Actueel

Tweedejaars studenten Applicatieontwikkelaar en studenten Mediavormgever maakten in de afgelopen twee weken samen 5 vette escaperooms.

‘From scratch’ bouwden 25 studenten aan 1 escaperoom en aan promotiemiddelen om ‘hun room’ aan te prijzen bij bezoekers. In totaal hebben dus zo’n 125 studenten meegewerkt aan dit uitdagende project. Een voorbeeld van een mooie samenwerking.

Vandaag is het d-day

Medestudenten en docenten gaan de uitdaging aan om te ontsnappen uit één van de 5 rooms: de horror-, tijdreizen-, sci fi-, bank- of casinoroom. Of het ze gaat lukken….

Leren van en met elkaar

De opleidingen Applicatieontwikkelaar en Mediavormgever liggen in het verlengde van elkaar. Het doel van het project Escaperoom is om een kruisbestuiving te creëren bij zowel de studenten als docenten. Laten zien hoe techniek en vormgeving goed samen gaan. Én natuurlijk om studenten leuke praktijkopdrachten te laten ervaren.

In dit project komt alles samen: van creatieve opdrachten, digitale breinbrekers tot mooie designs. Ook analoge puzzels mogen; dus niet alles hoeft geprogrammeerd of digitaal te zijn. Best een uitdaging voor onze creatieve en digitaal ingestelde studenten.

#mooiwerk #leukleren #uitdagendonderwijs #kijkjeinelkaarsroom #applicatieontwikkelaar #mediavormgever

 

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving12ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving05

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving06

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving01

 

ApplicatieontwikkelaarMediavormgeving02

Misschien heb je er tijdens onze Open Dag in november of tijdens een voorlichting bij jou op school al over gehoord; de nieuwe opleiding Creatieve Technologie is in de maak! Achter de schermen wordt door collega’s hard gewerkt om deze brede technische opleiding op niveau 4 te finetunen.

Heb jij een brede interesse in techniek en kun je zelfstandig werken, zelf een route uitstippelen en goed communiceren? Ben je daarnaast sociaal vaardig en heb je technisch inzicht? En ben je vooral nieuwsgierig, onderzoekend en durf je ‘out of the box’ te denken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding word je, in nauwe samenwerking met de High Tech Industrie in Nijmegen en omgeving voorbereid op ‘klussen’ op een wijze die past bij de snelle wereld van vandaag en morgen. Je werkt in kleine groepen aan opdrachten die actueel zijn, die jij zelf hebt gekozen en waarmee je kunt aantonen over bepaalde vaardigheden en kennis te beschikken. Oftewel jij staat aan het roer van jouw ontwikkeling! Wanneer er een vraag vanuit het bedrijfsleven komt ga je hier direct mee aan de slag en neem jij het initiatief: je verzamelt een aantal medestudenten en gaat samen aan de slag om tot een creatieve en goede oplossing te komen.

Je werkt aan een opdracht, niet omdat iemand zegt dat je dit moet doen, maar omdat je geïnteresseerd bent in technische oplossingen. Daarbij denk je vanuit een opdrachtgever. “De wereld is mijn laboratorium” is je motto. Je voelt je als een vis in het water wanneer je wordt uitgenodigd om mee te denken over de uitdagingen van de toekomst op bijvoorbeeld het gebied van biotechnologie, nanotechnologie, robotica, energietechniek of toekomstige bouwwerken.

Met jouw aanpassingsvermogen en brede kijk op techniek in het algemeen ben je in staat om snel te schakelen en met concrete oplossingen te komen. Deze zet je direct om in een product of een toepassing zodat je opdrachtgever snel inzicht krijgt in de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk doe je dit in overleg met andere ‘techneuten’, maar jij bent de schakel tussen je opdrachtgever en de producent en jij overziet de situatie in zijn geheel. Dat is waar je goed in bent.

Facts:

Niveau                4

Leerweg             BOL

Studieduur        3 jaar

Locatie                Heyendaalseweg 98

Plaats                  Nijmegen

Stage

Omdat je veel werkt in opdracht van of samen met het bedrijfsleven, zijn er geen vaste periodes dat je stage loopt. Je stage is door de leerjaren heen ‘geweven’.

Na de opleiding

Wanneer je klaar bent , en je je diploma hebt, kun je door naar het hbo (bijvoorbeeld Industrieel product ontwerpen of Business Innovation) of ga je gewoon aan het werk! Om een nóg betere aansluiting op het hbo te hebben, bieden wij binnen de opleiding een speciaal doorstroomprogramma voor het hbo aan.

Instroommomenten

De opleiding start in augustus 2019, maar in overleg kun je ook op andere momenten later instromen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden bij deze opleiding heb je een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor dit schooljaar (2018-2019), voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2019-2020 wordt binnenkort duidelijk.

Bijkomende studiekosten: Omdat je tijdens deze opleiding veel gaat maken (denk aan proefmodellen, prototypen met de 3d-printer en/of lasersnijder(s), uitprobeersels en oefeningen) betaal je materiaalkosten. Deze post is voor het komend studiejaar vastgesteld op € 400 (exclusief de kosten voor een laptop). Hierbij zijn ook de kosten voor veiligheidsschoenen, -bril, schuifmaat, duimstok, rekenmachine en diverse softwarelicenties inbegrepen.

Het is van belang dat je over een goede laptop beschikt! 

Meer weten?

Neem contact op met Victor van Munster, projectleider Creatieve Technologie: v.vanmunster@rocnijmegen.nl

Laaggeletterdheid Facebook post MARKTPLAATS met TELAls je een bloemetje geeft, wil je toch ook een kaartje kunnen schrijven? En als je kind slechte cijfers heeft, wil je die toch kunnen helpen?

Met deze slogans start vandaag landelijk de campagne Gelderland Geletterd. Om iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven, te helpen. Wij ondersteunen de campagne.

Eén op de tien Nederlanders kan niet goed lezen en schrijven. Dat zijn mensen zoals jij. Dat is niet erg. Wel vervelend. Gelukkig is daar iets aan te doen. Ga naar de website Daarhebjerechtop.nl voor meer informatie.

Beter leren lezen en schrijven?

Wij kunnen helpen!

#gelderlandgeletterd

Op 19 en 20 februari a.s. doen vier leerlingen van de opleiding Transport en Logistiek mee aan de Euregionale Logistiekwedstrijd op de logistieke vakbeurs Trans Log in Kalkar (Duitsland). Tijdens de beurs organiseert de Ler(n)ende Euregio twee dagen lang twee wedstrijden voor mbo-jongeren die een opleiding volgen in een logistiek beroep. Zowel Duitse als Nederlandse beroepsopleidingen van verschillende niveaus nemen deel aan deze competitie. Daarbij concurreren gemengde teams met elkaar, elk team bestaat uit Duitse en Nederlandse studenten. Deze internationale teams strijden om de eerste plaats. De teams tonen hun vaardigheden op heftrucks en oprijplaten. Onze logistieke kanjers Jerry, Anton, Noah en Max gaan met hun groep Duitse studenten proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Veel succes, guys!

ROC Nijmegen is penvoerder van het project Ler(n)ende Euregio

Bekijk het filmpje: Impressie van de Euregionale Logistiekwedstrijd in 2018

 

Sinds september 2018 is het in Nijmegen minder druk tijdens de piek van de ochtendspits. De maatregel van de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen om de aanvangstijden van de eerste lesuren beter te spreiden, heeft resultaat. Dat is vooral te merken in de trein, maar ook op straat.

Om de drukte tijdens de ochtendspits te verminderen, verplaatsten de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit vanaf de start van dit studiejaar de aanvang van het onderwijs met een kwartier. De universiteit begint een kwartier eerder om 8.30 uur, de hogeschool start een kwartier later om 9 uur. Het ROC in Nijmegen blijft juist op 8.30 uur als start van de eerste lessen.

En de gevolgen daarvan zijn nu bekend: door een betere spreiding van het verkeer over de tijd is de piek van de spits afgevlakt en de verkeersdoorstroom verbeterd. Het aantal treinreizigers om  8.15 uur is verminderd met gemiddeld 22 procent. In de bus is het aantal reizigers op het drukste moment met 10 procent gedaald. Op de Heyendaalseweg – een van de drukste toegangswegen op de campus  – zijn vijf procent minder fietsers tijdens de dinsdagochtendspits. Dat is de drukste dag van de week . De gemiddelde snelheid van auto’s op de Heyendaalseweg is met vijf kilometer per uur toegenomen tot 27 km per uur (om 8.30 uur). De gemiddelde wachttijd voor verkeerslichten is voor zowel auto’s als fietsers met 8,5 procent afgenomen.

Resultaat

Wethouder mobiliteit Harriet Tiemens: ‘We hebben het over nogal wat reizigers: het aantal studenten op de campus is in het afgelopen jaar met 2000 studenten gegroeid tot een totaal van 49.000. Dat een groot deel van hen vijftien minuten heeft geschoven in hun agenda’s om de spitsdrukte te beperken, is goed nieuws voor alle spitsreizigers, ook voor de mensen die niet op de campus moeten zijn. Spreiding draagt bovendien bij aan de verkeersveiligheid. Door samen te werken hebben we een prachtig resultaat bereikt.’

Een voorbeeld om te volgen

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: ‘De vraag naar openbaar vervoer groeit in rap tempo. Om ervoor te zorgen dat het OV zoveel mogelijk reizigers kan blijven bedienen moeten we alle zeilen bijzetten. Een deel van de oplossing zit in het beter spreiden van reizigers. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit doen het. Studenten vragen vroeger op te staan, je moet het maar durven. Je ziet gelijk dat het werkt als niet iedereen tegelijk de trein of bus in stapt. Ik ga graag met de resultaten uit Nijmegen in gesprek met andere regio's, want ik hoop dat velen dit geslaagde voorbeeld gaan volgen!’

Vorig jaar november nam de Tweede Kamer een motie aan van Mustafa Amhaouch (CDA) en Jan Paternotte (D66) om te onderzoeken of het ook bij andere onderwijsinstellingen zin heeft om de collegetijden aan te passen, met als doel de druk weg te nemen in overvolle bussen en treinen. 

Meting

De drukte in trein en bus zijn geanalyseerd op basis van OV-chipkaartdata (gemeten gedurende twee weken). Voor de analyse van het autoverkeer is gebruik gemaakt van navigatiesystemen die weergeven hoe snel de automobilist rijdt (meting over maanden september en oktober, tussen 8.00 en 9.15 uur).

Projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal

Het wijzigen van de collegetijden is een initiatief van de projectgroep Duurzaam Bereikbaar Heyendaal. Deze is in 2016 ontstaan met als doel de campus duurzaam bereikbaar te houden en uiteindelijk CO2-neutraal te krijgen. De projectgroep bestaat uit Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ROC, Radboudumc, ARRIVA, NS, Connexxion, gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Ministerie I&W en studentenvakbond AKKU. Naast de projectgroep is er ook een bestuurlijk overleg met de gedeputeerde, wethouder en directies van de betrokken instellingen en OV-bedrijven.

Andere plannen

De projectgroep werkt verder aan plannen voor het verduurzamen van de mobiliteit op de campus. Bijvoorbeeld met betrekking tot de aanvoer van goederen. Men denkt aan een centraal afleveradres voor leveranciers van waaruit de goederen per elektrisch voertuig over de campuslocaties verspreid worden. Dit kan het aantal vervoersbewegingen, en daarmee de CO2-uitstoot, op de campus beperken. Ook werkt de projectgroep mee aan de pilot MaaS (mobility as a service). Hierin wordt een combinatie van vervoersmogelijkheden aangeboden; niet het vervoermiddel maar mobiliteit staat centraal. Zo kunnen medewerkers aansluitend op het openbaar vervoer van en naar de campus ook gebruik maken van deelauto’s en deelfietsen. In de loop van dit jaar zal dat zijn beslag gaan krijgen.

Noot voor de pers

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

  • Freico Amberg, woordvoerder wethouder Tiemens: 06 - 4634 4481
  • Anja van Kessel: woordvoerder Radboud Universiteit 024 361 11 32 of 06 - 2896 7921
  • Michiel Geursen: woordvoerder van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 06 - 5520 6336

STUDENTEN HEYENDAAL

2017

2018

Aantal studenten HAN

24043

24564

Aantal studenten RU

20967

22142

Aantal Studenten ROC Nijmegen, Heyendaalseweg .

2000

2000

Totaal

47010

48706

Op basis van het advies van de commissie-Leijnse heeft de minister van Onderwijs gisteren, 29 januari 2019, een besluit genomen. Dat houdt in dat een aantal MBO-opleidingen, waaronder Mediavormgever, het aantal ingeschreven studenten per 1 oktober 2019 dient te bevriezen op het aantal per 1 oktober 2017.

De gemeente Nijmegen heeft het voortouw in het opstellen van het manifest 'Wij zijn Open en Weerbaar Nijmegen' als antwoord op de ontwikkelingen in de digitale wereld en de gevolgen ervan voor haar inwoners. In deze verklaring worden standpunten ingenomen hoe bedrijven, organisaties en instellingen in Nijmegen en omstreken omgaan met persoonsgegevens en de bescherming hiervan. Ook zijn er afspraken gemaakt hoe de organisaties deze standpunten gaan uitwerken.

ROC Nijmegen vindt het manifest een zeer positieve ontwikkeling. Gisteren, 29 januari 2019, heeft Hanneke Berben namens ons ROC de verklaring daarom ondertekend, samen met andere organisaties. Wij kunnen ons erg goed vinden in de belangrijkste standpunten van dit manifest, die aansluiten op ons beleid om te zoeken naar een juiste balans tussen het beschermen en gebruiken van persoonsgegevens.

Wil je meer weten hoe ROC Nijmegen omgaat met persoonsgegevens? Die kun je hier vinden.  Het manifest is hier te lezen. 

Onze docent Dirk Megens is Leraar van het jaar 2019 geworden!

Door een technische fout kan het zijn dat je de afgelopen dagen een of meer verkeerde mails hebt ontvangen over jouw meeloopdag. De mail had niet moeten zijn verstuurd. Bovendien klopt de datum in deze mails niet. 

Wat betekent dit voor jouw meeloopdag?

Dit heeft geen gevolgen voor jouw meeloopdag. Je staat nog steeds ingeschreven voor de meeloopdag waarop jij je hebt ingeschreven. De mails die je de afgelopen 3 dagen hebt ontvangen mag je negeren.

Hoe kan dit zijn gebeurd?

We hebben afgelopen maandag een fout gevonden in de afmeldmails voor de meeloopdagen. Hierdoor werden teveel mails van afmeldingen verstuurd. Deze fout is maandagmiddag gerepareerd. 

Helaas is bij de reparatie een andere fout over het hoofd gezien waardoor gisteren en eergisteren weer afwezigheidsmails naar de verkeerde personen zijn verstuurd met daarin een verkeerde datum. Erg vervelend natuurlijk.

Excuus voor de eventuele overlast en onduidelijkheid.

Twee opleidingen van ROC Nijmegen organiseren dit jaar op locatie de kwalificatiewedstrijd voor hun SkillsHeroes vakwedstrijd. Op zaterdag 19 januari trapt de opleiding Meubelmaker af op de locatie Heyendaalseweg en op zaterdag 26 januari is het de beurt aan Autotechnicus op de Energieweg 25. Van 9.00 tot 15.00 uur strijden elke zaterdag ruim 15 studenten om één van de acht felbegeerde Skills The Finals-finaleplaatsen te bemachtigen. Kom een kijkje nemen en de deelnemers aanmoedigen!

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten