ManagerRetail

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25162
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Manager Retail werk je als leidinggevende in de detailhandel.  Je bent verantwoordelijk voor alles in en om het filiaal, binnen het gestelde beleid van het hoofdkantoor.  Jij hebt als Manager Retail allerlei taken met betrekking tot commercie, financiën en personeel in je pakket. Jij voert die taken met veel eigen initiatief uit. Uit die beslissingen blijkt je ondernemerschap.

 

Je bent daarnaast sociaal vaardig en gastheer binnen jouw filiaal of afdeling. Met je medewerkers ga je soepel om. Je bent in staat met klanten een positieve relatie op te bouwen en die te onderhouden. Voor je filiaal of afdeling denk je commercieel, dus vanuit de klant. Je zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie en de klant kunt handelen.

Als Manager Retail kun je aan het werk binnen uiteenlopende winkelformules. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of een afdeling binnen een filiaal. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkelketen of van een kleinere onderneming met enkele vestigingen onder leiding van een eigenaar.  Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) liggen jouw kansen, maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf(GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Word jij de nieuwe Manager Retail? Wil jij werken in de detailhandel, een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Ben jij flexibel, commercieel en klantgericht ingesteld? Misschien is deze opleiding dan wel wat voor jou!

De opleiding Manager Retail kun je ook volgen in de BBL.

Inhoud van deze opleiding

De opleiding duurt 3 jaar. Het eerste half jaar ben je vijf dagen op school. Na het eerste half jaar krijg je 3 dagen per week les en 2 dagen per week loop je stage binnen een erkend leerbedrijf. Je hebt vakken als management, bedrijfseconomie, personeel en recht en commerciële economie. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (L.O.B.) en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 3F.

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt, dat je hiervoor ook studiepunten krijgt.

Keuzedelen

In deze opleiding kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Fashion

Bij aanvang van de opleiding kun je het keuzedeel Fashion kiezen.

Manager Retail met mode:

Pakket 1: Mode + Duits

Pakket 2: Mode + Engels op hoger niveau

Pakket 3: Mode + Hbo doorstroom handel

 • Mode: In dit vak ga je je creatieve talenten, met betrekking tot mode, ontplooien. We doen dat door verschillende teken- , naaimachine- en ontwerpopdrachten. Je leert verschillende technieken met betrekking tot tekenen, ontwerpen en naaien. Alle gemaakte opdrachten verzamel je in een tekenmap. Dit wordt je portfolio. Er is elk jaar een modeshow waaraan alle studenten Mode meedoen en hun eigen creaties dragen.
 • Textielwarenkennis: Je wordt opgeleid tot het DETEX vakdiploma
 • Modevorming: Kennis van en theorie over de mode. Plus het maken van collages.

Ondernemerschap

Je kunt tijdens de opleiding ook het onderdeel Ondernemerschap kiezen. Dit betekent dat je een certificaat Ondernemerschap kunt behalen. Dit gebeurt door samen met een groep studenten een onderneming op te zetten. Hierbij komen alle facetten van het ondernemerschap gecombineerd met onderdelen uit de opleiding Manager Retail aan de orde. Het gaat daarbij om aspecten als financieel beheer, personeelsbeleid, samenwerken, werkoverleg, inkoop, promotie, PR en verkoop.

Manager Retail zonder mode:

Pakket 4: Ondernemerschap + Duits

Pakket 5: Ondernemerschap + Engels op hoger niveau

Pakket 6: Ondernemerschap + Hbo doorstroom handel

Dit aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Deze opleiding is sterk praktijkgericht. Dat merk je al op school, maar helemaal tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt twee dagen per week stage bij een mode leerbedrijf. Dat is ongeveer 1/3 van je opleidingstijd. Onder begeleiding van een praktijkbegeleider van school en de praktijkopleider van het bedrijf, leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Je leert daar je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat kan je helpen bij het bepalen van je toekomstplannen. Dit doe je ook aan de hand van Praktijkexamens. Je bent vrij in het zoeken van een stagebedrijf, zolang het maar een erkend leerbedrijf is voor jouw opleiding en in de regio ligt. De opleiding helpt jou bij het zoeken naar een goede stageplaats. Uiteindelijk zul je wel een akkoord vanuit de BPV-coördinatie moeten krijgen voor jouw gevonden stagebedrijf.

Na de opleiding

Je kunt aan het werk als Filiaalmanager in een klein bedrijf of als Afdelingsmanager in de handel. Ook kun je op de arbeidsmarkt doorstromen naar Storemanager, Regiomanager of Verkoopleider. Binnen het hbo-onderwijs zijn de opleidingen Small business & Retail Management en Commerciële Economie logische vervolgopleidingen. Met een goed gevuld modeportfolio kun je je ook aanmelden bij de kunstacademie, Fashion Management, Artez en Amfi etc.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Met een diploma Verkoopspecialist Detailhandel met Mode van ons ROC kun je toegelaten worden tot leerjaar 2 mits je een positief advies hebt van het team.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

Leerjaar 1:

 • Boeken en licenties*: € 410,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
 • Kosten voor het maken van een eigen collectie voor Mode-studenten**

Leerjaar 2:

 • Boeken en licenties*: € 190,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Leerjaar 3:

 • Boeken en licenties*: € --
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

*Verplicht: je bent vrij om te bepalen waar je deze materialen aanschaft.

**Deze materialen zijn niet verplicht. Als je deze materialen ook buiten school wilt gebruiken of ze gewoon graag zelf wilt hebben dan dien je ze zelf te betalen.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Manager Retail op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,48 0,43
Percentage geslaagde studenten 0,73 0,65
Studenttevredenheid 6,4 6,6
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Manager retail 0,83 0,78
Kans op stage Manager retail
Kans op werk in jouw vakgebied Manager retail
Startsalaris (uurloon) Manager retail - 9,09

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten