MBO-Verpleegkundige

MBO-Verpleegkundige
Let op: Voor deze opleiding geldt een beperkt aantal plaatsen.
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 4 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25480
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Je krijgt bij ons een opleiding als MBO-Verpleegkundige waarmee je in alle branches van de zorg kunt werken. Zorgverlening kan zeer divers zijn. Je krijgt regelmatig te maken met een ernstige en/of acuut verslechterende situatie van een zorgvrager. Ook cliënten die een ingrijpende behandeling of therapie ondergaan komen op je pad. Hetzelfde geldt voor moeilijk hanteerbaar gedrag of crisissituaties.

Je voert je werkzaamheden uit volgens methoden en richtlijnen. Je verzamelt gegevens over je cliënt en vertaalt die in een verpleegkundige diagnose. Je stelt de complexiteit van de verpleegsituatie vast, plant de zorg en voert deze uit. Je evalueert continu en systematisch de planning en de uitvoering van de zorg. Zo nodig pas je deze aan. Daarbij houd je rekening met de individuele mogelijkheden en de omgeving van de zorgvrager.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden werk je samen met collega’s en hulpverleners uit andere disciplines. Je werkt professioneel en hebt de juiste beroepshouding. In elke zorgsituatie weeg je af welke zorg het beste is.

Door maatschappelijke ontwikkelingen verandert het beroep van Verpleegkundige ook. Je bent flexibel, ondernemend en doortastend. Ook ben je echt een initiatiefnemer.

Inhoud van deze opleiding

Je leert tijdens deze opleiding je cliënten te begeleiden en traint vaardigheden in het geven van voorlichting, advies en instructie. Het afstemmen van zorg met andere zorgverleners (organiseren en coördineren) zit ook in je pakket. Evenals het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Samenwerken is belangrijk. Tijdens je opleiding maak je kennis met de verschillende doelgroepen waar je als verpleegkundige mee te maken kunt krijgen. Uiteindelijk kies je voor één van de onderstaande verdiepingen:

 • Ziekenhuiszorg;
 • Verpleeg- en Verzorgingshuiszorg en Thuiszorg;
 • Geestelijke Gezondheidszorg (psychiatrie).
 • GHZ Verstandelijk Gehandicaptenzorg.

Tijdens je opleiding besteden we ook aandacht aan Loopbaan en Burgerschap; beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en rekenen.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Bij deze opleiding starten we met keuzedelen in het 2e jaar. In het 1e studiejaar word je door de opleiding op de hoogte gebracht van de keuzemogelijkheden die je hebt.

Stage

Je doet in elk leerjaar praktijkervaring op in de vorm van stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). De school zorgt voor een stageplaats. In het derde leerjaar is het mogelijk een stage in het buitenland te lopen. Een beroep binnen Zorg en Welzijn betekent dat je te maken hebt met flexibele werktijden. Dat betekent ook dat je gedurende de hele opleiding met onregelmatige school- en werktijden te maken krijgt. Zo komt het regelmatig voor dat jouw vakantie niet gelijk loopt met de schoolvakantieperiode. Jouw vakantiedagen verplaatsten we dan.

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma kun je als MBO-Verpleegkundige gaan werken in:

 • een ziekenhuis;
 • een instelling voor geestelijke gezondheidszorg;
 • woon-zorgcentra (verzorgingshuis/verpleeghuis);
 • de thuiszorg;
 • woonvormen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Als MBO-Verpleegkundige kun je in sommige instellingen een specialisatie volgen, zoals kraamverpleegkunde, kinderverpleegkunde, intensive care-verpleegkunde of ambulance-verpleegkunde. Ook kun je na de opleiding MBO-Verpleegkundige verder studeren op hbo-niveau. Bijvoorbeeld HBO-V of SPH.

Een kijkje op de werkvloer?

Wil je weten hoe het beroep van verpleegkundige is in de praktijk? Radboud UMC biedt de mogelijkheid om een College Tour te doen en een kijkje op de werkvloer te nemen.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Bij verschillende zorginstellingen is het verplicht voorafgaand aan de stage een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Zonder deze verklaring is het niet mogelijk de opleiding te volgen.

Beperkt aantal plaatsen 

In 2019-2020 hebben we een beperkt aantal plaatsen voor deze opleiding 

In Nijmegen hebben we komend studiejaar 100 plaatsen beschikbaar. Iedereen die bij ons studeert, loopt namelijk stage. En het aantal stageplaatsen in de regio is helaas vrij klein. 

Meld jezelf zo snel mogelijk aan 

De eerste 100 studenten die zich aanmelden, kunnen starten. Wil je heel graag deze studie volgen? Zorg dan dat je: 

 • aan alle toelatingseisen voldoet; 
 • je zo snel mogelijk aanmeldt.  
   

Wachtlijst

Natuurlijk hebben we ook een wachtlijst. Het kan namelijk gebeuren dat niet alle 100 studenten ook echt starten. De wachtlijst heeft 50 plaatsen beschikbaar. Als je niet bij de eerste 100 hoort en op deze lijst komt, nemen we contact met je op. 

Voor de zekerheid: schrijf je ook in bij een andere studie 

Zorg dat je je ook altijd inschrijft voor een andere studie die goed bij je past. Zo voorkom je dat je niet kunt gaan studeren.  

Verklaring Omtrent Gedrag 

Tijdens je studie ga je stagelopen. Bij sommige stageplekken is een recente Verklaring Omtrent Gedrag verplicht. Houd er rekening mee dat het aanvragen tijd kost. Minimaal 4, maximaal 8 weken. Heb je geen strafbare feiten gepleegd? Dan beslist het Ministerie dat je het binnen 4 weken krijgt. Ben je wel in aanraking geweest met Justitie? Dan nemen ze binnen 8 weken een beslissing.  

Na je aanmelding

Kom je van het Voortgezet Onderwijs (VO)? Dan vul je vóór 1 april je Digitaal Doorstroomdossier in en kun je bij ons beginnen. Kom je niet van het VO? Dan ontvang je van ons een e-mail en brief waarin staat hoe je een papieren doorstroomdossier kunt invullen en wat je verder kunt doen. Voor meer informatie kun je ook kijken op Aanmelden en Intake

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

In de kosten voor de materialen kun je kiezen uit verschillende opties:

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:

 • Leermiddelen en licenties optie 1: digitaal: € 400,69
 • Leermiddelen en licenties optie 2: boeken en verwerkingslicentie: € 700,90
 • Leermiddelen en licenties optie 3: boeken en werkboeken (papier): € 732,89

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding zijn:

 • Leermiddelen en licenties optie 1: digitaal: € 343,74
 • Leermiddelen en licenties optie 2: boeken en verwerkingslicentie: € 263,75
 • Leermiddelen en licenties optie 3: boeken en werkboeken (papier): € 290,95

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding zijn:

 • Leermiddelen en licenties optie 1: digitaal: € 313,10
 • Leermiddelen en licenties optie 2: boeken en verwerkingslicentie: € 203,90
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 iets afwijken.
 
Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding MBO-Verpleegkundige op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,26 0,28
Percentage geslaagde studenten 0,81 0,69
Studenttevredenheid 7,5 7,5
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Mbo-Verpleegkundige 1 0,95
Kans op stage Mbo-Verpleegkundige
Kans op werk in jouw vakgebied Mbo-Verpleegkundige
Startsalaris (uurloon) Mbo-Verpleegkundige - 14,8

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Verder in deze richting

MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Boxmeer

Vergelijkbare opleidingen binnen dit domein

Maatschappelijke Zorg - 4
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Apothekersassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Doktersassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Agogisch Medewerker GGZ
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Onderwijsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Onderwijsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Tandartsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten