Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Kinderen hebben hulp nodig met opgroeien. Als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 kun je die hulp geven. Ook aan hun ouders en verzorgers. Voor deze opleiding zijn in overleg andere instroommomenten gedurende het jaar mogelijk.

Wat leer je op de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Je leert hoe je kinderen en jongeren stimuleert in hun ontwikkeling en extra aandacht geeft. Ook komt huishoudelijke en persoonlijke verzorging aan bod. En oefen je met het voeren van oudergesprekken.

Na de opleiding

Diploma gescoord? Ga dan meteen aan het werk bij een kinderopvang, buitenschoolse opvang of bij gezinshuizen. Doorleren op hbo-niveau kan ook, bijvoorbeeld aan de opleidingen Pedagogiek of de Pabo. 

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder. Heb je andere vragen (bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan vanaf 16 augustus contact met ons op via 024 890 45 00.

Onze voorlichters zijn tijdens de zomervakantie, tot 3 september, niet bereikbaar. Voor algemene vragen neem je contact op met ons klantcontactcentrum.

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?

Open dagen

We weten op dit moment nog niet wanneer onze volgende Open Dag zal zijn.

Opleidingslocatie

Campusbaan 6
Nijmegen

Meer over de opleiding

Het eerste studiejaar van deze opleiding is een basisjaar niveau 4 Pedagogisch Werk. In het laatste blok van dit basisjaar maak je een keuze uit één van de drie profielen:

Je leert werken met kinderen en jongeren die een ontwikkelingsachterstand hebben. Dat kan door een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn. Of vanwege een lastige thuissituatie. 

Je leert:

 • omgaan met kinderen van verschillende leeftijden 
 • inschatten welke specifieke behoefte elk kind heeft
 • welke activiteiten je kunt organiseren
 • leidinggeven aan collega’s
 • oudergesprekken voeren

Ook krijg je les in

 • Nederlands
 • Engels
 • rekenen
 • burgerschap

Er is een vast dagritme waarbij je samen met je groep en een leercoach opstart en de dag doorneemt. En met deze groep sluit je de dag ook weer af.

Flexibel en op maat leren

 Bij ROC Nijmegen leer je op je eigen manier en in je eigen tempo werken aan de leerdoelen van de opleiding. Onze leercoaches begeleiden jou daarbij. En heb je al een diploma Pedagogisch Medewerker niveau 3? Dan krijg je een intakegesprek met de examencommissie. Wellicht mag je een aantal onderdelen skippen!

Basisfase en profielfase

Je start de opleiding in de basisfase. Deze is voor alle uitstroomprofielen van de opleiding Pedagogisch werk hetzelfde. Na de basisfase stroom je door naar de profielfase. 

De opleiding in 1,5 jaar

Deze opleiding kan ook in 1,5 jaar kan worden gevolgd. Dit is mogelijk als je een relevante opleiding op niveau 3 hebt afgerond. Bjivoorbeeld Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3. Tijdens de intake kijken we dan samen naar jouw vooropleiding en de specifieke richtlijnen van de examencommissie. 

Werken als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Je zorgt samen met je collega’s voor een veilige en vertrouwde leefomgeving voor de kinderen of jongeren. Rust en structuur zijn de sleutelwoorden. Maar je daagt ze ook uit om mee te doen aan activiteiten die je zelf organiseert.

Je bent het aanspreekpunt voor ouders, verzorgers, collega's en externe betrokkenen.

Past het beroep Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij mij?

 • Met mensen werken

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • Mbo: een diploma op minimaal niveau 2
  • Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
  • als minimale leeftijdsgrens wordt 16 jaar gehanteerd*

  Om te kunnen starten met de opleiding, moet je zelf een arbeidsovereenkomst afsluiten met een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur.

  *Uit onze ervaring blijkt dat een groot aantal organisaties, instellingen of bedrijven alleen een arbeidsovereenkomst aanbiedt als iemand de leeftijd van 18 jaar of ouder heeft bereikt. Een arbeidsovereenkomst is voorwaardelijk om te kunnen starten met de BBL-opleiding. Mocht er geen arbeidsovereenkomst liggen bij start van de BBL-opleiding dan heeft de student drie maanden de tijd om alsnog een arbeidsovereenkomst te kunnen overleggen. Lukt dit niet dan krijg je de mogelijkheid om over te stappen naar een BOL-opleiding en de BBL-opleiding te beëindigen.

  Taalniveau

  • Taalniveau Nederlands niveau 3
   De medewerkers in de kinderopvang moeten (vanaf startjaar 2019) voldoen aan een hogere taaleis dan vroeger. Dit betekent voor niveau 3 dat je taalniveau 3F moet behalen op de onderdelen:

   • Spreken
   • Gesprekken voeren
   • Luisteren

  Ter vergelijking: bij andere mbo-3 opleidingen is niveau 2F voor Nederlands voldoende. Om niveau 3 te behalen moet je bij de start van je opleiding dus al behoorlijk goed zijn in de onderdelen die hierboven zijn genoemd. Daarnaast zul je hier ook in je vrije tijd voor moeten inspannen.  Zonder het behalen van de taaleis is het niet mogelijk om je diploma te behalen en is het niet meer toegestaan om te werken in de kinderopvang. 

  • Taalniveau Nederlands niveau 4
   Voor niveau 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker) gelden bovenstaande 3F-eisen (waarschijnlijk) vanaf augustus 2021. Voor de onderdelen 'spreken', 'gesprekken voeren' en 'luisteren' eist de branche gemiddeld een 5,5. 

  Meer informatie

 • Je werkt minimaal 16 uur per week bij een instelling voor pedagogisch werk. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. Waarschijnlijk is dat de vrijdag.

  Wil je liever meer dagen per week naar school en af en toe stage lopen? Kies dan voor de BOL-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

 • Het lesgeld is € 306,- per jaar.

  Bijkomende kosten

  Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig omdat veel van het onderwijs digitaal wordt aangeboden. De opleiding kent opleiding gerelateerde kosten voor onder andere licenties. Deze kosten zijn ongeveer 120 euro. Ná de intake krijg je te horen welke leermiddelen je aan moet schaffen. Dit doen we op maat.

 • Ja. Als je de vooropleiding Pedagogisch medewerker niveau 3 hebt gevolgd, kun je deze opleiding in 1,5 jaar volgen.

 • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: Keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke Keuzedelen je kunt gaan doen. 

  Lees meer over Keuzedelen in het mbo
  Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

 • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen. Vraag dus gerust om hulp.

 • In elk geval vóór 1 mei.

  • Zit je nu op school? Vul ook je DDD (digitale doorstroomdossier) in
  • Zit je nu niet op school? Dan voeren we eerst een intakegesprek

  Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

 • Ben je VO-leerling? 

  Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten

  Ben je géén VO-leerling? 

  Na je aanmelding voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan bij Intakegesprek.

  Ga je BBL doen?

  Dan houden we altijd een intakegesprek.

 • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

  Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

Volg je opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij ROC Nijmegen

 • Maak je eigen leertraject

  Tijdens de opleiding kun je jouw eigen leertraject vormgeven!

 • Praktijk

  Bij deze opleiding ben je veel in de praktijk bezig.

 • Aandacht voor de student

  Zit je ergens mee of kom je ergens niet uit? Bij ROC Nijmegen is er altijd aandacht voor jou!

Meer over ROC Nijmegen

Open dagen

We weten op dit moment nog niet wanneer onze volgende Open Dag zal zijn.

Aanmelden voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker!

Hoe werkt het aanmelden?

Misschien ook interessant: