Timmerman

Timmerman
Niveau Niveau 2
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Bouw en infra
Crebo 25128
Locatie Heyendaalseweg 98
Plaats Nijmegen
Aanmelden

topopleiding 2019Een Timmerman heeft een veelzijdig vak. Je plaats kozijnen en deuren, timmert een scheidingswand of plaatst een plafond. Maar je houdt je met meer zaken bezig dan alleen het gebruikelijke timmerwerk.

Tot je takenpakket behoort ook het werken aan daken, het stellen van eenvoudige prefab elementen en het maken van betonfunderingen. Herstelwerkzaamheden verrichten en aftimmeren hebben voor jou geen geheimen. Je weet hoe je steigers opzet en afbreekt. Zo ben je breed inzetbaar. Je werkt zowel binnen als buiten. En in beide situaties is kennis een vereiste. Je gaat nauwkeurig te werk en controleert het uitgevoerde werk. Je weet welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde klus en ook wel gereedschap je daarbij nodig hebt. Je kunt goed problemen oplossen en je hebt goede communicatieve vaardigheden. Je bent in staat om je leidinggevende of opdrachtgever duidelijk op de hoogte te stellen van de werkvoortgang.

Als Timmerman kun je aan het werk binnen de nieuwbouw en op de bouw- en werkplaats. Maar werk binnen de restauratiesector valt ook binnen je bereik. Je bent een echte vakman en jouw timmermansoog ziet alles.

Inhoud van deze opleiding

Op school krijg je zowel praktijk als theorie en oefen je diverse beroepsvaardigheden. Tijdens de opleiding leer je alles over gereedschappen en maatvoeren. Ook leer je over de machines voor houtbewerking. Daarnaast krijg je rekenen en toegepaste wiskunde, Gastlessen en excursies naar bedrijven die de nieuwste technieken toepassen behoren ook tot de opleiding. Hierdoor weet je goed wat er bij bedrijven speelt.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

De Technische.

De opleidingen van het onderwijsteam TEIS (Timmeren, Elektro- en Installatietechniek, Schilderen) werken samen met De Technische.

De Technische bestaat uit de opleidingsbedrijven Bouwmensen Nijmegen, Schilder^sCOOL en InstallatieWerk. Deze samenwerking tussen jouw opleiding en De Technische brengt jou belangrijke en interessante voordelen. Zo werken alle vakgebieden in de bouw nauw samen in de opleiding: elektrotechniek, werktuigkundige installaties, timmeren en schilderen. Hierdoor leer je die vakgebieden kennen en weet je hoe je er in de praktijk mee samenwerkt.

De samenwerking met De Technische betekent ook een goede aansluiting met bedrijven: je krijgt in je opleiding les over de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijfsleven, vaak ook via gastlessen en excursies.

In deze BOL-opleiding krijg je een stevige basis aan theorie en vaardigheden en is er veel ruimte om stage te lopen. Die stageplaatsen worden door De Technische geregeld. ROC Nijmegen en De Technische bieden jou een actuele, praktijkgerichte opleiding die aansluit bij de nieuwste ontwikkelingen en waarin je wordt uitgedaagd door innovatief onderwijs. Ons enthousiaste onderwijsteam wil jou graag helpen om een eigentijdse vakman te worden.

In de tweede jaar kun je eventueel de overstap maken naar de BBL. Deze overstap is afhankelijk van jouw studievoortgang en de beschikbare BBL-plaatsen.

Stage

Je doet praktijkervaring op in de vorm van stages (Beroepspraktijkvorming, BPV). De school zorgt in samenwerking met Bouwmensen voor een stageplaats. Tijdens je stage maak je kennis met het toekomstige werkveld. In het eerste jaar loop je 15 weken stage (600 uur), in het tweede jaar loop het aantal weken stage op naar 24 weken (960 uur). Tijdens de stages ontvang je stagevergoeding per uur. Deze stagevergoeding is afhankelijk van de studievoortgang op school.

Als je de overstap maakt naar de BBL-opleiding, sluit je een Leerwerkovereenkomst af met Bouwmensen. Je gaat aan de slag bij een bedrijf en gaat nog één dag per week naar school. Je ontvangt een salaris volgens de CAO. Bouwmensen zorgt voor aanvullende praktijktraining.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je verder studeren op niveau. Bijvoorbeeld de opleiding Allround Timmerman Nieuwbouw.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • diploma entree-opleiding (niveau 1)
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling?
Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake.

Ben je géén VO-leerling?
Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 495,03
Kleding en materialen € --
Overig € --
Totaal € 495,03
De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 36
Afhankelijk van het door jou gekozen keuzedeel bestel je in overleg met je docent de leermiddelen die nodig zijn. Houd dus rekening met extra kosten.
Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.
Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Timmerman op de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo - 0,54
Percentage geslaagde studenten - 0,51
Studenttevredenheid - 7,2
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Timmerman - 0,85
Kans op stage Timmerman
Kans op werk in jouw vakgebied Timmerman
Startsalaris (uurloon) Timmerman - 8,31

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten