Actueel

Op dinsdagavond 24 april is er van 18.00-20.00 uur een Infoavond bij onze vavo, locatie Marterstraat 45 in Nijmegen. Je bent van harte welkom met al je vragen over het (alsnog) halen van jouw diploma mavo, havo of vwo of over het combineren van een mbo-opleiding met havo-vakken.

Wij bieden namelijk de mogelijkheid om naast je mbo-opleiding een of meerdere havo-certificaten te halen. De lessen worden vaak op je eigen mbo-locatie aansluitend aan de lessen verzorgd. De perfecte manier om je voor te bereiden op een hbo-studie. 

Let op: deze Infoavond is alleen op onze locatie Martertraat 45 in Nijmegen. Dus niet op onze andere locaties.

Meer informatie over Vavo

Meisjes op havo, vwo en mbo kiezen vaker dan tien jaar geleden voor een technische richting, meldt de NOS. Maar op het vmbo en het hoger onderwijs stijgt het percentage meisjes met een technische richting nauwelijks.

Deze week kwam het bericht van de Inspectie dat het onderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs steeds verder achteruit gaat. Maar met het mbo gaat het goed (rapport Staat van het Onderwijs van de Inspectie).

Hanneke Berben, voorzitter CvB ROC Nijmegen: "Het mbo krijgt terecht credits. Het is ook een waardering voor wat wij als roc voor elkaar hebben gekregen. We willen er zo voor zorgen dat er een nog betere aansluiting op de arbeidsmarkt komt zodat nog meer doelgroepen succesvol mee kunnen doen in de maatschappij."

Waarom doet het mbo het zo goed?

Hoe komt het dat het mbo het zo goed doet? De NOS maakte er dit filmpje over.

Infographic "Staat van het mbo"

Bekijk ook de infographic van de Inspectie over de staat van het mbo in Nederland.

 

 

Dinsdag 10 april bakten onze studenten Brood en Banket Lisette, Sharon en Fleur er heel veel van tijdens het NK Jeugdvakwedstrijden voor brood- en banketbakkers in Wageningen. Sharon is 2e van Nederland geworden, Lisette is 3e van Nederland! Fleur greep helaas nèt naast een podiumplek.

2 debutanten

Fleur Jansen is 1e jaars student Brood en Banket. Zij streed mee in de klasse Uitvoerend broodbakker. Ter plekke maakte zij 6 ongevulde en 6 gevulde broodjes. Het scheelde maar 2 puntjes of ze was 3e geworden. Een zeer mooi resultaat voor de debuterend deelnemer.

Sharon Willems is tevens 1e jaars student Brood en Banket. Zij streed mee in de klasse Uitvoerend banketbakker. Met haar 6 gebakjes en 6 koekjes pakte zij de 2e prijs en is daarmee dus op 1 na de beste van Nederland. Dat belooft wat na nog 2 jaar studie!

Lisette Noij is 3e jaars student: zij behaalde in de klasse Zelfstandig werkend broodbakker met haar 6 ongevulde broden en 15 getoerd gerezen broodjes de 3e prijs!

Zowel Fleur, Sharon als Lisette werden op 22 februari jl. in ‘eigen huis’ regiokampioen Oost in hun klasse. Dinsdag namen de dames het op tegen de 6 andere regiokampioenen per klasse.

Trotse docent

Collega Jerry Arts, bevlogen docent bij onze Brood- en Banketopleidingen en tevens mede-organisator van de Jeugdvakwedstrijden, is super trots op zijn studenten: ‘Ik was er de hele dag bij toen ze in een voor hen vreemde omgeving het beste van zichzelf moesten laten zien. Het is al een hele prestatie om regionaal kampioen te worden en dan vervolgens ook nog zo te presteren op het NK.... petje af dames!’

Jerry is regiovertegenwoordiger binnen de Stichting Jeugdvakwedstrijden. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de regionale wedstrijd in Oost (die op 22 februari jl. op onze locatie Campusbaan plaats vond) en het NK.

Jerry en zijn collega’s vinden het erg belangrijk om studenten te stimuleren en te motiveren om het beste uit zich zelf te halen. En niet alleen tijdens hun lessen: ‘studenten kunnen veel leren op verschillende vlakken tijdens een wedstrijd. Wij stimuleren ze dus ook altijd om deel te nemen.’

Wil je op de hoogte blijven van wat onze studenten en collega’s Brood en Banket zoal meemaken? Volg dan hun FB-pagina

Lees meer over het NK Jeugdvakwedstrijden in het artikel: Jeugd toont kunnen op het NK Brood-en Banketbakken

Kun je ook DJ'en als er geen stopcontact in de buurt is? Hoe smaken bietenburgers en vega-saucijzenbroodjes? Wat kun je allemaal nog maken van gerecyclede plastic flesjes? Hoeveel afval produceren studenten en collega's gemiddeld per dag op de Heyendaalseweg? Op al deze vragen kon je gisteren antwoord krijgen tijdens de Duurzaamheidsmarkt op de Heyendaalseweg. Studenten en medewerkers van de Onderwijsdirectie Techniek organiseerden deze markt om hun ideeën te presenteren hoe je op een klimaatneutrale manier kunt bouwen, wonen of leven. De Duurzaamheidsmarkt was een groot succes. 

Woensdag 28 maart organiseert de sector Techniek op de Heyendaalseweg een grote ‘Duurzaamheidsmarkt’. In de hal van het Technovium presenteren onze Techniekstudenten en regionale bedrijven hun ideeën en oplossingen voor een klimaatneutrale manier van bouwen, wonen en leven.  De markt wordt opgeluisterd door een ‘duurzame’ dj, spannende en duurzame hapjes en drankjes en een kledingruilbeurs. Tussen 12.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom!

Op zaterdag 17 maart hebben maar liefst drie studenten van ROC Nijmegen een medaille in ontvangst mogen nemen bij de Skills Heroes vakkampioenschappen! Zo kreeg Jan Verheijen de gouden medaille bij het Nederlands Kampioenschap Autotechniek. Jan mag zich nu Nederlands kampioen Autotechniek noemen en mag mogelijk naar de Europese kampioenschappen van de Skills Heroes. Deze vinden plaats van 26 tot en met 28 september 2018 in Budapest. Jan volgt de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s op onze locatie Energieweg. Als winnaar heeft hij meteen een baan aangeboden gekregen door Audi Nederland bij een garage van zijn keuze! Jan: “Ik ben echt heel erg blij met het resultaat! Ik doe altijd heel erg mijn best en ik weet dat ik veel kan maar dit was toch wel een heel leuke verrassing. Het was echt een pittige wedstrijd. Ik heb alle storingen weten op te lossen en de anderen niet dus ik wist dat ik het goed had gedaan. Toen de naam van de bronzen medaille-winnaar werd genoemd wist ik het eigenlijk wel dat ik had gewonnen. Ik zou iedere mbo-student met een passie voor het vak en die ervoor wil gaan aanraden om hier aan mee te doen. Je moet dit een keer meemaken!”

Gisteren bracht een mooie afvaardiging van KHN (Koninklijke Horeca Groot Nijmegen) een werkbezoek aan onze horeca-opleidingen. In de KHN is een groot aantal horeca-ondernemers uit Nijmegen en omgeving verenigd. De KHN sprak met onze collega’s in een positieve flow over onderwerpen als: opleiding en toekomstperspectief van medewerkers, personeels- en scholingsbeleid en diversiteit en toekomst van de branche.

Tijdens een inspiratietour langs meerdere Nijmeegse horeca-zaken (waaronder Restaurant Witlof en Wasbar de Wit) spraken de aanwezigen over toekomstbestendig ondernemen in de horeca. De branche kampt namelijk al een tijdje met tekorten aan koks en bedienend personeel. De tour eindigde met een bezoek aan onze horeca-opleidingen en een diner bij onze Cas Spijkers Academie. 

HorecaSamenwerking

Er is onder andere gebrainstormd over hoe we de samenwerking kunnen intensiveren. Initiatieven als HorecaVakpunt Nijmegen-Oss-Cuijk, het gezamenlijk organiseren van de introductie van nieuwe horeca-studenten, gastlessen en workshops verzorgd door horeca-ondernemers bij onze opleidingen en meer betrokkenheid vanuit onze opleidingen bij culinaire evenementen passeerden de revue en worden in de nabije toekomst verder uitgewerkt.

Aanpassing scholing

Wij worden als school regelmatig vanuit de branche benaderd met de vraag of wij geen goede afgestudeerde koks of gastheren en gastvrouwen kennen. Natuurlijk kennen we die, we leiden ze namelijk zelf op ;-) Uiteraard werken we daarin samen met ondernemers uit de branche. We hebben het afgelopen jaar al meerdere interventies gepleegd om mede het gat op de arbeidsmarkt in te vullen:

  • Zo is onze Cas spijkers Academie verhuisd van Boxmeer naar Nijmegen
  • Start er binnenkort een verkorte niveau 2 koks(BBL)-opleiding ‘Talent in de keuken’ 
  • Lopen studenten op een andere manier stage waardoor ze sneller het werkveld ingaan en daardoor ook sneller een bijbaan in de branche gaan zoeken
  • Er worden branche-gerichte keuzedelen aangeboden waardoor studenten nog beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt

Interesse in de branche?

Wil jij kok, gastheer/gastvrouw of Manager/Ondernemer Horeca worden? Kijk dan voor meer informatie bij de opleidingen:

Gastheer/gastvrouw

Kok

Cas Spijkers Academie 

Manager/Ondernemer Horeca

Hoe kun je kindermishandeling signaleren en voorkomen? De Kinderrechtenconferentie van 2018 staat in het teken van dit onderwerp. Ben jij student of docent/opleider in het mbo of hbo in Gelderland en omstreken en krijg je in het beroepenveld (bijvoorbeeld tijdens de stage) te maken met dit onderwerp? Meld je dan zeker aan voor de Kinderrechtenconferentie op 24 mei. 

KRC Speak up imageKinderrechtenconferentie

De Kinderrechtenconferentie wordt georganiseerd door studenten van de opleiding Pedagogisch Werk van ROC Nijmegen. De conferentie vindt plaats op donderdag 24 mei 2018 van 9.00 tot 17.00 uur. We beginnen met een gezamenlijke aftrap in de ochtend met sprekers, zang, dans en poëzie. In de middag volgen deelnemers twee lezingen of workshops. Eind van de middag zal er een gezamenlijke afsluiting zijn.

Logo KRCWat gaan we doen

Kennis opdoen, uitwisselen van ervaringen, hoe kindermishandeling gesignaleerd en voorkomen kan worden, wat te doen als er sprake is van kindermishandeling en bewustwording. Door experts zullen lezingen worden gegeven en workshops worden aangeboden. Lisa Westerveld (GroenLinks) en rapper Flinke Jongen zijn deze dag ook aanwezig! Meer namen volgen nog.

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden via dit formulier. Als de aanmelding is ontvangen krijg je een bevestingsmail. Voor meer informatie kun je altijd mailen naar krc@student.roc-nijmegen.nl.

Locatie

De beginlocatie en eindlocatie ontvang je per bevestiging in de mail.
In de middag verplaatsen we ons naar ROC Nijmegen (Campusbaan 6, 6512 BT, Nijmegen) voor de lezingen en/of workshops.

Rob Weijers en Jos Niels hadden moeite met lezen en schrijven. Weijers meldde zich aan voor een cursus bij ROC Nijmegen en Niels in Arnhem. Nu hebben ze als taalambassadeurs een hoogleraar geholpen met een tekst! Ze hebben meegeholpen de inaugurele rede van professor Maria van den Muijsenbergh van de Radboud Universiteit om te schrijven naar een eenvoudiger tekst. Dit herschrijven gebeurde op haar verzoek en samen met Thea Duijnhoven van Pharos.

Vacatures

Je kunt ook altijd een open sollicitatie insturen.
     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten