Actueel

Pro Persona, ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) creëren een nieuwe, aantrekkelijke leeromgeving voor studenten Verpleegkunde. De nieuwe leerafdeling op het Expertisecentrum Depressie biedt ruimte voor innovatie, onderzoek en leren. Op 19 februari opent de nieuwe afdeling officieel haar deuren aan de Reinier Postlaan in Nijmegen.

Leren van elkaar

Een leerafdeling maakt de kloof tussen opleiding en praktijk kleiner. Dat bevestigen ervaringen op andere plekken in het land. De zelfstandigheid van werken is groot en studenten leren van elkaar. Het biedt meer mogelijkheden voor innovatie en onderzoek. De patiënten op de afdeling profiteren daarvan. En voor Pro Persona biedt het ook de kans om verpleegkundig talent vroegtijdig aan zich te binden op de huidige krappe arbeidsmarkt.

Studenten begeleid door medewerkers

Studenten die stagelopen bij het Expertisecentrum vervullen alle taken die horen bij het vak: het monitoren van medicatiegebruik, voorlichting en het helpen van patiënten met de invulling van de dag. Naast het leveren van zorg krijgen de medewerkers een meer coachende, begeleidende rol voor zowel patiënten als studenten. Daarvoor hebben zij een aanvullende training gehad. De medewerkers blijven eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg.

Wat is het Expertisecentrum Depressie?

Het Expertisecentrum Depressie heeft een klinische behandelafdeling binnen Pro Persona, en is gevestigd aan Reinier Postlaan 6. Het centrum is er voor cliënten met een chronische of therapieresistente depressie. Het Expertisecentrum Depressie heeft sinds februari 2016 het keurmerk TOPGGz. TOPGGz is zeer gespecialiseerde patiëntenzorg, in combinatie met wetenschappelijk onderzoek, innovatieve behandeling en kennisverspreiding. Het concept van de leerafdeling past dus goed bij het Expertisecentrum.

Als je kiest voor het leren van een vak heb je prachtige vooruitzichten op een baan: nu en in de toekomst. Dagelijks lekker praktisch bezig zijn met wat je graag doet. Wie wil dat nou niet? Vmbo-scholieren en mbo-studenten vormen de motor van onze toekomstige economie.

De drie Gelderse genomineerden voor de nationale TaalHeldenverkiezing op donderdag 25 januari in Rotterdam komen allen uit de regio Nijmegen: genomineerde in de categorie Taalcursist is Hans Kasser, oud-cursist en taalambassadeur van ROC Nijmegen, in de categorie Taalbegeleider Mia Pouwels, docent bij ROC Nijmegen en in de categorie Bruggenbouwer José Keetelaar van GGD Gelderland-Zuid locatie Nijmegen. Individueel én in samenwerking met elkaar en met anderen hebben zij zich buitengewoon ingezet om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Ze dingen daarom mee naar de landelijke Taalheldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven, die zal worden uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. 

Je bent niet de enige

Hans Kasser spreekt uit eigen ervaring bij de voorlichtingen die hij geeft: ‘Als je niet goed kunt lezen en schrijven, schaam je je en probeer je het te verbergen.’ Kasser had een eigen bedrijf en was steeds bezig te regelen dat anderen het lees- en schrijfwerk deden. ‘Dat geeft veel stress en maakt je erg onzeker,’aldus Kasser. In de cursus van ROC Nijmegen ontdekte hij dat hij niet de enige was. Hij kwam er bekenden tegen waarvan hij niet wist dat ze laaggeletterd waren. Omgekeerd waren zij en anderen die hij later als ambassadeur ontmoette, verbaasd dat Kasser laaggeletterd bleek. Zijn docent Pouwels gaf hem vertrouwen en nu vertelt hij het iedereen: ‘Je moet er moeite voor doen, maar het valt heel goed te leren’. Kasser doet naast voorlichting nog veel ander vrijwilligerswerk voor laaggeletterden: hij helpt en stimuleert cursisten en hij ziet dingen die voor laaggeletterden moeilijk zijn, zoals een website of de bewegwijzering in een ziekenhuis en probeert die te verbeteren. Kasser werkt veel samen met Pouwels, Keetelaar en anderen in de regio.

Plezier in leren

Mia Pouwels is een zeer gewaardeerde en ervaren taaldocent die bij elke cursist streeft naar een hoger taalniveau, meer zelfvertrouwen en plezier in het leren, 'zodat je nieuwsgierig wordt, méér wilt leren en kansen pakt, ook na de cursus.’ In de groep kunnen cursisten veilig oefenen en helpen en stimuleren ze elkaar. Pouwels: 'Daarna moet het dóórgaan, meedoen in de maatschappij. Dat vraagt inspanning van de cursist én van de maatschappij.' Pouwels geeft voorlichting, begeleidt taalambassadeurs als Kasser, traint taaldocenten en taalbegeleiders en werkt namens ROC Nijmegen heel veel samen in allerlei projecten en initiatieven om laaggeletterdheid te bestrijden.

Bruggen bouwen 

Laaggeletterden hebben moeite om gezondheidsinformatie te begrijpen, kunnen hun klachten soms niet goed verwoorden en stellen weinig vragen. Keetelaar van GGD Gelderland-Zuid geeft voorlichting aan zorgverleners over laaggeletterdheid en wat zij kunnen doen: begrijpelijker communiceren, maar ook signaleren en doorverwijzen naar mogelijkheden om beter te leren lezen en schrijven. Keetelaar werkt veel samen met haar voormalige werkgever ROC Nijmegen en met andere partijen. Ze is een meester in netwerken en verbinden. Haar passie voor laaggeletterden werkt als een olievlek: ook GGD-collega’s en partners in de regio nemen initiatieven, zoeken elkaar op en werken samen. Geen wonder dat Keetelaar genomineerd is als TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer.

Meer informatie

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Gelderland heeft 10,4% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Zo ook Hans Kasser. Lees zijn verhaal. Kasser doorliep de cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden van ROC Nijmegen in Beuningen. Deze cursus wordt ook op andere locaties gegeven. U kunt zich aanmelden via de website, maar bellen kan ook: 024 - 890 4024.

De Taalheldenverkiezing is op 25 januari vanaf 14.30 uur live te volgen via de facebookpagina van Stichting Lezen en Schrijven

 

 

Wondertuin OpeningsfestivalNijmegen is dit jaar verkozen tot European Green Capital. Om dat te vieren opent de stad dit met het Wondertuin festival, een driedaags festival van 19 t/m 21 januari 2018 waarin het thema duurzaamheid centraal staat. Ook ROC Nijmegen is aanwezig op het festival en wel in de Struintuin.

Onze studenten Techniek hebben zelf een stand gebouwd van sloophout en hebben er een kroonluchter in gehangen van betongaas en gerecyclede plastic flesjes. In de stand laten studenten van verschillende technische richtingen zien wat zij ontwikkeld hebben op het gebied van duurzaamheid: een batterij managementsysteem, een domotica installatie, een elektrische helikopter drone, een maquette van een tiny house en een maquette van een houtskeletbouw woning. Ook de toepassingen van de 3D-printer worden getoond.

Week van de Duurzaamheid

We maken in de stand ook reclame voor onze Week van de Duurzaamheid. We sluiten deze week af met een Duurzaamheidsmarkt, die plaatsvindt op 28 maart as op Technovium. Tijdens de markt worden producten gepresenteerd die studenten techniek hebben gemaakt tijdens het keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep. Denk hierbij aan een ondernemingsplan voor een duurzame startup, een kookboek met duurzame recepten, een vernieuwende media uiting met betrekking tot duurzaamheid, een duurzaam autootje waarmee je kunt racen of een nieuw product van gerecyclede materialen.

Groene toekomst

Op het Openingsfestival Wondertuin van Green Capital is meer te zien, bijvoorbeeld het programmaonderdeel Groene Reflecties, waarin interessante sprekers, debat en muziek elkaar afwisselen in een Buitenhof-op-zondag setting. Dit onderdeel staat geprogrammeerd op zondagmiddag 21 januari van 12:00 – 14:00 op het hoofdpodium van de Wondertuin en is gratis toegankelijk. Een debat over de impact van de stad en haar burgers op duurzaamheid. En nog belangrijker: welke stappen moeten er gezet worden naar een groene toekomst?

Meer weten over het festival?

Bekijk het Wondertuin programma.

ROC Nijmegen stijgt acht plaatsen ten opzichte van vorig jaar in de ranking van de Keuzegids Mbo. In de Keuzegids Mbo worden jaarlijks ruim 1300 opleidingen beoordeeld, op basis van studiesucces en tevredenheid van studenten. Twaalf opleidingen van ROC Nijmegen mogen zich een jaar lang Topopleiding noemen omdat zij 75 punten of hoger scoren.

Wil je weten hoe het zit met jouw baankansen en salaris voor jouw opleiding? De NOS heeft een mooie online tool gemaakt om dat te checken. Een tipje van de sluier? Werkgevers zitten op dit moment juist te springen om verpleegkundigen of procestechnici. Ontdek nu zelf welke opleidingen de beste kansen bieden!

Dinsdag 21 november heropenden we officieel onze locatie in Boxmeer na een ingrijpende renovatie. Ons  onderwijs daar vindt nu weer plaats in een up to date omgeving.  's Middags was er een programma voor studenten met een hoofdrol voor balkunstenaar Soufiane Touzani. Wie het lef had mee te voetballen - hulde, want je weet vooraf dat je gedold wordt - werd beloond met een panna. 's Avonds volgde het officiële gedeelte voor genodigden.

Vandaag is bekend geworden dat 15 van onze studenten Technisch Specialist en Media Vormgever de AMT Pitstop Challenge hebben gewonnen! De opdracht van het Autotechniek vakblad AMT was om net zoals bij Max Verstappen een setje banden zo snel mogelijk te verwisselen en dit zo origineel mogelijk te filmen. En dat is ons team gelukt! Ze hebben alles uit de kast gehaald om deze mooie video te produceren. Ze zijn de unanieme winnaar van de challenge en mogen nu met het hele team naar de WK Superbikes in Assen in april 2018. Daarnaast maken ze ook nog kans op vier kaarten voor de Formule 1 in Spa-Francorchamps in 2018.

21 november aanstaande vindt de officiële heropening van onze gerenoveerde locatie Boxmeer plaats. 

Op dit moment gaat het weer hard met de economie. In allerlei beroepen ontstaan momenteel tekorten, bijvoorbeeld in de sector Techniek. De roep om jonge, goedkope arbeidskrachten is groot. En dan kun je in de verleiding komen om meteen maar voor het geld te gaan, zonder diploma. Onze bestuursvoorzitter Hanneke Berben pleit in een artikel in De Gelderlander voor het halen van een diploma.

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten