Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Autotechniek, Transport en Logistiek

Dit vakgebied is altijd in beweging! Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen voor ongekende mogelijkheden in het onderhoud, de besturing en de optimale planning van auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen. Of je nu zelf achter het stuur (of joystick!) zit of het transport organiseert: jij zorgt ervoor dat jouw mensen en goederen op tijd en veilig aankomen.

Trends en toekomst in Autotechniek, transport en logistiek

Duurzaamheid speelt een grote rol om de CO2-uitstoot in de transport te verlagen. Vrachtwagens en vliegtuigen op elektriciteit of waterstof zijn in de toekomst net zo ‘gewoon’ als elektrische auto’s nu.

Technologische ontwikkelingen zoals robotica maken het mogelijk om je vrachtwagen met een joystick aan te sturen. En wellicht zijn er over een tijdje zelfs zelfrijdende vrachtwagens!
Op het vliegveld zien we de trend gezichtsherkenning om reizigers sneller en veilig in te checken. En Artificial Intelligence om bijvoorbeeld vluchten sneller om te boeken.

Baankansen in deze sector

De kans op een baan op de weg is redelijk groot volgens de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Omdat veel mensen de komende jaren met pensioen gaan, is de vraag naar onder meer vrachtwagenchauffeurs erg hoog.

De baankansen in de luchtvaartsector zijn volgens het UWV op dit moment iets minder gunstig.

In de logistiek verschilt het per niveau hoe groot je kans op een baan is. Hoe meer uitvoerende taken je hebt, hoe groter de kans op werk is. De enorme groei in online aankopen zorgt in ieder geval voor een grotere vraag naar werknemers in de magazijns van webwinkels.

Waar kan je gaan werken?

Vervoersbedrijven, luchtvaart, logistieke bedrijven, transportbedrijven, magazijnen, enzovoort.

Welke richting past bij jou?

In dit brede vakgebied hebben we verschillende opleidingsrichtingen. Kijk hieronder welke jou het meest aanspreekt.

Tip: veel van onze opleidingen bieden we in BOL- én in BBL-vorm aan. Je kunt dus zowel werkend leren (BOL) als lerend werken (BBL).

Evenementen

Terug naar boven