Handhaver Toezicht en Veiligheid

Infoavond bezoeken Aanmelden

mbo17 topopleiding highres kopie

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je betrouwbaar, stressbestendig en contactueel sterk. Je draagt bij aan de veiligheid van mensen in de openbare ruimte en bent het visitekaartje van je werkgever, wat meestal een gemeente is. Jouw aanwezigheid houdt anderen af van sociaal hinderlijk gedrag en kleine criminaliteit. Bij ongevallen verleen je eerste hulp en schakel je hulpdiensten in. Je surveilleert in uniform op straat en bent bevoegd om processen-verbaal op te maken voor veel feiten.

De opleiding

De opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid krijgt vorm in nauwe samenwerking met de afdelingen Handhaving en Toezicht (Bureau Toezicht) van diverse gemeenten. Op school krijg je les over wet- en regelgeving. Daarnaast train je je fysieke, communicatieve en sociale vaardigheden. Een onderdeel van je opleiding is de BOA-opleiding, de opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Je loopt stage (BPV, Beroepspraktijkvorming) bij een afdeling Handhaving en Toezicht (Bureau Toezicht) van een gemeente en bij het Openbaar Vervoer (Connexxion). Je wordt begeleid door een ervaren praktijkopleider. Hiervoor loop je mee met een praktijkopleider van het stagebedrijf. Je bent dus veel op straat en in contact met mensen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht-, gemengde- of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

In 2018-2019 beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar

Voor deze geldt dat er een beperkt aantal -  namelijk 25 -  opleidingsplaatsen beschikbaar zijn. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen bij de opleiding.

De beschikbare opleidingsplaatsen worden ingevuld op volgorde van ontvangstdatum van de aanmelding. Dit wil zeggen dat de eerste 25 aanmeldingen als eerste een uitnodiging voor een intakegesprek krijgen. Als je deze studie wilt gaan volgen is het belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past. Als de opleiding vol zit dan worden nieuwe aanmeldingen op een wachtlijst geplaatst. Op de wachtlijst zijn 5 plaatsen beschikbaar. Je ontvangt hierover bericht.

Meer informatie

Onze ervaring is dat stagebedrijven voor deze opleiding de leeftijdseis van minimaal 17,5 jaar stellen. We hebben een beperkt aantal stageplaatsen voor studenten die jonger zijn. Verder heb je de Nederlandse nationaliteit. En ben je gemotiveerd en kun je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren.

Vervolg

Na je opleiding kun je aan het werk. Bijvoorbeeld bij een afdeling Handhaving en Toezicht van een gemeente (Bureau Toezicht.)

Je kunt je ook via de reguliere weg aanmelden voor de intake van de Politie-academie als je 18 jaar bent.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 366,94
Kleding en materialen € 75,00
Overig € --
Totaal € 441,94
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2016-2017 en kunnen voor het schooljaar 2017-2018 iets afwijken.

Het domein Veiligheid en sport

Je houdt je in het domein Veiligheid en Sport bezig met de veiligheid en sportiviteit van anderen. Denk bij veiligheid aan beveiliging van gebouwen of personen. Bij justitie, de land-, lucht- of zeemacht houd je je bezig met veiligheid op landelijk niveau. Wanneer je je bezighoudt met de sportiviteit van anderen, begeleid je
groepen of individuen bij het sporten. Dit kan bij een fitnesscentrum, maar ook bij een sportvereniging.

Past dit domein bij jou?

Je bent dienstverlenend, nauwkeurig en goed in communiceren. Je ziet er representatief uit, hebt van nature overwicht en bent geduldig. Een grote mate van zelfbeheersing, stressbestendigheid en sportiviteit zijn noodzakelijk. Daarnaast kun je goed in een team werken, staat veiligheid bij jou voorop en weet je anderen te motiveren en te stimuleren. Je bent flexibel en kunt goed improviseren.

In het kort

Niveau Niveau 3
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar en 6 maanden
Domein Veiligheid en sport
Crebo 25409
Locatie Nijmegen

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid 8,1 7,5
Percentage geslaagde studenten 87% 79%
Kans op stage
Kans op werk in jouw vakgebied
Startsalaris (uurloon) -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten