Keuzejaar havo-mbo

Twijfel je nog of je je havo-diploma wil of kunt halen of dat je een mbo-opleiding wilt volgen? Volg dan een voorbereidend tussenjaar bij ons. Gedurende een jaar krijg je zowel mbo-vakken als vakken op havo 4-niveau, zodat je erachter komt wat het beste bij je past.

Voor wie?

Dit keuzejaar past bij jou als je:

 • nog niet weet wat je wilt studeren
 • twijfelt tussen havo of mbo
 • erachter wil komen of havo haalbaar is voor jou
 • Je hebt een mavo-diploma (vmbo-t) of een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4

Havo 4 vakken

Je krijgt vakken waarmee je door kunt stromen naar de havo-profielen Natuur & Gezondheid of Economie & Maatschappij en eventueel Cultuur & Maatschappij. Dit zijn:

 • Language
 • Science
 • Mens en maatschappij
 • Wiskunde

Mbo praktijklessen

In het keuzejaar maak je ieder blok kennis met een ander vak op het mbo. In het eerste en vierde blok is dit voor iedereen hetzelfde. in blok 2 en 3 kun je kiezen tussen vakken van opleidingen.

 • Blok 1 - Techniek
  Duik in de wereld van de techniek! Aan het begin van de periode maak je een keuze uit een aantal verschillende opdrachten. Wat denk je van het ombouwen van een (oud) gebruiksvoorwerp tot een werkende lamp? Of het maken van een klein voertuig dat zich kan verplaatsen van A naar B? Of ontwerp een gezelschapsspel, maak een knikkerbaan of bouw en programmeer een robot. Zelf een idee voor een opdracht? Gaan we doen!

  Je maakt een ontwerp en maakt dit dan met de verschillende materialen en machines op school. Misschien werk je de hele periode lang aan één opdracht of je kiest om meerdere opdrachten te maken. Tijdens je opdracht maak je kennism met  verschillende technieken; denk aan elektrotechniek, mechatronica, vormgeving en programmeren. Interessante opdracht gedaan? Je docent helpt je interesse te vertalen naar een passende opleiding of werkveld.
 • Blok 2 - Zakelijke dienstverlening of handhaving & beveiliging
  Ben je geïnteresseerd in de zakelijke dienstverlening? Binnen de zakelijke dienstverlening heb je verschillende opleidingen. Zo kan je op niveau 3 uitstromen naar Allround Assistant Business Services en op niveau 4 uitstromen naar Legal, Insurance & HR Services SpecialistOffice & Management Support SpecialistBusiness Administration & Control Specialist of Marketing & Communication Specialist. 

  Als je in periode 2 kiest om zakelijke dienstverlening te volgen, maak je kennis met een juridisch vak en krijg je les in het ontvangen van klanten. Ontvangen van klanten wordt binnen heel zakelijke dienstverlening aangeboden, terwijl juridische lesstof alleen bij Legal, Insurance & HR Services Specialist wordt gegeven. Een leuke uitdaging!

 • Blok 3 - Pedagogisch werk of Sport & Bewegen
  Ben je geïnteresseerd in hoe kinderen leren en zich ontwikkelen? Lijkt het je leuk om hen hierin te begeleiden?  Dan is de opleiding Pedagogisch werk misschien iets voor jou. In deze opleiding leer je hoe je als begeleider kinderen kan ondersteunen in leren en gedrag. Je leert een passende begeleiding te bieden, ook als de ontwikkeling anders loopt dan verwacht. Je leert hoe je speel- en leeractiviteiten voorbereidt en uitvoert. En hoe je de ruimte en leeromgeving inricht en kunt inzetten tijdens je begeleiding.

  Kies je  in periode 3 ervoor om kennis te maken met de opleiding Sport & Bewegen? Dan leren we je om kinderen enthousiast te maken om te gaan sporten en bewegen. Je wordt gekoppeld aan een eerstejaars-student Sport & Bewegen en ga je samen aan de slag. Bij een sportvereniging bereiden jullie lessen voor, voeren jullie deze uit en evalueren de les.

Burgerschap en Studieloopbaanbegeleiding

Tijdens de lessen Burgerschap en Studieloopbaanbegeleiding oriënteer je je op politiek, economie, gezondheid, cultuur en je verdiept je in werken en leren. Daarnaast ontwikkel je die studievaardigheden die je voor havo of hbo nodig hebt.

Starten met het traject

Het keuzejaar start aan het begin van het schooljaar. Op aangeven van de middelbare school is voor havo 4 leerlingen tussentijdse instroom mogelijk.

Aanmelden

Meld je aan voor het keuzejaar havo-mbo!

Aanmeldformulier

Meer weten? Neem contact met ons op.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je e-mailadres op
Ongeldige invoer
Over welk niveau gaat je vraag?
Vul je vraag in
Ongeldige invoer
Terug naar boven