Pedagogisch werk

Pedagogisch werk

Houd jij van kinderen? En heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een scherp oog? Kies dan een opleiding in de pedagogiek. Dan kun je kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling. En bied je ook hun ouders een luisterend oor. Misschien bedenk je wel creatieve activiteiten om kinderen enthousiast te maken!

Welke toekomst staat jou in de pedagogiek te wachten?

In de pedagogiek ondersteun en stimuleer je kinderen in hun ontwikkeling. Je werkt met kinderen van 0 tot 13 jaar samen met ouders en andere opvoeders. Je begeleidt de kinderen en ontwikkelt activiteiten die hen helpen bij een specifieke uitdaging.

In de toekomst zal techniek een steeds grotere rol in de pedagogiek gaan spelen. Door de Internet of Things kunnen apparaten zoals smartwatches en slimme camera’s veel meer over de ontwikkeling van het kind vertellen. Big data maakt het mogelijk om ontwikkeling- en leerroutes aan te passen op de individuele behoefte van het kind. Ook zullen robots en augmented reality in de klas steeds ‘normaler’ worden.

Baankansen als pedagogisch medewerker

Het verschilt per beroep hoe groot de kans is op een baan. Volgens Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is er een redelijke kans op werk als je met kinderen gaat werken. Het UWV verwacht dat de vraag naar onderwijsassistenten zal stijgen, omdat er meer geld beschikbaar is om de werkdruk van de scholen te verlagen.

Waar kan je werken?

Bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf of op de buitenschoolse opvang. Ook werken op een basisschool is mogelijk.

De pedagogiek-opleidingen van ROC Nijmegen

Er zijn opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Er zijn verschillende fases van de opleiding: van start tot diploma.

De opleiding Pedagogisch werk bestaat uit een basisfase en een profielfase. Je start met de basisfase op niveau 4. Dit duurt bijna het hele eerste leerjaar. Naast de beroepsgerichte vakken, heb je ook les in Nederlands, Engels en rekenen. Heb je de basisfase goed afgerond? Dan start de profielfase. Daarin kies je één van de drie richtingen:

  • Pedagogisch medewerker voor de kinderopvang (niveau 3)
  • Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker (niveau 4)
  • Onderwijsassistent (niveau 4)

Wat je leert bij niveau 2 opleiding Dienstverlening helpende zorg en welzijn? Onder andere hoe je een goede dienstverlener wordt. Dit leer je in de praktijk, want je werkt 20 uur per week bij een instelling. Zo ontdek je waar jouw talenten liggen.

Weet je al dat je graag kinderen wilt helpen? Kies dan voor niveau 3 en word pedagogisch medewerker. Je vangt jonge kinderen op in de crèche of bij een kinderdagverblijf. En helpt ze met hun ontwikkeling.

Werk je liever met jongeren? Wil je hen bijvoorbeeld ondersteunen bij een lastige thuissituatie? Kies dan voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4). Ook kan je dan kinderen begeleiden als onderwijsassistent op de basisschool.

Wil je later misschien ook voor volwassenen zorgen? Bekijk dan de opleidingen onder Zorg.

Bekijk alle verschillende opleidingen en niveaus hieronder.

Opleidingen in Pedagogisch werk