Coronavirus
Lees hoe wij omgaan met corona (COVID-19).
Meer info

Hulp bij jouw studiekeuze

Heb jij jouw studiekeuze al gemaakt?

Twijfel je nog? Heb je hulp nodig bij het kiezen van jouw studie? Komt goed, wij zijn er voor je! Een studie kiezen is nog niet zo makkelijk. Het gaat om jouw toekomst. Wat voor een leuke job wil je later gaan doen, welke talenten heb je? Hieronder vind je onze tips voor het maken van de juiste keuze. Kom je er niet helemaal uit, of wil je liever iemand spreken, op een moment dat het jou uitkomt? Dat kan natuurlijk ook!

Onze tips bij het kiezen van een opleiding

1. Doe een beroepsinteressetest

Onze beroepsinteressetest geeft jou een eerste indruk van welke beroepen aansluiten op jouw interesses. Hierdoor kun je al veel gerichter jouw studiekeuze maken en het beste uit jezelf halen. Ook op KiesMBO.nl vind je een korte interessetest

2. Oriënteer je online, nu open dagen niet mogelijk zijn

Helaas, vanwege de Corona-maatregelen zijn er voorlopig geen open dagen. Gelukkig kun je je ook online goed oriënteren. In deze video’s zie je bijvoorbeeld wat oud-scholieren met hun ROC-opleiding bereikt hebben. Zo zie je hoe Kirk als Personal Trainer zijn eigen bedrijf is gestart en Glen na haar opleiding aan de slag ging bij Rituals. Wil je het liefste een kijkje nemen op 1 van onze locaties? Dat kan helaas nu niet zelf, maar wij hebben onze vloggers aan het werk gezet om jou toch een impressie te geven! Je kunt onze locaties al online bekijken en binnenkort vind je hier ook nieuwe vlogs waarin scholieren jou een virtuele tour geven! 

3. Kies wat je leuk vindt

Het is fijn als je iets kunt doen wat je ook echt leuk vindt om te doen. Kijk daarom vooral naar een opleiding die aansluit bij wat je graag doet. Bekijk deze mbo-opleiding vervolgens op de site. Daar lees je precies wat je van de studie kunt verwachten. En wat je er in de toekomst mee kunt worden. Bij veel opleidingen staan ook presentaties of video’s waarin nog veel meer verteld wordt over wat de opleiding precies inhoudt.

4. Kijk samen met je ouders

Trek wat lekkers uit de kast en ga er samen even goed voor zitten. Laat je ouders meedenken over vragen als 'Waar liggen je interesses? Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in en waar minder goed in? Is er iemand in je omgeving met een beroep dat je aanspreekt?' Of je het nou leuk vindt of niet, er zijn maar weinig mensen die jou zo goed kennen als je ouders. Ouders vinden hier ook meer informatie.

5. Persoonlijk contact of advies op maat op een moment dat het jou uitkomt

Kom je er zelf niet uit of heb je aanvullende vragen? Twijfel je tussen opleidingen, heb je een specieke vraag over een opleiding of juist algemene vraag over leren bij ROC Nijmegen? Wij helpen jullie graag verder! Er zijn verschillende mogelijkheden, ze staan hieronder op een rijtje:

Studiekeuze adviseur

Voor al jouw vragen over studie- en beroepskeuzes en opleidingen.

Naar studiekeuzeadvies

Infocentrum

Voor algemene vragen over het leren bij ROC Nijmegen en op het mbo.

Naar het infocentrum

Voorlichter opleiding

Heb je specifieke, inhoudelijke vragen over een opleiding? Je vindt onderaan elke opleidingspagina de contactgegevens van de voorlichter en het moment waarop je hem/haar het beste kunt bereiken.

Naar de opleidingen

Meer info voor ouders

Voor alle ouders/verzorgers en begeleiders/coaches van toekomstige mbo-studenten hebben we een stappenplan gemaakt om te helpen met kiezen én veelgestelde vragen op een rij gezet. 

Naar de ouderinfo

Studeer met een plan

Wil je meer informatie over het mbo, studiefinanciering, toeslagen of bijvoorbeeld studentenreisproducten? Op de superhandige site studeer met een plan van de Rijksoverheid lees je hier meer over.