Manager/ondernemer horeca

Manager/ondernemer horeca

Deel jij graag de lakens uit? En weet je als geen ander hoe je gasten de avond van hun leven bezorgt? Na de opleiding Manager/ondernemer horeca kun je een zaak runnen op jouw manier, met je eigen personeel.

Wat leer je op de opleiding Manager/ondernemer horeca?

Op de opleiding Manager/ondernemer horeca leer je wat je moet doen om een bedrijf succesvol te maken. Hoe je personeel aanstuurt en motiveert, de wettelijke regels volgt, maar ook wanneer je zelf de handen uit de mouwen moet steken. Misschien win jij de biertapwedstrijd wel! 

Na de opleiding

Je kunt na de opleiding direct aan de slag in een horecazaak als manager. Of je begint je eigen tent! Maar verder studeren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de Hogere Hotelschool. Of wat dacht je van hbo-opleidingen zoals Food and Business en internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

  • Niveau 4 - Middenkader
    Lees meer over de niveaus
  • Leerweg BOL
  • Opleiding duurt 4 jaar
  • Lesgeld € 1168,- per jaar
    Lees meer over de bijkomende kosten
  • Start begin schooljaar 2020
  • Crebocode 25184
  • Campusbaan  6
    Nijmegen

Aanmelden

Hoe werkt het aanmelden?

Kom naar de open dag

Op 23 november 2019 is er tussen 10:00 en 15:00 uur een open dag voor de opleiding Manager/ondernemer horeca. Maak kennis met docenten en studenten. We staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

Opleidingslocatie

Campusbaan 6
Nijmegen

Meer over de opleiding

Het personeel rekent op jou. Je leert daarom een ondernemersplan opstellen en uitvoeren met je team. In ons eigen restaurant op de Plaza ga je aan de slag met gasten die een lunch of diner bestellen. Je staat letterlijk in het middelpunt van de zaak.

De vakken Nederlands, rekenen, burgerschap en economie horen standaard bij de opleiding. Daarnaast bieden we Engels en Duits aan zodat je ook met je buitenlandse gasten een praatje kunt maken.

Verder leer je:

  • hoe je met de gasten om moet gaan
  • de financiën op orde houden
  • wat je kunt doen als gasten klachten hebben
  • hoe een reserveringssysteem werkt
  • alles over wijn, bier en gerechten

Extra leuk op deze opleiding

Naast het normale studieprogramma zijn er bij deze opleiding leuke extra's. Je kunt bijvoorbeeld gaan stagelopen in het buitenland. Wat dacht je van Aruba of Miami! En we houden regelmatig een wedstrijdje. Studenten van ROC Nijmegen hebben al meerdere medailles in de wacht gesleept op de Skills Heroes vakkampioenschappen, de landelijke vakwedstrijden voor het mbo. 

Werken als Manager/ondernemer horeca

Als Manager/ondernemer in de horeca heb je veel verantwoordelijkheden, zowel voor de zaak als voor je medewerkers. Jij bent verantwoordelijk voor de gang van zaken in het bedrijf. Naast het werken met gasten zorg je voor de inkoop, marketing, financiën en het personeelsbeleid. Je bouwt aan een gemotiveerd team met als gezamenlijk doel: tevreden gasten die genieten van een verblijf in jouw hotel, café of restaurant. 

Past het beroep Manager/ondernemer horeca bij mij?

  • Met de computer werken

  • Met mensen werken

  • Leiding geven

  • Probleem oplossen

  • Rekenen

    • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
    • Mbo: een diploma minimaal niveau 2
    • Havo/vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
    • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

    Lees meer over onze toelatingseisen

  • Je doet op school in ons eigen café en restaurant op de Plaza veel praktijkervaring op. En je gaat ook een paar keer stagelopen in een restaurant of hotel, waarbij je iedere keer een ander onderdeel van de opleiding uitvoert.  Zo leer je het best hoe het er in het echt aan toegaat.

    Ben jij het type voor een groot avontuur? Wie weet mag je dan wel ervaring opdoen in het buitenland! Op dit moment hebben we contacten in onder andere Aruba en Miami.

  • Het lesgeld is € 1168,- per jaar.

    Bijkomende kosten

    De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
    • Wettelijk schoolgeld 18+ € 1.168,--
    • Boeken en licenties € 491,25
    • Kleding
      • herenkleding (excl. schoenen) € 345,50
      • dameskleding: jurk (excl/ schoenen) € 397,50; pak (excl. schoenen) € 353,50
    • Messenset exl. verzendkosten€ 49,--

    Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

    Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
    Een messenset en een gereedscjhapssetje zijn voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school.
    Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.

    Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 afwijken.

     

  • Ja. Er zijn wel opleidingen met een beperkt aantal plaatsen, maar dat is deze niet. 

  • BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en loop je af en toe stage.

  • Op het mbo mag je zelf een aantal vakken kiezen: Keuzedelen heet dat. Het aantal vakken waaruit je kunt kiezen, verschilt per jaar en per opleiding. Je hoort op school welke Keuzedelen je kunt gaan doen. 

    Lees meer over Keuzedelen in het mbo

  • We vinden jouw persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Daarom krijgt iedere student bij ons een goede begeleiding. En krijg je extra ondersteuning als het nodig is. We bieden hulp voor van alles; van begeleiding bij beroepskeuze tot financiële problemen. Vraag dus gerust om hulp.

  • In elk geval vóór 1 april.

    • Zit je nu op school? Vul ook je DDD (digitale doorstroomdossier) in
    • Zit je nu niet op school? Dan voeren we eerst een intakegesprek

    Lees alles over aanmelden bij ROC Nijmegen.

  • Ben je VO-leerling? 

    Vul dan naast je aanmelding vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en het DDD plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en toelaten

    Ben je géén VO-leerling? 

    Na je aanmelding voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan bij Intakegesprek.

    Ga je BBL doen?

    Dan houden we altijd een intakegesprek.

Volg je opleiding Manager/ondernemer horeca bij ROC Nijmegen

Meer over ROC Nijmegen

Studie in cijfers

Manager/ondernemer horeca

Studenttevredenheid rapportcijfer
Bij ROC Nijmegen
6,6
Landelijk gemiddelde
7,3
Percentage geslaagde studenten in afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
82%
Landelijk gemiddelde
72%
Doorstroom naar hbo na afgelopen schooljaar
Bij ROC Nijmegen
21%
Landelijk gemiddelde
40%
Percentage gediplomeerden met werk
Bij ROC Nijmegen
-
Landelijk gemiddelde
85%
Kans op werk in jouw vakgebied na je opleiding
Deze regio
1/5
Landelijk gemiddelde
1/5
Kans op stage
Deze regio
4/5
Landelijk gemiddelde
4/5
Startsalaris
gemiddeld bruto uurloon
€ 10,66

Deze cijfers komen uit de objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Lees meer over studie in cijfers

Aanmelden voor de opleiding Manager/ondernemer horeca!

Hoe werkt het aanmelden?