Hulp bij jouw studiekeuze

Een studie kiezen is nog niet zo makkelijk. Het gaat om jouw toekomst. Welke leuke job wil je later gaan doen? Welke talenten heb je? Iedereen oriënteert zich op zijn of haar eigen manier en in eigen tempo. Daarom staan hieronder verschillende mogelijkheden op een rij; zo kun je zélf kiezen hoe jij gaat ontdekken wat bij jou past!

Over het mbo

De afkorting 'mbo' staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je dan ook alles wat je nodig hebt om een echte vakman/-vrouw te worden of een beroep uit te oefenen. 

Er zijn verschillende soorten mbo-scholen, verschillende niveaus en verschillende leerwegen. Lees hier meer over het mbo en bekijk de “Wat is mbo?” video

Op een mbo volg je veel praktijkonderwijs: tijdens stages werk je bij verschillende bedrijven. Zo leer je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. En vind je straks werk dat bij je past. Bekijk ook de video’s van onze oud-studenten: over hun opleidingskeuzes en waar zij nu werken. 

Onze mbo-opleidingen

We hebben ruim 150 verschillende mbo-opleidingen. Daar zit er vast één bij die bij jou past! Om het zoeken wat makkelijker te maken, hebben wij onze opleidingen verdeeld in werkvelden. Bekijk de verschillende werkvelden maar eens; welk spreekt jou het meeste aan? Klik door om meer te weten te komen over dit werkveld en de bijbehorende richtingen en opleidingen.   

Zoek je liever op niveau of leerweg of wil je gewoon lekker rondneuzen tussen alle opleidingen, dan kun je het beste naar het opleidingoverzicht gaan. Of vraag gratis onze folder met het complete opleidingsaanbod aan!  

Hulp bij kiezen

Kom je er zelf niet helemaal uit of kun je wel wat hulp gebruiken? Een aantal dingen die je sowieso kunt gaan doen:  

Doe de interessetest 

Onze interessetest laat zien welke beroepen aansluiten op jouw interesses.  

Start met oriënteren 

Onze opleidingen zijn opgedeeld in werkvelden en richtingen. Lees eens rustig wat de werkvelden inhouden en kijk welke jou aanspreekt (en welke afvallen). Zo kun je stap voor stap kiezen en wordt oriënteren voor jou nog makkelijker! 

Ook kun je op elke opleidingspagina presentaties en video’s van deze opleiding bekijken. Zo krijg je nóg een beter beeld van de inhoud en de sfeer van de opleiding. En voor de sfeer op de locaties kun je onze locatievideo’s bekijken

Open Dagen

Op onze Open Dagen kun jij alles te weten komen over het mbo, onze opleidingen en de school. Je kunt onze locaties online bekijken én chatten met docenten en studenten! Mis het niet en meld je nu aan! 

Meelopen

Wil je eens kijken of een opleiding echt iets voor jou is? Kom dan een keer (online of op locatie) meelopen bij de opleiding. Je ziet/spreekt dan docenten en studenten en krijgt een beeld van de lessen.  

Voor ouders

Voor ouders/verzorgers/begeleiders/coaches hebben we een stappenplan om te helpen met kiezen én veelgestelde vragen op een rijtje gezet.  

Vragen? Neem contact met ons op

Voor algemene vragen over het leren bij ROC Nijmegen en het mbo kun je terecht bij ons Infocentrum. Voor overige vragen zijn onze studiekeuzeadviseurs en voorlichters van de opleidingen zelf beschikbaar.  

Studiekeuzeadviseurs

Voor al jouw vragen over studie- en beroepskeuzes en procedures kun je een gesprek aanvragen bij onze studiekeuzeadviseurs. 

Vragen over een opleiding

Als je vragen hebt over een opleiding, dan kun je direct contact opnemen met de voorlichter van die opleiding. Hun contactgevens staan bij elke opleiding op onze website vermeld.

Ben je er al uit? Fijn! Hoe nu verder?

Heb je je studiekeuze gemaakt? Goed bezig! Wil je je aanmelden? Zo werkt het.

let op: Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen of aanvullende toelatingseisen.

Aanmelden