Opleiding kiezen die bij jou past - 5 tips

5 tips om je mbo-opleiding te kiezen

Een goede opleiding kiezen is een heel proces. Er zijn heel veel opleidingen om uit te kiezen. Welke past het beste bij jou? ROC Nijmegen heeft meer dan 150 verschillende beroepsopleidingen op vier verschillende niveaus met vestigingen in Nijmegen en Boxmeer. 

Hoe vind je de mbo-opleiding die bij jou past?

Deze 5 tips helpen jou bij het maken van een goede studiekeuze.

Tip 1: kies wat je leuk vindt

Het is fijn als je iets kunt doen wat je ook echt inhoudelijk interesseert. Kijk daarom vooral naar een opleiding die je leuk vindt. Bekijk ook video's van opleidingen en beroepen die je leuk lijken.

Tip 2: kijk samen met je ouders

Koop een reep chocola voor je ouders en ga samen een avondje op de bank zitten. Laat hen meedenken over vragen als 'Waar liggen je interesses? Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in en waar minder goed in? Is er iemand in je omgeving met een beroep dat je aanspreekt?' Of je het nou leuk vindt of niet, er zijn maar weinig mensen die jou zo goed kennen als je ouders. Ouders vinden hier ook meer informatie. 

Tip 3: oriënteer je online, nu open dagen niet mogelijk zijn

Helaas, vanwege de Corona-maatregelen zijn er voorlopig geen open dagen. Gelukkig kun je je ook online goed oriënteren. En in deze video’s zie je wat oud-scholieren met hun ROC-opleiding bereikt hebben. Zo zie je hoe Kirk als Personal Trainer zijn eigen bedrijf is gestart en Glen na haar opleiding aan de slag ging bij Rituals.

Wil je een kijkje nemen op 1 van onze locaties? Dat kan vanwege de Corona-maatregelen helaas niet live. Maar wij hebben onze vloggers aan het werk gezet om jou toch een impressie van onze locaties te geven! Je kunt onze locaties al online bekijken en binnenkort vind je hier ook nieuwe vlogs waarin scholieren jou een virtuele tour geven!

Tip 4: doe een beroepinteressetest

Tip 5: vraag voorlichting op maat

Weet je nog niet welke opleiding je moet kiezen? Twijfel je tussen twee opleidingen? Heb je een specifieke vraag over een opleiding of wil je juist algemene informatie over leren bij ROC? Wij helpen je heel graag verder! Dus aarzel niet. Ook ouders of verzorgers kunnen contact met ons opnemen!

Voor al jouw vragen over studie- en beroepskeuzes en opleidingen kun je een studiekeuzeadviesgesprek aanvragen. 

Voor algemene vragen over het leren bij ROC en het mbo helpt het infocentrum jou graag verder. 

Heb je inhoudelijke vragen over een opleiding. Je vindt onderaan elke opleidingspagina de contactgegevens van de voorlichter.