Kapper

Kapper
Let op: Voor deze opleiding geldt een beperkt aantal plaatsen.
Niveau Niveau 2
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Uiterlijke verzorging
Crebo 25400
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Wat doe je als Kapper?

Wanneer je jouw haar laat knippen, dan wil je dat dat goed gebeurt. Het moet naar jouw wens geknipt worden en je wil goed advies over je haar. Als kapper is dat precies wat je doet: je geeft klanten de juiste behandeling en adviseert hen op het gebied van haarstyling(producten). Het werk van een Kapper is heel afwisselend. Onder begeleiding van je leidinggevende zorg je ervoor dat de klant zich op zijn of haar gemak voelt in het kappersbedrijf. Een klant moet zich bij jou speciaal voelen, want een tevreden klant komt terug!

Inhoud van deze opleiding

Kun je goed luisteren naar de wensen van klanten, maak je mensen graag mooier en laat je je klanten graag glimlachen? Dan ben je geknipt voor deze opleiding!

Tijdens jouw opleiding leer je zowel op school als in de praktijk alles wat je voor het kappersvak nodig hebt. Je start met de basisvaardigheden haarverzorging en je ontwikkelt je tot kapper: je leert knippen, föhnen, stylen, wikkelen, kleur opzetten, vlechten en watergolven. Ook leer je hoe je een klant ontvangt in het kappersbedrijf, hoe je een behandeling afsluit en hoe je werkt volgens de regels die het kappersberoep heeft. Uiteindelijk kun je klanten op het gebied van haar, haarstyling en haarstylingproducten adviseren en ken je de laatste mode en trends. Omdat klanten niet alleen voor een behandeling komen, maar ook voor een praatje, leer je klantgericht te werk te gaan. Luisteren naar de wensen van de klant en deze uitvoeren zijn onderdeel daarvan: je kunt goed luisteren en je bent vriendelijk. Daarnaast is het van belang dat je netjes en schoon werkt. Naast het kappersvak bereidt de opleiding je ook goed voor op de maatschappij door het aanbieden van burgerschap en reken- en taalvaardigheden.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. De keuzedelen geven je de ruimte om een stukje van jouw opleiding zelf te bepalen. Zo kun je jouw kansen op werk vergroten of bereid jij je alvast voor op een vervolgopleiding. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats tijdens je opleiding. Als je geen geschikte stageplaats vindt, helpt de opleiding je bij het zoeken. In het eerste leerjaar loop je één dag in de week stage. In het tweede jaar zijn dat twee dagen per week. De bedrijven waar je stage loopt moeten erkende leerbedrijven zijn. Welke bedrijven geschikt zijn vindt je op www.stagemarkt.nl  Naast de stage doe je ook ervaring op in "De Kapsalon Plaza', het leerbedrijf van ROC Nijmegen.

Na de opleiding

Na het behalen van je diploma kapper, kun je verder studeren op niveau 3 bijvoorbeeld de opleiding Allround Kapper.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • diploma entree-opleiding (niveau 1)
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

In 2019-2020 hebben we een beperkt aantal plaatsen voor deze opleiding 

In Nijmegen hebben we komend studiejaar 90 plaatsen beschikbaar voor de BOL-opleidingen Haarverzorging niveau 2, 3 en 4. Iedereen die bij ons studeert, loopt namelijk stage. En het aantal stageplaatsen in de regio is helaas vrij klein. 

Meld jezelf zo snel mogelijk aan 

De eerste 90 studenten die zich aanmelden, kunnen starten. Wil je heel graag deze studie volgen? Zorg dan dat je: 

  • aan alle toelatingseisen voldoet; 
  • je zo snel mogelijk aanmeldt.  

Wachtlijst 

Natuurlijk hebben we ook een wachtlijst. Het kan namelijk gebeuren dat niet alle 90 studenten ook echt starten. De wachtlijst heeft 10 plaatsen beschikbaar. Als je niet bij de eerste 90 hoort en op deze lijst komt, nemen we contact met je op. 

Voor de zekerheid: schrijf je ook in bij een andere studie 

Zorg dat je je ook altijd inschrijft voor een andere studie die goed bij je past. Zo voorkom je dat je niet kunt gaan studeren. 

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2019-2020 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
  • Boeken, kleding e.d. €130,=
  • Laptop €300,=

Leerjaar 2: boeken: €10

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Kapper op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo 0,94 0,67
Percentage geslaagde studenten 0,6 0,68
Studenttevredenheid 6,7 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Kapper - 0,69
Kans op stage Kapper
Kans op werk in jouw vakgebied Kapper
Startsalaris (uurloon) Kapper - 6,21

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

Vacatures

Je kunt ook altijd een open sollicitatie insturen.
     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten