Mediavormgever

Mediavormgever
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 4 jaar
Domein Media en vormgeving
Crebo 25201
Locatie Heyendaalseweg 98
Plaats Nijmegen
Er kan niet meer kan worden aangemeld voor de opleiding Mediavormgever. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een andere opleiding dan staat ons Infocentrum voor je klaar.

Als Mediavormgever ben jij de expert op het gebied van visuele communicatie. Je neemt initiatief om je klanten te adviseren over de nieuwste ontwikkelingen in de creatieve industrie. Je helpt je klanten bij het bereiken van de gewenste doelgroep. Je werkt aan grafische, interactieve, audiovisuele en/of animatie projecten. Een product maak je alleen of met een team. Met je specialistische kennis over materialen en middelen, zoals computer en software, zie jij de uitdaging in het ontwerpen van onderscheidende producten voor je klant.

Iets voor jou?

 • Je hebt interesse in trends op het gebied van media
 • Je wilt niks liever dan ideeën visualiseren met digitale en analoge tools
 • Je bent ondernemend, klantgericht, stressbestendig en kunt goed omgaan met deadlines
 • Je bent onderzoekend, creatief, initiatiefrijk en kunt goed samenwerken en presenteren
 • Je kunt feedback geven en ontvangen

Herken je jezelf in deze beschrijving? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Ervaringen

Martijn

Inhoud van deze opleiding

Bij de opleiding Mediavormgever werk je in projecten. Daarnaast leer je bij de support en software lessen alles om de projecten te voltooien. Bij het maken van producten werk je samen, in teams, met andere ontwerpers en klanten voor het maken van een visueel communicatieproduct. Hierbij is het belangrijk dat je je goed verplaatst in de klant. Bij het maken van producten zet je software, opnameapparatuur en analoge tools in. Daarnaast leer je een eigen stijl te ontwikkelen en alle opdrachten die je maakt vormen samen je portfolio. Je leert je eigen werk te promoten en te presenteren.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komende maanden deze pagina voor meer informatie.

Stage

Tijdens je stage op een beroepspraktijk-plek werk je onder begeleiding van een praktijkbegeleider en een docent van school. Je leert hoe het er in je toekomstige tak van het bedrijfsleven aan toe gaat. Je past je kennis toe en leert je talenten in te zetten en je grenzen beter kennen. Je ontmoet nieuwe professionals die ook van jou kunnen leren, het is een goede manier om een netwerk op te bouwen.

Na de opleiding

Je kunt na je niveau 4 opleiding aan de slag als mediavormgever bij communicatiebureaus, reclamebureaus, ontwerpbureaus of vormgeefstudio's, applicatie- en webdesignbureaus, multimediabedrijven, audiovisuele bedrijven, uitgeverijen en drukkerijen. Ook kun je als werknemer of eigen baas in de mediabranche gaan werken.

Je kunt ook verder leren op een mbo/hbo vervolgopleiding, met de nodige vaardigheden en diploma kun je naar film/kunstacademies, opleidingen voor beeld en mediatechnologie, of scholen voor visuele communicatie.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Wil je toegelaten worden tot deze opleiding? Dan nodigen we je van harte uit voor een intakegesprek. In dit gesprek hoor je meer over de school en de opleiding. Als je je aanmeldt, ontvang je van ons een e-mail met een uitnodiging.

Doorstroomdossier

Ook hebben we je doorstroomdossier nodig. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór 1 april je Digitale Doorstroomdossier (DDD) hebt ingevuld. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee naar het intakegesprek. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en intake

Voor deze opleiding gelden ‘creatieve en artistieke aanleg’ als aanvullende toelatingseisen. Tijdens het intakegesprek onderzoeken we samen met jou of je voldoende creatieve en artistieke aanleg hebt om deze opleiding met succes te kunnen volgen. Voor het intakegesprek vragen we je om het volgende mee te nemen:

 • Een portfolio met 10 tot 15 producten die je al hebt ontworpen. Bijvoorbeeld een tekening, een foto, een filmpje, een blog of website, een moodboard of een game. Dit hoeven niet alleen maar eindproducten te zijn. We zien ook graag hoe je eraan gewerkt hebt, dus breng bijvoorbeeld ook schetsen mee als je die hebt.
 • Daarnaast krijg je een huiswerkopdracht. Deze ontvang je voorafgaand aan het gesprek.

Tijdens de intake gaan we in gesprek over de producten die je hebt meegebracht en de huiswerkopdracht die je hebt gemaakt. Je vertelt hoe je eraan gewerkt hebt, wat je idee was en hoe je het hebt aangepakt. En ook waar je tegenaan liep en wat je nog wil leren. Jouw werk en uitleg moeten ons een goed beeld geven van jouw creatieve aanleg en jouw manier van werken. We letten vooral op originaliteit en vindingrijkheid, gevoel voor compositie en presentatie/verzorging van het meegebrachte werk.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar

Deze opleiding had oorspronkelijk een beperkte opleidingscapaciteit van 112 plaatsen voor het eerste leerjaar. Dit vanwege een beperkt aantal stageplaatsen en de arbeidsmarktmogelijkheden.

De minister van Onderwijs heeft op 29 januari 2019 een besluit genomen dat landelijk voor onder andere de opleiding Mediavormgever het aantal ingeschreven studenten per 1 oktober 2019 niet hoger mag zijn dan het aantal per 1 oktober 2017. 

We hebben op dit moment al meer aanmeldingen ontvangen dan we volgens het nieuwe besluit mogen aannemen. Daarom is aanmelden dus niet meer mogelijk. Ben je al aangemeld dan krijg je persoonlijk bericht van ons wat dit voor jou betekent.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Leerjaar 1:
 • Lesmateriaal: €99,80
 • Licentie (per jaar): €48,50
 • Totaal: €148,30
Leerjaar 2:
 • Lesmateriaal: €0,00
 • Licentie (per jaar): €47,00
 • Totaal: €47,00
Leerjaar 3:
 • Lesmateriaal: €0,00
 • Licentie (per jaar): €65,00
 • Totaal: €65,00

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Mediavormgever op de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,32 0,36
Percentage geslaagde studenten 0,74 0,73
Studenttevredenheid 7,4 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Mediavormgever 0,63 0,71
Kans op stage Mediavormgever
Kans op werk in jouw vakgebied Mediavormgever
Startsalaris (uurloon) Mediavormgever - 9,24

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Misschien vind je de andere opleiding binnen het domein Media en vormgeving interessant

Bekijk alle opleidingen binnen het domein Media en vormgeving

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten