Sport-enBewegingscoördinator

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Veiligheid en sport
Crebo 23163
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Weet jij mensen te stimuleren om in beweging te komen en te laten blijven bewegen? Dan is de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator iets voor jou.

Je kunt op ROC Nijmegen bij de opleiding Sport- en Bewegingscoordinator uit drie profielen kiezen:

 1. Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport
 2. Coördinator Sport- en Bewegingsagogie
 3. Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid

Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport

De Sport- en Bewegingscoördinator – BOS-medewerker werkt in de driehoek buurt, onderwijs en sport(vereniging). Met name jonge jeugd in het basisonderwijs, maar ook voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseer je sportstimuleringsprojecten in (achterstands)wijken, ben je actief bezig als verenigingsmanager.

Je ontwikkelt zelfstandig sport- en bewegingsplannen en activiteiten. Daarbij houd je rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Je behandelt mensen met respect en je bent flexibel, klantgericht en positief ingesteld. Je bent breed inzetbaar, enthousiast en sportief. Als BOS-medewerker kun je goed improviseren en organiseren. Je hebt een zelfstandige functie en werkt vaak op scholen, bij gemeenten of andere overheidsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als Buurtsportcoach, Combinatiefunctionaris of Sportconsulent in een wijk of buurt.

Coördinator Sport- en Bewegingsagoog

Als bewegingsagoog ben je bezig met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van een sport- en bewegingsaanbod voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. Je richt je op de mogelijkheden van de cliënt en niet op de beperking. Vanuit een bewegingsagogisch behandelplan leer je sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden die passen bij de mogelijkheden van de cliënt.

Je krijgt te maken met veel verschillende mensen en kunt goed omgaan met hun emoties. Je bent breed inzetbaar, enthousiast en sportief.

Als bewegingsagoog werk je doorgaans binnen een multidisciplinair behandelteam.

Binnen de opleiding Coördinator Sport- en Bewegingsagoog kom je onder anderen met verschillende doelgroepen in aanraking; ouderen in een verpleeghuis, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, mensen in de revalidatie, mensen in gesloten instellingen en mensen met een vrijheid beperkende maatregel.

Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid

Als coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid bied je sport- en bewegingsprogramma’s aan gericht op een gezonde(re) leefstijl. De belangrijkste taak van de coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid is het handhaven van een gezonde leefstijl of het verbeteren van de leefstijl van uiteenlopende doelgroepen. De kern van het beroep is leefstijlcoaching. Je toekomstige werkveld is heel breed. Een gezonde(re) leefstijl betreft namelijk heel veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties. Het werkveld strekt zich uit van fitness- en wellnesscentra en zwembaden tot gezondheidscentra en verpleeghuizen. Het nastreven van een gezonde(re) leefstijl is voor veel mensen een grote uitdaging. Dit geldt voor jong en oud, voor relatief gezond tot behoorlijk ongezond. Zo kun je te maken krijgen met kinderen met overgewicht, met inactieve ouderen, met werknemers die overwegend zittend werk doen tot weinig actieve bewoners van achterstandswijken.

Inhoud van deze opleiding

Het eerste studiejaar van Sport en Bewegen is een basisjaar. Aan het einde van het eerste jaar heb je zicht op het vervolg van de opleiding, de profielfase, waarvoor een profiel gekozen moet worden. Die keuze zal je dan maken op basis van je interesse, opgedane ervaringen en behaalde resultaten. Je kunt kiezen uit drie profielen: 

 • Buurt, Onderwijs en Sport, of 
 • Sport- en Bewegingsagogie, of
 • Sport, Bewegen en Gezondheid

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk van het sporten en bewegen. Ook krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Bij deze opleiding starten we met keuzedelen in het 2e jaar. In het 1e studiejaar word je door de opleiding op de hoogte gebracht van de keuzemogelijkheden die worden aangeboden. Dat zijn o.a. fitness, zwem abc, snowsport, voetbaltrainer, sportmassage en internationalisering.

Stage

Je stage (BPV, Beroepspraktijkvorming) staat centraal. Je wisselt stage af met lessen op school. Je stage zal vaak buiten kantooruren plaatsvinden. Dat zijn de momenten dat er veel wordt gesport. Belangrijk is dus dat je rekening houdt met flexibele werktijden. Tijdens je opleiding zijn er ook praktijkmomenten in de vorm van sportdagen, toernooien en evenementen. Zo pas je je kennis toe en ontwikkel je eigen vaardigheden.

Na de opleiding

Na je opleiding op niveau 4 kun je naast het gaan werken in genoemde werkvelden, ook verder studeren binnen het hbo. Opleidingen die prima aansluiten zijn Psychomotorische Therapie, Bewegingsagogie, ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding), SGM (Sport, Gezondheid en Management), Sport- en Bewegingseducatie, Fysiotherapie, Ergotherapie, Sportkunde (SGM en Sport- en Bewegingseducatie), SPH (Sociaal, Pedagogische Hulpverlening) en PABO (Pedagogische Academie Basis Onderwijs). 

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
 • mbo-diploma van een opleiding op niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Naast de algemene toelatingseisen, hebben we extra toelatingscriteria. Deze criteria gebruiken we om te kijken of de opleiding echt iets voor je is. Het gaat dan om sportiviteit en dat je kunt laten zien dat je kunt sporten en bewegen.

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Aanmelden

Aanmelden kun je via deze website. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een brief. Bij deze brief zit ook een formulier dat je door je leraar Lichamelijke Opvoeding/Sport (van je vorige school) laat invullen. Ook staat in deze brief wanneer je welkom bent voor een gesprek.

Welke stappen zet je nog meer?

Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór 1 april je Digitale Doorstroomdossier (DDD) hebt ingevuld. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee naar het welkomstgesprek. In de e-mail en brief die je ontvangt staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens op Aanmelden en intake.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent sportief en gaat graag met mensen om. Je helpt graag mensen om zich sportief verder te ontwikkelen. Je hebt een open houding en bent communicatief vaardig. Naast algemene toelatingseisen zijn er extra criteria om te bekijken of een opleiding Sport en Bewegen echt iets voor jou is. 

Referentiedocument

Sportiviteit en het laten zien dat je kan sporten en bewegen zijn aan deze extra criteria verbonden. De toelatingscriteria zijn het inleveren van een doorstroomdossier, met een referentiedocument (een brief van de leraar lichamelijke opvoeding/sport van je vorige school), en het voeren van een intakegesprek.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De opleiding voor Sport- en Bewegingscoördinator brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn o.a. voor sportkleding, een laptop, boeken/licenties en kampen (introductie- en zwerfkamp). Vrijwillig kan worden gekozen voor deelname aan een skikamp.
De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:

 • Boeken en licenties € 200,00
 • Kleding en materialen € 200,00
 • Overig (o.a. kamp) € 100,00
 • Totaal € 500,-

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,69 0,51
Percentage geslaagde studenten 0,7 0,74
Studenttevredenheid 7,2 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Coördinator buurt, onderwijs en sport - 0,89
Kans op stage Coördinator buurt, onderwijs en sport
Kans op werk in jouw vakgebied Coördinator buurt, onderwijs en sport
Startsalaris (uurloon) Coördinator buurt, onderwijs en sport - 10,37
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Coördinator sport, bewegen en gezondheid - 0,77
Kans op stage Coördinator sport, bewegen en gezondheid
Kans op werk in jouw vakgebied Coördinator sport, bewegen en gezondheid
Startsalaris (uurloon) Coördinator sport, bewegen en gezondheid - 9,85
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Coördinator sport- en bewegingsagogie - 0,88
Kans op stage Coördinator sport- en bewegingsagogie
Kans op werk in jouw vakgebied Coördinator sport- en bewegingsagogie
Startsalaris (uurloon) Coördinator sport- en bewegingsagogie - 10,98

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten