Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Kok

Je wil alles weten over de werking van apparatuur in de keuken, ingrediënten die je gebruikt voor gerechten, dranken die daarbij passen en op welke manier je het kan bereiden. Leer alles over smaken en producten en proef hoe belangrijk jouw rol is in de keuken. Het grootste gedeelte van de opleiding leer je op de plek waar het gebeurt: in de keuken van je leerbedrijf. Nieuwsgierig wat je allemaal leert? Lees dan snel verder.

Wat leer je op de opleiding Kok?

Op de BBL-opleiding Kok leer je alles over koken. Hoe je gerechten kan voorbereiden, borden opmaken en allerlei technieken die daarbij horen. Je leert tijdens de koksopleiding  veel over smaken en producten waarmee je de lekkerste gerechten kan maken. Jij bent super belangrijk, jij leert goede vaardigheden om iemand op de juiste manier te ondersteunen. We leren je alle kneepjes van het vak en waarom jij de onmisbare schakel bent in de keuken. Het eerste jaar ga je al meteen op stage bij een erkend leerbedrijf. Wat is er mooier dan alles direct vanuit de praktijk te leren.

Na de opleiding

Na de koksopleiding kun je gaan werken in een restaurant of instelling. Natuurlijk kun je ook verder leren bij een BOL- of BBL-opleiding niveau 3. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Zelfstandig Werkend Kok bij ROC Nijmegen.

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?
Voorwaarden

Meer over de opleiding

Op de koksopleiding leer je van alles over apparatuur, grondstoffen, dranken en bereidingstechnieken. Je krijgt vakken als: vaktechniek keuken, operationeel werken, basisbereidingen en -technieken van bijvoorbeeld salades en soepen, koude keuken en patisserie. Daarnaast krijg je vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap.

Ook leer je alles over:

  • kooktechnieken
  • snijtechnieken
  • voedselkwaliteit
  • apparatuur in de keuken
  • het herkennen van smaken

Je leert en werkt vanuit een klein team. Hierdoor heb je veel persoonlijk contact en kunnen we gemakkelijker onderzoeken op welk gebied jouw talenten liggen. We helpen je om zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag te gaan, zelf afspraken te maken. Op die manier heb jij de regie en grip op het tempo dat bij jou past om de opleiding zo goed mogelijk af te ronden.

Werken als Kok

Je werkt in een restaurant, hotel of andere plek waar gasten bij elkaar komen om te eten. Dat kan ook een verzorgingshuis of zorghotel zijn.

Past het beroep Kok bij mij?

  • Je werkt graag met je handen

  • Je vindt het leuk om creatief aan de slag te gaan

  • Je werkt graag samen

  • Ja, er is nog plaats! Heb je interesse in deze opleiding? Meld je dan nu aan

    Meld je nu aan!

    • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    • Havo/vwo: overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
    • Mbo: diploma entreeopleiding
    • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

    Voordat je met deze koksopleiding kan starten sluit je een arbeidsovereenkomst af met een erkend leerbedrijf . Daarnaast nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek bekijken we samen of deze opleiding goed bij je past en of we je kunnen laten starten.

  • Als je de koksopleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van je opleiding bezig in de praktijk: de keuken dus. Je gaat namelijk direct aan het werk. Daarnaast ga je gemiddeld één dag per week naar school voor de theorie. Dat is altijd op dinsdag.

  • Het lesgeld is € 295,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    Voor het eerste leerjaar van deze opleiding betaal je het volgende:

    • Boeken en licenties € 456,24
    • Kleding en materialen nvt
     
    Veel van de opleiding bieden we digitaal aan. Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je daarom een laptop nodig. 
  • BBL is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg. Je hebt een (leer-)arbeidsovereenkomst bij een werkgever en je gaat een dag per week naar school. 

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over keuzedelen in het mbo
    Naast keuzedelen kun je ook kiezen voor om een havo-vak naast je mbo-opleiding te volgen. Dit kan je helpen bij je voorbereiding op een hbo-opleiding.

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen.

  • Veel van onze opdrachten, informatie en leermiddelen zijn digitaal. Daarom heb je een geschikt apparaat zoals een laptop nodig. Je mag helemaal zelf bepalen welk apparaat je gebruikt, maar deze moet wel voldoen aan een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunnen verschillen per opleiding. 

    Wil je weten aan welke richtlijnen je laptop moet voldoen? Kijk dan op de pagina Leren met je eigen laptop. Hierop staan algemene richtlijnen en, wanneer relevant, ook de aanvullende eisen per opleiding.

  • Je kunt je het hele jaar door aanmelden. Je moet al wel een erkende leer-werkplek hebben. Lees hierover meer bij Aanmelden & toelating.

  • Vul dan naast je aanmelding je Digitale DoorstroomDossier (DDD) in. Na aanmelding voor de opleiding sturen we je hier meer informatie over.

    Je moet ook een erkende leer-werkplek hebben. 

    Na aanmelding volgt een intakegesprek. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten.

  • Jouw route door het mbo

    • vmbo-kader diploma
    • vmbo-gemengd diploma
    • vmbo-theoretisch (of mavo) diploma
    • Overgangsbewijs naar havo 4
    mbo-entree-opleiding
    mbo opleiding niveau 2
    mbo opleiding niveau 3 of 4
    Aan het werk op de arbeidsmarkt
    Doorstuderen op het hbo
    Lees meer over de niveaus
  • 5x redenen om te kiezen voor een opleiding in Horeca & Bakkerij

    Vind jij het leuk om mensen blij te maken en gaat liefde bij jou door de maag? Dan is een opleiding Horeca & Bakkerij echt iets voor jou! Of je nu aan de slag gaat in de keuken, bediening of een bakkerij: jij bent creatief en weet van aanpakken.

  • Dertien nieuwe koks in het Rijk van Nijmegen

    De horeca schreeuwt om personeel. Koks, medewerkers bediening en keukenpersoneel: vacatures zijn steeds moeilijker te vervullen. In samenwerking met SBB en in opdracht van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en UWV startten we drie jaar geleden het eerste project Talent in de Keuken.

Volg je opleiding Kok bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Kok

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
6.9
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
61%
Doorstroom binnen mbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
37%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
85%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
8
Landelijk gemiddelde
8
Kans op leerbaan
Deze regio
5/5
Landelijk gemiddelde
5/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 13,00

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Evenementen

Aanmelden voor de opleiding
Kok!

Voorlichting: video’s en presentaties

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met onze voorlichter(s).

Heb je andere vragen(bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.

Misschien ook interessant:

Terug naar boven