VerkoopspecialistRetail

Niveau Niveau 3
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25155
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Verkoopspecialist Retail ga je graag en makkelijk met mensen om. Je kunt  kan je je snel inleven in de klant om te peilen wat hij of zij nodig heeft.  De klant staat bij jou centraal. Je houdt steeds in de gaten wat er gebeurt op de winkelvloer. Wat doet de klant, wat doet je collega en hoe ziet de winkel eruit? Je adviseert je leidinggevende om de verkoop, de presentaties en de klantbenadering te verbeteren. Je combineert commerciële gedrevenheid met gevoel voor de branche waarin je werkt. Graag steek je je handen uit de mouwen om de goederenstroom snel en doeltrefend te verwerken. Je hebt een persoonlijke, klantgerichte houding. Je hebt te maken met mensen en met geld dus eerlijkheid is belangrijk. Voor je werk  is Engels of Duits vereist. In deze baan is ruimte voor zelfstandigheid.

Als Verkoopspecialist Retail weet je alles over hoe artikelen gebruikt moeten en kunnen worden. Je volgt hiervoor trends en ontwikkelingen in de branche en in het vakgebied. Je past deze kennis toe op alle gebieden van je werkzaamheden, maar vooral in het persoonlijke verkoopgesprek met een klant. Detailhandel in optima forma!

Belangrijk is dat je een juiste balans vindt tussen klantvriendelijk zijn en in het belang van je bedrijf handelen als je verkoopwerkzaamheden uitvoert. Door je kennis over financiële consequenties weet je hoe je in het belang van de organisatie kan handelen. Verder kun je prioriteiten stellen wanneer de werkzaamheden daar om vragen.  Als te nemen beslissingen buiten je verantwoordelijkheid vallen, neem je tijdig contact op met je leidinggevende.

Als Verkoopspecialist werk je meestal in een verkoopteam in de detailhandel, in uiteenlopende winkelformules. Je vindt werk in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf (GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Wil jij werken in een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Heb jij een flexibele, commerciële instelling en ben je klantgericht? Misschien is een opleiding in de detailhandel dan wel iets voor jou!

Inhoud van deze opleiding

De opleiding tot Verkoopspecialist duurt 2 jaar. Het eerste half jaar ben je vijf dagen in de week op school. Na een half jaar heb je 3 dagen per week les en 2 dagen per week loop je stage binnen een erkend leerbedrijf. Tijdens deze opleiding leer je hoe je promotieactiviteiten en webcare-activiteiten uitvoert en leer je alles over verkoopgesprekken. Verder bestudeer j: het verkopen van producten, assortimentskennis, presenteren van producten, opslag van goederen en de afhandeling van de verkoop. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Engels, LoopbaanOriëntatie en Begeleiding (LOB.) en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 2F. Binnen de opleiding wordt extra aandacht besteed aan het verkopen, dit gebeurt door middel van verkooptrainingen en het evenement Verkoper van het Jaar.

Je volgt onderwijs samen met studenten van de opleiding Commercieel Medewerker zodat je een bredere commerciële basis krijgt. Hierdoor vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt tijdens je opleiding in het eerste half jaar nog een overstap maken naar het diploma tot Commercieel Medewerker.

Je zult merken dat je sterk praktijkgericht bezig bent en dat je veel eigen initiatief moet tonen. Je leert, onder begeleiding, steeds zelfstandiger te studerent en je krijgt steeds meer eigen verantwoordelijkheid. We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt,  je hiermee ook studiepunten kunt verdienen.

Bij aanvang van de opleiding kun je kiezen uit twee richtingen: Fashion Sales of Sales (zonder mode).

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Fashion Sales

De opleiding Verkoopspecialist Retail is een commerciële opleiding. Maar daarnaast kun je tijdens de opleiding ook kiezen uit 2 verschillende keuzedelenpakketten 

 1. Duits + Ondernemend gedrag + Blijvend fit
 2. Duits + Ondernemend gedrag + Lean en creatief

De genoemde keuzedelen gelden voor schooljaar 2018/2019. Komend schooljaar kunnen hier wijzigingen in plaatsvinden.

De invulling voor de modevakken is als volgt:

Mode: In dit vak gaan we je creatieve talenten, met betrekking tot mode, ontplooien. We doen dat door verschillende teken- , naaimachine- en ontwerpopdrachten. Je leert verschillende technieken met betrekking tot tekenen, ontwerpen en naaien. Alle gemaakte opdrachten verzamel je in een tekenmap. Dit wordt je portfolio. Er is elk jaar een modeshow waaraan alle studenten Mode meedoen en hun eigen creaties dragen. Modevorming: Kennis van en theorie over de mode. Plus het maken van collages.Textielwarenkennis: Je wordt opgeleid tot het DETEX vakdiploma.

Sales (zonder mode)

De opleiding Verkoopspecialist Retail is een commerciële opleiding. Maar daarnaast kun je tijdens de opleiding ook kiezen uit 2 verschillende keuzedelenpakketten:

 1. Duits + Ondernemend gedrag + Blijvend fit
 2. Duits + Ondernemend gedrag + Lean en creatief

  De genoemde keuzedelen gelden voor schooljaar 2018/2019. Komend schooljaar kunnen hier wijzigingen in plaatsvinden.

Stage

Je opleiding is sterk praktijkgericht. Dat merk je al op school, maar helemaal tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt twee dagen per week stage bij een bedrijf. Dat is minstens 40% van je opleidingstijd. Onder begeleiding van een praktijkbegeleider leer je hier hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Je leert je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat kan je helpen bij het bepalen van je toekomstplannen. Dit doe je ook aan de hand van praktijkexamens. Je bent vrij in het zoeken van een stagebedrijf, zolang het maar een erkend leerbedrijf is voor jouw opleiding dat in de regio Nijmegen ligt. De opleiding kan jou ondersteunen bij het zoeken naar een goede stageplaats.

Na de opleiding

De kracht van de Verkoopspecialist zit in de specialistische kennis over het assortiment of de leidinggevende capaciteiten. Na deze opleiding kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld de opleiding Manager Retail.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over toelating? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent commercieel ingesteld en erg klantgericht. Je vindt het leuk om mensen te helpen. Je bent flexibel. Daarnaast heb je geen moeite met bukken of tillen of langdurig staan. Je bent open, sociaal en vindt het leuk om met nieuwe mensen om te gaan.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

Leerjaar 1:

 • Boeken en licenties*: € 440,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Leerjaar 2:

 • Boeken en licenties*: € 120,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

*Verplicht: je bent vrij om te bepalen waar je deze materialen aanschaft

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Verkoopspecialist Retail op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo 0,66 0,59
Percentage geslaagde studenten 0,81 0,65
Studenttevredenheid 5,9 6,5
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Verkoopspecialist 0,88 0,7
Kans op stage Verkoopspecialist
Kans op werk in jouw vakgebied Verkoopspecialist
Startsalaris (uurloon) Verkoopspecialist - 7,62

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten