Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Doktersassistent

Ben jij een doener die graag werkt in de gezondheidszorg en tegelijkertijd wil leren? De BBL opleiding Doktersassistent is de perfecte fit voor jou! Hier krijg je de kans om te groeien in deze veeleisende sector, door tegelijkertijd te leren en te werken. 

Wat leer je op de opleiding Doktersassistent?

Tijdens je opleiding in de praktijk ervaar je al snel dat je als doktersassistent het eerste aanspreekpunt van de praktijk of de afdeling bent. Je leert hoe je professioneel en effectief communiceert met patiënten. Als een patiënt contact opneemt met een zorgvraag voer jij de triage uit: welke patiënt moet met spoed gezien worden en krijgt dus voorrang op het spreekuur? Dit is een erg belangrijke en uitdagende taak van de doktersassistent.

Je leert hoe je een aantal handelingen zelfstandig uitvoert, zoals het meten van de bloeddruk, injecteren en wondverzorging. Daarnaast leer je hoe je de arts assisteert bij medisch technische handelingen en hoe je patiënten advies en voorlichting geeft.

Na de opleiding

In de eerste weken van de opleiding leer je een basis waarmee je al veel kunt doen in de praktijk. Je ontdekt waar je al goed in bent en gaat aan de slag met de dingen waar je nog in kunt groeien. Je leert tijdens opleidingsdagen en in de praktijk al snel meer over het vak van doktersassistent. Zo word je steeds zelfstandiger in je werk. Na het afronden van de opleiding ben je in staat om zelfstandig te werken als doktersassistent.

Diploma gehaald? Na een paar jaar werkervaring kun je opgeleid worden tot praktijkmanager.

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?
Voorwaarden

Meer over de opleiding

De opleiding duurt in totaal drie jaar en is gericht op het verkrijgen van een erkend diploma. Je werkt deels in de praktijk en deels op school, zodat je jouw theoretische kennis meteen in de praktijk kunt toepassen. Bovendien kun je genieten van de vele doorgroeimogelijkheden binnen de gezondheidszorg na het voltooien van deze opleiding. 

Je leert: 

 • triage uitvoeren 
 • medisch technische handelingen (o.a. hechtingen verwijderen, bloeddruk meten, oren uitspuiten, urineonderzoek, uitstrijkjes maken, bloedprikken, injecteren, wondverzorging) 
 • assisteren van de arts 
 • dossiervoering 
 • protocollair werken 

Onmisbare vaardigheden die je ontwikkelt: 

 • zelfstandig werken 

 • samenwerken 

 • schriftelijk en mondeling goed communiceren met patiënten en collega's 

 • reflecteren 

Algemene vakken 

 • Nederlands 

 • Engels 

 • Rekenen 

 • Burgerschap 

Werken als Doktersassistent

Als doktersassistent speel je een belangrijke rol in de gezondheidszorg, door artsen en verpleegkundigen te ondersteunen bij de verzorging van patiënten en te zorgen voor een efficiënte en soepele gang van zaken. Het werk is uitdagend en belonend. En biedt veel doorgroeimogelijkheden voor degenen die deze carrière overwegen. 

Kortom, de BBL opleiding Doktersassistent biedt alles wat jij nodig hebt om te slagen in de gezondheidszorg. Dus, waar wacht je nog op? Schrijf je nu in bij ROC Nijmegen en word de volgende topper in de gezondheidszorg! 

Past het beroep Doktersassistent bij mij?

 • Met mensen werken

 • Werken volgens strakke regels

 • Met de computer werken

 • Rekenen

 • Ja

 • Je moet zelf een (leer)werkplek bij een huisartsenpraktijk of ziekenhuis zoeken waar je kunt werken. Ga op zoek naar vacatures en geef in je sollicitatie aan dat je gemotiveerd bent om de BBL-opleiding te volgen. Voor hulp bij het zoeken naar een leerwerkplek kun je ook contact opnemen met een regionale huisartsenorganisatie. Voor de regio Nijmegen is dat NEO Huisartsenzorg en voor de regio Arnhem is dat Onze Huisartsen.

  Als je een opleidingsplaats hebt gevonden, nodigen we je uit voor een intakegesprek. We bespreken het opleidingstraject en welke vrijstellingen je krijgt. In de praktijk zal jouw opleiding ongeveer tweeënhalf jaar duren.

  Verklaring Omtrent Gedrag

  Bij verschillende zorg- en welzijnsinstellingen moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Zonder deze verklaring is het niet mogelijk om te werken en daarmee de opleiding te volgen. Vraag een VOG op tijd aan, want het kan tot acht weken duren voordat je het document binnen hebt

 • Je werkt minimaal 20 uur per week in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis (polikliniek). Daarnaast ga je één dag per week naar school.

 • Het lesgeld is € 654,- per jaar.

  Bijkomende kosten

  Wanneer je in 2023 start bij een huisartsenpraktijk kan jouw werkgever het lesgeld en de overige kosten volledig vergoed krijgen via SSFH. Na je inschrijving informeren wij jou en je werkgever over de aanvraag van deze subsidie.

 • We bespreken het opleidingstraject en welke vrijstellingen je krijgt. Dit is afhankelijk van je kennis en (werk)ervaring. In de praktijk zal jouw opleiding ongeveer twee jaar duren.

 • BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Je hebt een (leer-)arbeidsovereenkomst bij een werkgever en je gaat een dag per week naar school. 

 • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

  Lees meer over keuzedelen in het mbo
  Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

 • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

 • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

  Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

 • Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.

 • Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.

  Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben. 

  Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

 • Jouw route door het mbo

  • vmbo-kader diploma
  • vmbo-gemengd diploma
  • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
  • Overgangsbewijs naar havo 4
  mbo-entree-opleiding
  mbo opleiding niveau 2
  mbo opleiding niveau 3 of 4
  Aan het werk op de arbeidsmarkt
  Doorstuderen op het hbo
  Lees meer over de niveaus
 • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding als assistent in de gezondheidszorg

  Wil jij in je beroep mensen helpen? Als assistent in de gezondheidszorg ondersteun je een specialist. Bijvoorbeeld de dokter of de tandarts. Of een apotheker. In Nederland is een grote vraag naar professionals in de gezondheidszorg. Waarom je zou moeten kiezen voor dit beroep? We geven je vijf redenen die de doorslag geven.

 • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in de Zorg

  Mensen verplegen, mensen met een mentale of lichamelijke beperking verzorgen of een specialist ondersteunen als assistent: allemaal mogelijkheden die je hebt als je kiest voor een opleiding in de zorg. En het mooiste is dat je zeker weet dat je een baan hebt als je klaar bent, want in Nederland is grote vraag naar gediplomeerde zorgprofessionals.

Volg je opleiding Doktersassistent bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Doktersassistent

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
7.1
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
76%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
-
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
98%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
8
Landelijk gemiddelde
8
Kans op leerbaan
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
3/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 17,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Aanmelden voor de opleiding
Doktersassistent!

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder .

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven