Tandartsassistent

Tandartsassistent
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25490
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Tandartsassistent werk je nauw samen met de tandarts en heb je intensief contact met de patiënten. De patiënt komt meestal als eerste in contact met jou. Jij ontvangt de mensen en stelt hen zo nodig op hun gemak. Je geeft voorlichting en je adviseert en instrueert de patiënt. Je bent verantwoordelijk voor een goed verloop van de organisatie in de tandartspraktijk. Daarnaast ben je betrokken bij de tandheelkundige behandelingen. Je zorgt dat alles klaarstaat voor de behandeling van de patiënt. Je reikt de tandarts instrumenten aan; bijvoorbeeld tangetjes, boren en injectiespuiten. Verder maak je materialen klaar voor vullingen en gebitsafdrukken. Ook het maken van gebitsafdrukken, het geven van fluoridenapplicaties en het aanbrengen van sealants behoren tot je werkzaamheden. Daarnaast ondersteun je de tandarts op administratief gebied. Als tandartsassistent kun je werken bij diverse instellingen. Denk hierbij aan algemene tandartspraktijken, orthodontiepraktijken, paradontologie, regionale instellingen voor jeugdtandverzorging en Tandheelkunde. Ook kun je aan de slag op de afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie in een ziekenhuis.

Inhoud van deze opleiding

Als tandartsassistent heb je drie belangrijke taken:

  • Je voert front-office taken uit

  • Je verricht handelingen in het kader van tandheelkundige zorg

  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Op school leer je deze taken zelfstandig uit te voeren. In het lesprogramma komen al deze taken voortdurend aan de orde.

Keuzedelen

De vakspecifieke keuzedelen die kunnen worden gekozen zijn ‘bijzondere zorggroepen’ en ‘praktijkorganisatie’. Voor het volledige aanbod van keuzedelen klik hier.

Stage

Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op in de vorm van stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Elk schooljaar loop je ongeveer tien tot twintig weken stage. Op deze manier leer je het beroep in de praktijk kennen. Wat je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. Zo leer je verantwoordelijk en zelfstandig te werken. De opleiding zorgt voor een erkende stageplaats.

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Tandartsassistent kun je doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau. Een aantal hbo-opleidingen heeft een beperkte opleidingscapaciteit of hanteert aanvullende toelatingseisen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de hbo opleiding Mondzorgkunde.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling?
Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake.

Ben je géén VO-leerling?
Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

In 2019-2020 beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar

Voor deze geldt dat er een beperkt aantal -  namelijk 55 -  opleidingsplaatsen beschikbaar zijn.. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen bij de opleiding.

De beschikbare opleidingsplaatsen worden ingevuld op volgorde van ontvangstdatum van de aanmelding. Dit wil zeggen dat de eerste 55 aanmeldingen als eerste een uitnodiging voor een intakegesprek krijgen. Als je deze studie wilt gaan volgen is het belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past. Als de opleiding vol zit dan worden nieuwe aanmeldingen op een wachtlijst geplaatst. Op de wachtlijst zijn 50 plaatsen beschikbaar. Je ontvangt hierover bericht.

Meer informatie

Beroepen in de zorg stellen strikte eisen stellen aan hygiëne. Je zorgt er dan ook voor dat tijdens de praktijklessen je haren vastzitten, je sieraden af zijn en je nagels kort en schoon zijn (geen nagellak) en je onderarmen ontbloot. Daarnaast weet je dat sommige stagebedrijven eisen kunnen stellen aan je uiterlijke verzorging, bijvoorbeeld met betrekking tot kleding, piercings of make-up. Daarnaast vergroot je je kans op succes als je een van de volgende vakken als examenvak hebt: natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 297,95
Kleding en materialen € 35,00
Overig € 10,00
Totaal € 342,95
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.
Houd naast het lesgeld rekening met extra kosten voor de aanschaf van een laptop en reiskosten school en stage.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Tandartsassistent op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,44 0,23
Percentage geslaagde studenten 0,74 0,76
Studenttevredenheid 7,6 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Tandartsassistent - 0,88
Kans op stage Tandartsassistent
Kans op werk in jouw vakgebied Tandartsassistent
Startsalaris (uurloon) Tandartsassistent - 9,74

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten