ChauffeurGoederenvervoer

Chauffeur Goederenvervoer
Niveau Niveau 2
Leerweg BBL
Studieduur 2 jaar
Domein Transport, scheepvaart en logistiek
Crebo 25364
Locatie Energieweg 25
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als chauffeur wegvervoer vervoer je goederen tussen meerdere laad- en losplaatsen in binnen- of buitenland. De lading die je vervoert, bepaalt met wat voor een vrachtwagen je rijdt. Bijvoorbeeld een vrachtwagen met of zonder aanhanger, een veewagen, een koelwagen of tankwagen. De vrachtauto is je werkplek. Je werkt vaak zelfstandig en alleen. Op basis van de laad- en losgegevens die je ontvangt, maak je zelf een routeplanning. Je houdt daarbij rekening met de wettelijk vastgestelde rijd- en rusttijden. Je laadt, vervoert en lost de lading zo efficiënt mogelijk, je verricht klein onderhoud en kleine noodzakelijke reparaties aan de vrachtauto en houdt de vervoersadministratie bij. Je hebt een verantwoordelijke baan: jij bent verantwoordelijk voor de lading, de veiligheid van medeweggebruikers en het volgens afspraak afleveren van goederen bij de klant. Het milieu, zuinig rijden en efficiënt werken zijn sleutelwoorden die dagelijks aan de orde komen. Als chauffeur wegvervoer ben je het visitekaartje van jouw bedrijf, maar zeker ook voor de klanten van je bedrijf!

Inhoud van deze opleiding

Op school krijg je zowel praktijk als theorie en oefen je allerlei beroepsvaardigheden. De leerstofonderdelen zijn: verkenning transport en beroep chauffeur, voertuig en lading, ritvoorbereiding en afhandeling. Ook krijg je weggedrag en wegennet, rijbewijzen (theorie B/C), bedrijfseconomie, rituitvoering en vervoersspecialismen.

De praktijk van het beroep staat centraal bij de opleiding. Je leert zoveel mogelijk vaardigheden en werkt aan de eigenschappen die nodig zijn om dit beroep uit te oefenen. 

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. In het eerste jaar van de opleiding ontvang je daar verdere informatie over en kun je je keuze maken.

Stage

Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dat betekent dat je vier dagen in de week werkt in een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. Je sluit hiervoor een overeenkomst af met school en het bedrijf waar je werkt. Het is de bedoeling dat je zelf werk zoekt. 

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je verder studeren op niveau 3. Bijvoorbeeld de opleiding Planner Wegtransport. Je kunt natuurlijk ook aan het werk gaan bij een vervoers- of transportbedrijf.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding op niveau 1
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

 Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf. 

Bij deze studie houden we een welkomsgesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór 1 april je Digitale Doorstroomdossier (DDD) hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 1 en 2, bedraagt € 243,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
  • Boeken en licenties € 355
  • Kleding en materialen € --
  • Overig € --
  • Totaal € 355
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Chauffeur Goederenvervoer op de Energieweg 25 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo - 0,02
Percentage geslaagde studenten 0,55 0,59
Studenttevredenheid 7,3 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Chauffeur wegvervoer - 0,96
Kans op leerbaan Chauffeur wegvervoer 5 5
Kans op werk in jouw vakgebied Chauffeur wegvervoer
Startsalaris (uurloon) Chauffeur wegvervoer - 10,56

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten