Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Pedagogisch werk

Wil jij van betekenis zijn bij de ontwikkeling van kinderen en ze daarin begeleiden? Heb jij oog voor de verschillende behoeften van kinderen? En wil jij kinderen en betrokken opvoeders, daarbij helpen en ondersteunen? Kies dan voor een opleiding in de pedagogiek.

Welke toekomst staat jou te wachten bij Pedagogisch Werk?

Bij Pedagogisch Werk ondersteun, stimuleer en begeleid je kinderen in hun ontwikkeling. Je werkt voornamelijk met kinderen van 0 tot 13 jaar in onderwijs en/of opvang. Hierbij werk je samen met ouders en andere opvoeders.

In de toekomst zal techniek een steeds grotere rol in de pedagogiek gaan spelen. Door de Internet of Things kunnen apparaten zoals smartwatches en slimme camera’s veel meer over de ontwikkeling van het kind vertellen. Big data maakt het mogelijk om ontwikkeling- en leerroutes aan te passen op de individuele behoefte van het kind. Ook zullen robots en augmented reality in de klas steeds ‘normaler’ worden.

Baankansen als pedagogisch medewerker

Het verschilt per beroep hoe groot de kans is op een baan. Volgens Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is er een redelijke kans op werk binnen het pedagogisch werkveld. Het UWV verwacht dat de vraag naar onderwijsassistenten en/of pedagogisch medewerkers zal stijgen, omdat er meer geld beschikbaar is om de werkdruk van de scholen te verlagen.

Waar kan je werken?

Na het behalen van je diploma kan je, afhankelijk van je uitstroomprofiel, aan de slag binnen de kinderopvang, buitenschoolse opvang of het (speciaal) basisonderwijs.

De pedagogiek-opleidingen van ROC Nijmegen

Er zijn opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Deze opleidingen kun je in Nijmegen of Boxmeer volgen. Er zijn verschillende fases van de opleiding: van start tot diploma.

De opleiding Pedagogisch Werk start met de basisfase op niveau 4. Deze is voor alle uitstroomprofielen van Pedagogisch werk hetzelfde. Daarna stroom je door naar de profielfase. In het laatste blok van het eerste jaar maak je samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB) een keuze uit één van de drie profielen:

Wat je leert bij niveau 2 opleiding Dienstverlening helpende zorg en welzijn? Onder andere hoe je een goede dienstverlener wordt. Dit leer je in de praktijk, want je werkt 20 uur per week bij een instelling. Zo ontdek je waar jouw talenten liggen.

Weet je al dat je graag wil werken met kinderen? Kies dan voor één van de opleidingen pedagogisch werk: pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3), gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) of onderwijsassistent (niveau 4).

Wil je later misschien ook voor volwassenen zorgen? Bekijk dan de opleidingen onder Zorg.

Bekijk alle verschillende opleidingen en niveaus hieronder.

Opleidingen in Pedagogisch werk

    Open dagen

  • Evenementen

Terug naar boven