SalonmanagerKapsalon

Salonmanager Kapsalon
Let op: Voor deze opleiding geldt een beperkt aantal plaatsen.
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Uiterlijke verzorging
Crebo 25401
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als je met deze opleiding wilt beginnen dan moet je eerst de basisvaardigheden Haarverzorging ontwikkelen. Dit is op opleidingsniveau 3. Je meldt je dus eerst aan voor de niveau 3-opleiding Haarverzorging. Dat gebeurt automatisch als je op de aanmeldknop hiernaast klikt.

Als salonmanager ben je vakspecialist haarverzorging en geef je leiding aan een team van kappers. Je bent een allround kapper die alles weet over knippen, snijden, föhnen, stylen, permanenten, verven en haar opsteken. Ook weet je alles over haartypes en –verzorging. Of het om lang of kort haar, krullend of steil haar of een dames- of herencoupe gaat: jij adviseert de klant op de juiste wijze. Ook geef je advies over haarverzorgingsproducten en houd je je bezig met de verkoop ervan.

Met je commercieel inzicht weet je ook klanten te verleiden naar jouw salon te komen. Daar voelen ze zich thuis door de gezellige inrichting, de goede sfeer en samenwerking tussen de kappers. Jij weet precies wat nodig is voor een goedlopende kapsalon. Als salonmanager geef je leiding aan een team van kappers. Je coacht je medewerkers en houdt het overzicht over alle taken en werkzaamheden, zodat het de klanten aan niets ontbreekt. Verder ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, organisatie en promotie van de kapsalon.

Naast al deze taken oefen je als manager van een salon het kappersvak uit. Ook voer je meer specialistische handelingen uit zoals het kleuren, vlechten, opsteken en snijden van lang haar. Ten slotte werk je hygiënisch en houd je bij je werkzaamheden rekening met het milieu. Met het diploma Salonmanager ben je breed inzetbaar in het kappersvak. Je bent dienstverlenend en je kunt goed omgaan met klanten.

Inhoud van deze opleiding

Wil je een eigen kapsalon starten? Of wil je meer bereiken in het kappersvak? En kun je goed luisteren naar de wensen van klanten, maak je mensen graag mooier en stuur je graag mensen aan? Dan ben je geknipt voor deze opleiding.

Uiteraard leer je eerst alles wat je nodig hebt voor het kappersvak. Tijdens de opleiding start met je de basisvaardigheden haarverzorging en ontwikkel je je tot een allround kapper. Technieken als knippen, snijden en kappen, modelvormen, kleuring, omvormen en permanenten maak je je eigen. Je leert hoe je kwaliteit moet leveren. Daarnaast leer je hoe je een salon moet runnen. Je leert een eigen onderneming op te zetten en hoe je leidinggeeft aan mensen. Daarnaast is er bij de opleiding salonmanager kapsalon veel aandacht voor ondernemersvakken als marketing, administratie, financiën en leidinggeven. Ook leer je trainingen geven en een bedrijfsplan schrijven. Naast het kappersvak bereidt de opleiding je ook goed voor op de maatschappij door het aanbieden van burgerschap en reken- en taalvaardigheden.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. De keuzedelen geven je de ruimte om een stukje van jouw opleiding zelf te bepalen. Zo kun je jouw kansen op werk vergroten of bereid jij je alvast voor op een vervolgopleiding. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Tijdens je opleiding loop je stage (ook wel beroepspraktijkvorming of bpv genoemd). In het eerste leerjaar loop je één dag per week stage en in het tweede en derde leerjaar loop je twee dagen per week stage. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een stageplaats te zoeken. De bedrijven waar jij stageloopt, moeten erkende leerbedrijven zijn. Welke bedrijven geschikt zijn, vind je op www.stagemarkt.nl. Als je zelf geen geschikte stageplaats kan vinden, helpt de opleiding je bij het zoeken. Naast de beroepspraktijkvorming ga je ook als manager aan de slag in De Kapsalon op de Plaza: het leerbedrijf van ROC Nijmegen.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je aan het werk in bijvoorbeeld een kapsalon of beautysalon. Of je kunt een eigen bedrijf opstarten.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een welkomstgesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.  

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 121,90
 • Kleding en materialen zoals een schaar etc.* € 338,50
 • Borg voor kluisverhuur** € 20,-

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 20,-
 • Kleding en materialen zoals een schaar etc* € 260,-
 • Borg voor kluisverhuur ** € 20,-

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 199,98
 • Kleding en materialen zoals een schaar etc* € 75,-
 • Borg voor kluisverhuur ** € 20,-

*Deze materialen zijn niet verplicht. Wil je deze materialen ook buiten de school gebruiken, bv. op stage? Dan moet je deze spullen zelf aanschaffen.
**Deze kosten zijn niet noodzakelijk voor het volgen van je studie.

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Salonmanager Kapsalon op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Helaas zijn er op dit moment geen cijfers beschikbaar voor deze opleiding.

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten