaar 55 plaatsen beschikbaar. Iedereen die bij ons studeert, loopt namelijk stage. En het aantal stageplaatsen in de regio is helaas vrij klein.

Meld jezelf zo snel mogelijk aan

De eerste 55 studenten die zich aanmelden, kunnen starten. Wil je heel graag deze studie volgen? Zorg dan dat je:

 • aan alle toelatingseisen voldoet;
 • je zo snel mogelijk aanmeldt. 

Wachtlijst

Natuurlijk hebben we ook een wachtlijst. Het kan namelijk gebeuren dat niet alle 55 studenten ook echt starten. De wachtlijst heeft 30 plaatsen beschikbaar. Als je niet bij de eerste 55 hoort en op deze lijst komt, nemen we contact met je op.

Voor de zekerheid: schrijf je ook in bij een andere studie

Zorg dat je je ook altijd inschrijft voor een andere studie die goed bij je past. Zo voorkom je dat je niet kunt gaan studeren. 

Verklaring Omtrent Gedrag

Tijdens je studie ga je stagelopen. Bij sommige stageplekken is een recente Verklaring Omtrent Gedrag verplicht. Houd er rekening mee dat het aanvragen tijd kost. Minimaal 4, maximaal 8 weken. Heb je geen strafbare feiten gepleegd? Dan beslist het Ministerie dat je het binnen 4 weken krijgt. Ben je wel in aanraking geweest met Justitie? Dan nemen ze binnen 8 weken een beslissing. 

Na je aanmelding

Kom je van het Voortgezet Onderwijs (VO)? Dan vul je vóór 1 april je Digitaal Doorstroomdossier in en kun je bij ons beginnen. Kom je niet van het VO? Dan ontvang je van ons een e-mail en brief waarin staat hoe je een papieren doorstroomdossier kunt invullen en wat je verder kunt doen. Voor meer informatie kun je ook kijken op Aanmelden en Intake.

Meer informatie

Bij beroepen in de zorg heb je direct lichamelijk contact met patiënten. Er zijn daarom strikte eisen aan hygiëne. Je zorgt ervoor dat tijdens de praktijklessen je haren vastzitten, je nagels kortgeknipt en ongelakt zijn, je sieraden af zijn en je onderarmen ontbloot.  Als doktersassistent wil je straks de juiste zorg bieden aan patiënten. Daarvoor is het belangrijk om de verschillende vaardigheden in de praktijk alvast te oefenen, bv. het meten van de bloeddruk. Dit betekent dat je daarvoor ook lichaamsdelen moet ontbloten tijdens de praktijklessen. Daarnaast weet je dat sommige stagebedrijven eisen kunnen stellen aan je uiterlijke verzorging bijvoorbeeld met betrekking tot kleding, piercings of make-up.
Daarnaast vergroot je je kans op succes als je een van de volgende vakken als examenvak hebt: natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
 • Boeken €168,-
 • Licenties € 156,73
 • Kleding (witte jas) en materialen € --
 • Overig €20,= (excursie projectweek)
 • Totaal € 344,73
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken..
Houd naast het lesgeld rekening met extra kosten voor de aanschaf van een laptop en reiskosten school en stage.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Doktersassistent op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,35 0,32
Percentage geslaagde studenten 0,9 0,8
Studenttevredenheid 7,2 7,4
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Doktersassistent 0,9 0,92
Kans op stage Doktersassistent
Kans op werk in jouw vakgebied Doktersassistent
Startsalaris (uurloon) Doktersassistent - 11,93

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Vergelijkbare opleidingen binnen dit domein

Maatschappelijke Zorg - 4
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Apothekersassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Agogisch Medewerker GGZ
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Boxmeer
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Onderwijsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Onderwijsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Tandartsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten