Actueel

ZZG ondertekening contract 27 juni 2019Een jaar geleden nog langdurig werkzoekend, nu de baan van je leven. Elf zorgmedewerkers in opleiding tekenden donderdag 27 juni hun leer-arbeidsovereenkomst bij ZZG zorggroep. Door hun eigen inzet, en de samenwerking tussen WerkBedrijf, ROC Nijmegen en ZZG zorggroep hebben ze nieuw perspectief. Op deze manier dragen de drie partijen duurzaam bij aan meer opgeleide medewerkers in de zorg.

De drie partijen bundelden expertise, netwerk en middelen en ontwikkelden een passend opleidingstraject tot verzorgende 3IG voor kandidaten van WerkBedrijf. Hiermee kregen werkzoekenden die niet zonder hulp aan het werk kwamen de kans om hun opgedane levenservaring  te verbinden aan de kennis en kunde van het leertraject 3 IG. 

Paul (56) volgt het opleidingstraject en tekende het contract met ZZG. Hij werkte jarenlang in de culturele sector. “De zorg past bij mij. Het doet een beroep op mijn flexibiliteit, creativiteit en het is onvoorspelbaar. Je weet ’s ochtends niet wat je tegenkomt. Je blijft leren, bijvoorbeeld over nieuwe ziektebeelden. Je helpt mensen. Dat maakt het mooi.”

Maatschappelijk bij-effect

Bij de start van het traject waren er 23 leerlingen. Twaalf ervan hebben in de loop van het jaar andere keuzes gemaakt. Dit was weliswaar onverwacht, maar niet teleurstellend. Bijna alle deelnemers, dus ook de uitvallers, zijn terug op de arbeidsmarkt of volgen een andere opleiding, al is het dan deels buiten de zorg. Dankzij deze nieuwe vorm van samenwerking hebben zich voor hen nieuwe kansen voorgedaan en kunnen zij zich verder ontwikkelen. Dat is een mooi resultaat. 

Ook Romana (24) startte met het opleidingstraject. Om gezondheidsredenen besloot ze na driekwart jaar een stapje terug te doen.  Zij kon 1 mei al direct bij ZZG instromen in de opleiding tot helpende via ROC Nijmegen. “Ik vond het wel even lastig, maar nu geeft het me vooral veel lucht. Ik kan blijven doen wat ik wil: in de ouderenzorg werken, zonder dat het ten koste gaat van mijn gezondheid. Hoe mooi is dat?”

Vervolg

Alle partijen zijn positief over de samenwerking en de betekenis ervan voor zowel het individu als het aantal medewerkers in opleiding binnen de zorg. De betrokken leerlingen zijn zeer gemotiveerd en hebben passie voor hun werk. In het najaar start er een nieuwe groep.

De Kinderrechtenconferentie die op woensdag 5 juni plaatsvond was een succes! Bijna 900 deelnemers van verschillende scholen uit heel Nederland waren aanwezig en diverse sprekers uit het werkveld. Dat leverde een volle zaal op in de Vereeniging, aangrijpende verhalen uit de praktijk en workshops waarvan je kippenvel krijgt. Ook liepen alle deelnemers een kinderrechtenmars door Nijmegen.

KRC2019mars04Trots op onze studenten

De conferentie werd volledig georganiseerd door onze studenten van Pedagogisch Werk. Ook waren er veel studenten aanwezig als vrijwilliger. Zij hebben allemaal keihard gewerkt en een onvergetelijke conferentie neergezet en daar zijn we trots op.

De studenten vinden het belangrijk dat dit onderwerp extra onder de aandacht komt, want nog steeds heeft in Nederland gemiddeld 1 kind per klas te maken met kindermishandeling. Dat zijn heel veel kinderen! 119.000 geregistreerde gevallen per jaar. Het is heel belangrijk dat studenten die straks in hun werk of op de stage hiermee te maken krijgen, leren hoe ze dit met elkaar bespreekbaar kunnen maken, hoe ze dit kunnen signaleren en hoe de meldcode werkt.

In het nieuws

De KinderrechtenConferentie kwam in het nieuws op RN7: https://rn7.nl/nieuws/studenten-roc-nijmegen-maken-kindermishandeling-bespreekbaar

Onze studenten waren ook (eerst heel vroeg) op de radio bij Omroep Gelderland (scroll door naar uur 3 bij 51 minuten): https://www.omroepgelderland.nl/radio/programma/736353528/Thuis-in-Gelderland/aflevering/37068 en ook in de avond, ga naar uur 3 en scroll door naar 51 minuten: https://www.omroepgelderland.nl/radio/programma/736353528/Thuis-in-Gelderland/aflevering/37068

 

 

Thomas Val (24) student van de Cas Academie Nijmegen heeft maandag 17 juni in Oisterwijk de Cas Spijkers Academie Wisseltrofee gewonnen.

Met de landelijke wedstrijd van SLIMCirculair hebben onze toppers Rutger, Nuna en Marijn met ruim 32% van de stemmen de publieksprijs weten te bemachtigen! Deze winnaars zijn drie van onze vierdejaars studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw en Infratechniek. Samen met een aantal derdejaars studenten maakten zij met hun ontwerp van een brug en een mooi park indruk op het publiek en de jury. De publieksprijs bedraagt €1.000,-.

Gemeente Nijmegen had een aantal eisen waar het ontwerp van de brug aan moest voldoen. Deze eisen hebben onze studenten omgezet in een uitdaging en met beide handen aangepakt. Deze uitdaging werd vandaag beloond! Zij ontwierpen in opdracht van de gemeente Nijmegen een fiets- en loopbrug die de Kaapstander met de Havenweg over de monding van de Waalhaven verbindt.

De Glimlach van NijmegenDe glimlach van Nijmegen

Deze prachtige brug heeft de toepasselijke naam Glimlach van Nijmegen. Vandaag, 14 juni, heeft de finale plaatsgevonden bij de MBO Campus Amersfoort met ROC Midden Nederland als gastheer. Samen met 15 andere mbo-teams preseteerde ons getallenteerde studententeam zich aan de vakajury.

De studenten hebben tijdens een 4 minuten pitch voor de jury en publiek hun ontwerp gepresenteerd. De jury had lovende woorden voor ons team. Men deed zelfs na de pitch een goed woordje voor het ontwerp om de gemeente Nijmegen te overtuigen van het ook daadwerkelijk uitvoeren van de plannen van onze studenten. Scalda Vlissingen was favoriet van de jury.

Zowel van publiekslieveling team ROC Nijmegen als team Scalda een topprestatie! Gefeliciteerd allemaal en wees trots want wat hebben jullie (met de andere 13 teams) laten zien wat jullie mbo'ers in jullie mars hebben!

Wij zijn apetrots!

Gisteren werd Hanneke Berben tijdens haar afscheid als bestuursvoorzitter van ROC Nijmegen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Cas Spijkers Academie Nijmegen, een van de bijzondere opleidingen van ROC Nijmegen, heeft studenten Freek Snippert en Thomas Val voorgedragen voor de Cas Spijkers Trofee en het bijbehorend Zilveren Kreeftenmes.

Rutger, Nuna en Marijn (drie van onze vierdejaars studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw) doen mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-ers: SLIMCirculair. Zij ontwierpen in opdracht van de gemeente Nijmegen een fiets- en loopbrug die de Kaapstander met de Havenweg over de monding van de Waalhaven verbindt. De brug heeft de toepasselijke naam Glimlach van Nijmegen. Op 14 juni a.s. horen onze studenten of ze een prijs winnen met hun innovatieve en mooie ontwerp. Jij kunt ze helpen om de publieksprijs te winnen! Dat doe je door te stemmen op Technovium Nijmegen (onderdeel van ROC Nijmegen) op https://www.slimcirculair.com/stemmen/

SLIMCirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair strijden 16 multidisciplinaire mbo-studententeams van 18 deelnemende scholen om een juryprijs en een publieksprijs. Wie van de teams maakt het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp? We weten het op 14 juni a.s.! Met 16 proeftuinen is deze ontwerpwedstrijd het grootste groene talentenproject in Nederland.

De wedstrijd heeft onder andere als doel een impuls te geven aan energievriendelijk bouwen met circulaire en biobased materialen door jonge technische professionals al in een vroeg stadium kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden hiervan.

Gemeente Nijmegen enthousiast

De gemeente Nijmegen stelde als opdrachtgever een reeks eisen aan de te ontwerpen brug. Zo moet deze niet alleen geschikt zijn voor wandelaars en fietsers maar ook voor rolstoelers. Daarnaast moeten er ook schepen onderdoor kunnen. In de haven liggen namelijk niet alleen woonboten en het schipperscentrum; er zijn ook tien tijdelijke ligplaatsen voor binnenvaartschepen die in en uit moeten kunnen varen. Verder moeten de bouwmaterialen herbruikbaar zijn en zo veel mogelijk al zijn gerecycled. Tot slot moet de brug zuinig zijn in energieverbruik en onderhoud. Aan alle eisen is inmiddels meer dan voldaan door onze studenten. De opdrachtgever is dan ook zeer enthousiast over hun totale ontwerp!

De andere boogbruggen van Nijmegen waren de inspiratiebron van onze studenten. Door de loopbrug en de fietsbrug op elkaar te leggen en deze zich op een bepaalde manier tot elkaar te laten verhouden ontstaat een lachende mond; vandaar de Glimlach van Nijmegen.

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, is ook razend enthousiast over het ontwerp van onze studenten en roept zelfs zijn social media volgers op de Glimlach van Nijmegen te stemmen. Een mooi compliment dus.

Duurzame en schone energie

Voor de energievoorziening van de brug en de omliggende huizen hebben de studenten briljante oplossingen bedacht. De brug zal een aantal keren per jaar open moeten voor binnenvaartschepen of voor de uitruk van brandweer en politie. Naast de zonnecellen die op de bogen van de brug bevestigd worden, wordt de elektriciteit die nodig is voor de werking van de brug mede opgewekt in een nog aan te leggen natuurpark rondom het Honigcomplex. In dit park, waarbij in het ontwerp onder ander nagedacht is over biodiversiteit van planten en dieren, worden horizontale windmolens, zonnepanelen en een windboom geplaatst. Uiteraard qua ontwerp passend bij de natuurlijke omgeving. Ook komt er een aantal ‘vaste fietsen’ waarop je als bezoeker al spinnend energie op kunt wekken.

Stemmen

Help bedenkers Rutger, Nuna en Marijn (en hun 3e jaars medestudenten die het stokje overnamen) een stapje dichterbij het waarmaken van hun droom; het realiseren van hun ontwerp en daarmee een mooie aanwinst en blikvanger voor Nijmegen. Als zij op basis van de meeste stemmen de publieksprijs winnen, wordt de kans steeds groter dat hun opdrachtgever gemeente Nijmegen de brug ook daadwerkelijk realiseert. Stem op Technovium Nijmegen (onderdeel van ROC Nijmegen) op https://www.slimcirculair.com/stemmen/ Alvast bedankt voor je stem! Je kunt stemmen tot 14 juni a.s.

Mooie co-productie

Naast Rutger Ebben, Nuna Buabai en Marijn Gerrits hebben Sjoerd Meijer, Joey Bos, Willem Bons, Tessa Meeuwsen en Emil Maters (allen derdejaars studenten Middenkaderfunctionaris Bouw of Infratechniek) ook aan het ontwerp gewerkt. De derdejaars hebben het stokje van projectleiders Rutger, Nuna en Marijn overgenomen toen zij begonnen aan hun afstudeerstage. De derdejaars hebben de brug nog verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp en hebben rapporten gemaakt over onder andere de energievoorzieningen en het omgevingsonderzoek.

Nieuwsgierig? Lees meer over de opleidingen Middenkaderfunctionaris Bouw of Infratechniek en over de bovenstaande studenten en hun deelname aan de wedstrijd.

Hanneke Berben, voorzitter College van Bestuur, neemt binnenkort afscheid van ons roc. In het vakblad Profiel geeft zij nogmaals blijk van haar trots op het mbo. Ze is ook kritisch naar de toekomst. Over het samenwerken met het vo. Over de kansen die mbo-ers wordt geboden om door te blijven leren en welke rol OCW hierin speelt. Hier lees je het volledige artikel.

28 mei staakt het openbaar vervoer opnieuw. Voor studenten zowel als voor medewerkers geeft dit reis-, les- en examenongemak. We adviseren om mogelijkheden voor alternatief vervoer alvast in kaart te brengen.

Per 1 september is de heer Edwin Verlangen door de Raad van Toezicht van ROPC Nijmegen benoemd tot lid van het College van Bestuur. Deze benoeming volgt op de benoeming van de heer Peter van Mulkom - eveneens per 1 september - tot voorzitter van het College van Bestuur. De door de benoeming van Peter van Mulkom ontstane vacature wordt hiermee ingevuld.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten