Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Nijmegen

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Heb jij oog voor de verschillende behoeften van kinderen? Begrijp je als geen ander de uitdagingen waar een kind tegenaan loopt in zijn ontwikkeling? Wil jij kinderen en betrokken opvoeders, daarbij helpen en ondersteunen, kies dan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker in Nijmegen!

Wat leer je op de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Je leert hoe de ontwikkeling van kinderen en jongeren verloopt en je leert hoe je kunt herkennen als de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Je leert hoe je kinderen hierbij methodisch en planmatig kan begeleiden. Je leert ook hoe je ouders /verzorgers en collega's kan betrekken en eventueel ondersteunen tijdens deze begeleiding.  

Deze opleiding volg je op onze bruisende locatie in Nijmegen

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in de kinderopvang, buitenschoolse opvang of het onderwijs. Maar je kunt ook doorstromen naar een passende hbo-opleiding zoals Social work, Pedagogiek of de Pabo.

Aanmelden

Let op: Bij het aanmelden voor deze opleiding zal de opleidingsnaam Pedagogisch Werk , niveau 4 staan.

Hoe werkt het aanmelden?
Voorwaarden

Meer over de opleiding

Het eerste studiejaar van deze opleiding is een basisjaar, waarin je algemene kennis en vaardigheden van het Pedagogisch Werk krijgt aangeboden. Elke levensfase van een kind vraagt om andere begeleiding. Daarom leer je om te gaan met kinderen van diverse leeftijden en met diverse behoeften.

Je krijgt les in: 

 • Hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen.
 • Het verzorgen van jonge kinderen en bieden van passende begeleiding.
 • Activiteiten voorbereiden, organiseren en coördineren.
 • Het opstellen uitvoeren van een pedagogisch handel- en/of beleidsplan
 • Hoe je communiceert met ouders/ verzorgers, collega's en het netwerk en hen betrekt bij het vormgeven van de juiste begeleiding.

Ook krijg je les in: 

 • rekenen 
 • Nederlands 
 • Engels 
 • burgerschap 

Basisfase en profielfase 

Je begint de opleiding in de basisfase. Deze is voor alle uitstroomprofielen van Pedagogisch werk hetzelfde. Daarna stroom je door naar de profielfase. In het laatste blok van het eerste jaar maak je samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB) een keuze uit één van de drie profielen: 

Leren vanuit beroepstaken 

Bij deze opleiding wordt het onderwijs aangeboden vanuit beroepstaken. Beroepstaken zijn herkenbare taken in een dag van een pedagogisch medewerker zoals Verzorgen van kinderen en Activiteiten voorbereiden en uitvoeren

Je gaat aan de slag met de beroepstaken op de opleiding en in de beroepspraktijk.
De beroepspraktijk bij de opleiding Pedagogisch Werk bestaat uit:

 • BPV (beroepspraktijkvorming) ook wel stage genoemd
 • Leren op locatie (LOL): praktijkleren op een kindcentrum met een groep medestudenten onder begeleiding van een docent.

Onderwijsdagen op de opleiding hebben per periode een vast rooster. Vanuit de beroepstaak zijn er zijn lessen Pedagogiek, Praktijklessen, Nederlands, Rekenen en Engels. Op vaste momenten werk je op een leerplein met een grotere groep studenten. Gedurende de dag word je begeleid door (vak)docenten en leercoaches.

Werken als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker kun je werkzaam zijn in het onderwijs en/of de kinderopvang. Samen met je collega’s zorg je voor dagelijkse begeleiding en verzorging van baby’s, peuters, kleuters en jonge kinderen zodat zij zich vrij kunnen ontwikkelen. Je signaleert opvallend gedrag of eventuele ontwikkelingsachterstand of voorsprong. Je onderneemt passende acties en stelt waar nodig een plan van aanpak op. Dit bespreek je met jouw collega’s en leidinggevende en met de ouders/verzorgers van het kind, zodat je ook passende begeleiding kunt bieden.

Je bent een aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen bij de begeleiding van kinderen met (specifieke) begeleidingsvragen.

Past het beroep Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij mij?

 • Met mensen werken

 • Creatief

 • Improviseren

 • Ja, er is nog plaats! Heb je interesse in deze opleiding? Meld je dan nu aan

  Meld je nu aan!

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Mbo: een diploma minimaal niveau 2
  • Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

  Taalniveau Nederlands niveau 4
  Voor niveau 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker) gelden bovenstaande 3F-eisen (waarschijnlijk) vanaf augustus 2021. Voor de onderdelen 'spreken', 'gesprekken voeren' en 'luisteren' eist de branche gemiddeld een 5,5. 

  Meer informatie

 • De opleiding start met de introductieperiode. Je bent de hele week op de opleiding en loopt dan nog geen stage. In periode 2 van leerjaar 1 start je met stage.  
  Je gaat 3 dagen in de week naar de opleiding en loop je 2 dagen stage. Dit loopt zo door tot en met het einde van leerjaar 2.  

  In leerjaar 3 ga je 2 dagen naar de opleiding en loop je 3 dagen stage. 

  In het eerste jaar kun je stagelopen in de kinderopvang of het basisonderwijs. Als je gekozen hebt voor profiel Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, kun je op verschillende plekken stagelopen binnen onderwijs en/of opvang; denk hierbij ook aan speciaal basisonderwijs, speciaal voortgezet onderwijs. 

  Let op 
  Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vraag dit op tijd aan, want het kan een paar weken duren voordat je het document ontvangt. De opleiding informeert je hierover tijdens de introductieperiode. 

 • Het lesgeld is € 1419,- per jaar.

  Bijkomende kosten

  Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig omdat veel van het onderwijs digitaal wordt aangeboden. Boeken (digitale licenties) en de licentie van ons digitale volgsysteem kosten in totaal €213,49. Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van dit schooljaar en kunnen voor komend schooljaar afwijken.

 • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

 • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

  Lees meer over keuzedelen in het mbo
  Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

 • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

 • Als je je voor één april voor een opleiding aanmeldt, ben je zeker van een plaats. Na 1 april kan het zijn dat sommige opleidingen al vol zitten.

  Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

 • Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

 • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

  Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

 • Jouw route door het mbo

  • vmbo-kader diploma
  • vmbo-gemengd diploma
  • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
  • Overgangsbewijs naar havo 4
  mbo-entree-opleiding
  mbo opleiding niveau 2
  mbo opleiding niveau 3 of 4
  Aan het werk op de arbeidsmarkt
  Doorstuderen op het hbo
  Lees meer over de niveaus
 • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Welzijn

  Ben jij sociaal, zorgzaam en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan past een mbo-opleiding in welzijn bij jou. Of je nu werkt met kinderen of volwassenen, jij maakt voor anderen het verschil. En dat is het mooiste dat er is!

Volg je opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij ROC Nijmegen

 • Maak je eigen leertraject

  Tijdens de opleiding kun je jouw eigen leertraject vormgeven!

 • Praktijk

  Bij deze opleiding ben je veel in de praktijk bezig.

 • Aandacht voor de student

  Zit je ergens mee of kom je ergens niet uit? Bij ROC Nijmegen is er altijd aandacht voor jou!

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
5.8
Landelijk gemiddelde
6.7
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
57%
Landelijk gemiddelde
74%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
25%
Landelijk gemiddelde
27%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
92%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
8
Landelijk gemiddelde
8
Kans op stage
Deze regio
3/5
Landelijk gemiddelde
3/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 15,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Meelopen

We weten nog niet wanneer je weer mee kunt lopen.

Wil jij weten wanneer er weer nieuwe momenten voor meelopen zijn?

Meld je aan voor de wachtlijst

Hoe ziet meelopen eruit?

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker!

Let op: Bij het aanmelden voor deze opleiding zal de opleidingsnaam Pedagogisch Werk , niveau 4staan.

Voorlichting: video’s en presentaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven