Sport-enBewegingscoördinator

Sport- en Bewegingscoördinator
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Veiligheid en sport
Crebo 23163
Locatie Begijnenstraat 2
Plaats Boxmeer
Aanmelden

Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid

Als coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid bied je sport- en bewegingsprogramma’s aan gericht op een gezonde(re) leefstijl. De belangrijkste taak van de coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid is het handhaven van een gezonde leefstijl of het verbeteren van de leefstijl van uiteenlopende doelgroepen. De kern van het beroep is leefstijlcoaching.
Je toekomstige werkveld is heel breed. Een gezonde(re) leefstijl betreft namelijk heel veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties. Het werkveld strekt zich uit van fitness- en wellnesscentra en zwembaden tot gezondheidscentra en verpleeghuizen. Het nastreven van een gezonde(re) leefstijl is voor veel mensen een grote uitdaging. Dit geldt voor jong en oud, voor relatief gezond tot behoorlijk ongezond. Zo kun je te maken krijgen met kinderen met overgewicht, met inactieve ouderen, met werknemers die overwegend zittend werk doen tot weinig actieve bewoners van achterstandswijken.

Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)

Ben jij niet bang om op iemand af te stappen? Weet jij mensen te stimuleren om in beweging te komen en te laten blijven bewegen? Ben jij een gemakkelijke prater en lijkt het je leuk om partijen uit de buurt, onderwijs of sportvereniging bij elkaar te brengen?

De Sport- en Bewegingscoördinator – BOS-medewerker werkt in de driehoek buurt, onderwijs en sport(vereniging). Met name jonge jeugd in het basisonderwijs, maar ook voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseer je sportstimuleringsprojecten in (achterstands)wijken, ben je actief bezig als verenigingsmanager.

Je ontwikkelt zelfstandig sport- en bewegingsplannen en activiteiten. Daarbij houd je rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Je behandelt mensen met respect en je bent flexibel, klantgericht en positief ingesteld. Je bent breed inzetbaar, enthousiast en sportief. Als BOS-medewerker kun je goed improviseren en organiseren. Je hebt een zelfstandige functie en werkt vaak op scholen, bij gemeenten of andere overheidsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als Buurtsportcoach, Combinatiefunctionaris of Sportconsulent in een wijk of buurt.

Inhoud van deze opleiding

Het eerste studiejaar van Sport en Bewegen is een basisjaar. Aan het einde van het eerste jaar heb je zicht op het vervolg van de opleiding, de profielfase, waarvoor een profiel gekozen moet worden. Die keuze zal je dan maken op basis van je interesse, opgedane ervaringen en behaalde resultaten. Je kunt kiezen uit twee profielen: 

  • Buurt, Onderwijs en Sport, of 
  • Sport, Bewegen en Gezondheid

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk van het sporten en bewegen. Ook krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Bij deze opleiding starten we met keuzedelen in het 2e jaar. In het 1e studiejaar word je door de opleiding op de hoogte gebracht van de keuzemogelijkheden die je hebt.

Stage

Je stage (BPV, Beroepspraktijkvorming) staat centraal. Je wisselt stage af met lessen op school. Je stage zal vaak buiten kantooruren plaatsvinden. Dat zijn de momenten dat er veel wordt gesport. Belangrijk is dus dat je rekening houdt met flexibele werktijden. Tijdens je opleiding zijn er ook praktijkmomenten in de vorm van sportdagen, toernooien en evenementen. Zo pas je je kennis toe en ontwikkel je eigen vaardigheden.

Na de opleiding

Na je opleiding op niveau 4 kun je verder studeren binnen het hbo. Opleidingen die prima aansluiten zijn Psychomotorische Therapie, Bewegingsagogie, ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding), SGM (Sport, Gezondheid en Management), Sport- en Bewegingseducatie, Fysiotherapie, Ergotherapie, SPH (Sociaal, Pedagogische Hulpverlening) en PABO (Pedagogische Academie Basis Onderwijs).

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 2
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 3
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent sportief en gaat graag met mensen om. Je helpt graag mensen om zich sportief verder te ontwikkelen. Je hebt een open houding en bent communicatief vaardig. Naast algemene toelatingseisen zijn er daarom extra toelatingscriteria om te bekijken of een opleiding Sport en Bewegen echt iets voor jou is. 

Sportiviteit en het laten zien dat je kan sporten en bewegen zijn aan deze extra criteria verbonden. De toelatingscriteria zijn het inleveren van een doorstroomdossier, met een referentiedocument (bijvoorbeeld een brief van de leraar lichamelijke opvoeding/sport van je vorige school), en het voeren van een intakegesprek.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 355,54
Kleding en materialen € --
Overig € 170,00
Totaal € 525,54
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2016-2017 en kunnen voor het schooljaar 2017-2018 iets afwijken.
Deze opleiding brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn o.a. voor sportkleding, een laptop, boeken en kampen (introductie- en zwerfkamp). Vrijwillig kan gekozen voor deelname aan een skikamp.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Ik wil hulp bij kiezen

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator op de Begijnenstraat 2 in Boxmeer.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid 7,0 7,1
Percentage geslaagde studenten 89% 74%
Doorstroom naar hbo 64% 51%
Kans op stage Co
Kans op stage Co
Kans op werk in jouw vakgebied Co
Kans op werk in jouw vakgebied Co
Startsalaris (uurloon) Co -
Startsalaris (uurloon) Co -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

Vacatures

Je kunt ook altijd een open sollicitatie insturen.
     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten