Actueel

Vanaf volgende week maandag 25 woensdag 27 juni staken streekbussen en regionale treinen. Examens, toetsen en lessen gaan gewoon door. We adviseren onze staking ov 250618studenten en docenten tijdig te zoeken naar andere vormen van vervoer. Studenten die niet aanwezig kunnen zijn, dienen zich af te melden zoals dat is afgesproken binnen hun opleiding.

Aangepast: de staking is 2 dagen opgeschoven.

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, ROC Nijmegen en ZZG zorggroep werken samen om werkzoekenden op te leiden tot verzorgende 3IG, om zo duurzaam bij te dragen aan meer opgeleide werknemers in de zorg. Na een intensief voortraject gaat een groep van 25 studenten de uitdaging aan. Op 18 juni tekenden zij een leer- werkovereenkomst.

Leerlingen van vijf ROC's in Nederland en vier Berufskollegs in Duitsland hebben op 16 en 17 mei samen meegedaan aan de Euregionale Mechatronicawedstrijd 2018 in Kalkar in Duitsland. Ler(n)ende Euregio, waarvan ROC Nijmegen penvoerder is, is initiatiefnemer en organisator van deze techniekchallenge. Joris van Dinteren is een van de zes gelukkige winnaars!

Wil je de BOL-opleiding Maatschappelijke Zorg doen, maar liefst ook meteen in de praktijk aan de slag? Kies dan voor de nieuwe praktijkleerroute Maatschappelijke Zorg. Je werkt 15 uur per week in woongroep De Winckelsteegh van Pluryn en volgt daar ook de lessen. Durf jij het aan? Meteen het diepe in?  

Kennismaken met alle mogelijkheden

“De mensen die we begeleiden zijn puur en eerlijk. Ze houden je een spiegel voor: als jij niet lekker in je vel zit, zie je dat in hen terug. En de cliëntengroepen op Plurynlocatie De Winckelsteegh zijn heel divers. De Praktijkleerroute is een hartstikke leuke manier om kennis te maken met alle mogelijkheden.”
 
Dat zegt Laura Onderwater (22). In 2015 rondde ze haar opleiding Maatschappelijke Zorg op niveau 4 af. “Ik liep stage bij een woongroep op De Winckelsteegh in Nijmegen. Nadat ik geslaagd was, kon ik er meteen blijven werken!”

Vanuit de praktijk

Je  diploma is gelijk aan het diploma BOL Maatschappelijke Zorg niveau 3 of niveau 4 dat je via de ‘gewone route’ kunt halen. Alleen is de leerroute anders. In de praktijkleerroute wordt je begeleid door een werkplekbegeleider. Vragen vanuit de praktijk zullen deels de inhoud bepalen van de opleiding.

Meer weten?

Lees de document vacaturetekst en het artikel op de website van Pluryn.
En kom maandag 18 juni tussen 18.00 en 20.00 uur naar de (algemene) Infoavond van ROC Nijmegen.

Vandaag start officieel het Practoraat Tech@doptie Zorg & Technologie. Het practoraat is onderdeel van het project Tech@doptie, een samenwerking tussen onderwijs-, zorginstellingen en overheid.

Deze feestelijke happening vindt vanmiddag plaats bij De Kookplaats in Arnhem. Daar zullen genodigden, belangstellenden, studenten en medewerkers van het practoraat en het project Tech@adoptie gezamenlijk de aftrap geven van het practoraat.

Peter van Mulkom (College van Bestuur) zal kort toelichten waarom ROC Nijmegen en Rijn IJssel samen voor dit project hebben gekozen. Jorick Scheerens van Practoraten.nl neemt bezoekers mee in de ontwikkelingen binnen het mbo. Practor Tech@doptie Sjors Groeneveld zal inhoudelijk ingaan op de doelstellingen en activiteiten van het practoraat.

TechadoptieVanmorgen gingen 50 studenten van de opleidingen Techniek, Zorg, Welzijn en Human Technology samen aan de slag om een oplossing te bedenken voor twee praktijkproblemen uit de zorg. De probleemstellingen zijn ingebracht door cliënten van de zorginstellingen Siza en Dichterbij. Tijdens de startbijeenkomst zullen de drie beste ideeën gepresenteerd worden.

Vragen?

info@techadoptie.nl

Ervaar hoe logistiek werkt tijdens Start Moving, hét logistiekevent voor studenten. Op zaterdag 2 juni van 10.00 tot 16.00 uur laten we je graag zien wat de sector logistiek voor je te bieden heeft en welke scholingsmogelijkheden er zijn. Volg masterclasses, bekijk demonstraties en doe mee aan verschillende activiteiten. Kom langs bij onze logistieke opleidingen op het Start Moving Plein. Naast de activiteiten op het plein openen negen bedrijven hun deuren waaronder UTS Verkroost, Banken Champignons en Verploegen Logistics. Ieder bedrijf organiseert rondleidingen maar ook uitdagende challenges en masterclasses. Samen met de bedrijven laten we je graag zien hoe mooi het vak logistiek kan zijn!

Drones in de logistiek

Wie denkt aan logistiek denkt al gauw aan vrachtwagenchauffers en orderpickers. Maar logistiek is veel breder dan dat. Tegenwoordig worden de meest technische snufjes ingezet om een product van A naar B te krijgen, bv. drones. Op 2 juni kun je kennismaken met alle nieuwe ontwikkelingen en maak je als bezoeker aan het event ook kans kans op het winnen van een professionele drone.

Challenges

Tijdens het evenement Start Moving kun je ook aan challenges meedoen. Zo kunnen bezoekers bij onze stand proberen een speciaal parcours met een heftruck af te leggen. Bij Banken Champignons kun je meedoen aan ‘Beat the Machine’, waarbij je moet proberen sneller te werken dan de machines daar. Of kies voor het bijwonen van een demo waar iemand pakketjes kan bezorgen met drones. Daarnaast kun je verschillende masterclasses bezoeken en zullen bedrijven als Scania en Volvo natuurlijk ook hun mooiste trucks showen waar je ook een kijkje in kan komen nemen. 

Programma

Op 2 juni, tussen 10:00 en 16:00 uur vindt het evenement plaats op Bijsterhuizen. Vanaf Palkerplein, Nijmegen, wordt duidelijk aangegeven hoe je bij het event komt. De entree is gratis. Dus geen reden om niet te komen! Uiteraard zijn ouders, kennissen en familieleden ook van harte welkom. 

Start Moving timetable Dag van de Logistiek

Meer informatie

 

 

 

Vervelend maar waar. Morgen, donderdag 31 mei, staakt het openbaar vervoer in de regio Limburg.  Houd rekening met beperkt bus- en treinvervoer in dit gebied. Kijk voor actuele informatie op www.arriva.nl  Let eventueel ook op de social mediakanalen van Arriva.

Dan het goede nieuws. Lang niet iedereen zal last zal hebben van deze staking dus onze lessen gaan door. Mocht je niet naar school toe komen, meld je dan af op de gebruikelijke wijze.

Als je een technische mbo-opleiding afrondt, kun je na je afstuderen kiezen uit zo'n tien banen. Mbo'ers met een techniek-opleiding doen het goed op de arbeidsmarkt. Door enorme tekorten aan goed opgeleide technici ligt werk in de richting van techniek, industrie en bouwkunde voor het oprapen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van mbo'ers met een technische opleiding heeft 91 procent betaald werk. Jongeren met een technische achtergrond hebben ook vaker een vast dienstverband. Meer dan de helft werkt voltijd en heeft een vast contract.

Goed salaris

Met een technisch beroep kun je ook goed verdienen.  Dagblad Trouw schreef er gisteren over onder de kop ‘’Door schaarste aan technici schiet hun loon omhoog’’. ‘’Een starter met een diploma mbo-4 in elektro- of installatietechniek verdiende in 2013 zo'n 1800 tot 2000 euro bruto per maand. Inmiddels gaat deze functie er volgens werkgevers uit voor 2300 tot 2600 euro bruto per maand, een stijging van ongeveer dertig procent. Dit loopt alleen maar verder op, waarschuwen werkgevers.’’ Erg gewild zijn technici met een opleiding in de mechatronica. Dat is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. 

Is mechatronica iets voor jou?

Kijk eens bij onze opleidingen in de techniek en procesindustrie en en kom meer te weten over mechatronica en gerelateerde opleidingen. Bekijk vooral ook eens de opleidingen Middenkaderfunctionaris Engineering Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde. Deze BOL 4-opleidingen bieden je een heel goede kans op een baan. En je kunt ook nog goed doorstromen naar het hbo. 

Het Platform Rekendocenten van de BVMBO organiseerde dit jaar voor de derde keer de wedstrijd ”Beste rekenidee mbo” in samenwerking met de uitgevers Malmberg (Rekenblokken), Instruct (GPS Rekenen) en IntraQuest (ffLeren Rekenen). Dit jaar was de opdracht om een motiverende rekenactiviteit in een beroepsgerichte context te bedenken.

3 gelukkige winnaars

In totaal waren er 19 inzendingen van rekendocenten van verschillende mbo’s waaruit de jury de volgende winnaars heeft gekozen:

* Dirk Megens, ROC Nijmegen met de “Meetkunde Zoektocht”

* Nori Kreetz, ROC Midden Nederland met “The Shakers”

* Dimitri Verzijl, Albeda Rotterdam met “Mojo Concerts”

In de beoordeling is gelet op de mate van originaliteit, of het idee concreet en compleet is, of het idee motiverend en inspirerend is, of het idee overtuigend en goed uitgewerkt is, of het idee uitvoerbaar en opschaalbaar is. Tevens is erop gelet dat er in de uitwerking sprake is van een beroepsgerichte, specifieke context.

De prijswinnaars zijn door de juryleden en de uitgevers (in ons geval Malmberg) verrast tijdens hun lessen. De prijs voor de winnaars is een toegangsticket voor de internationale rekenconferentie ALM in Londen van 9 t/m 12 juli 2018, inclusief reis- en verblijfskosten. Op deze internationale rekenconferentie presenteren de winnaars bovendien hun idee aan een internationaal publiek.

Een deel uit het juryrapport van 'onze' Dirk en zijn “Meetkunde Zoektocht”:

De beschreven zoektocht is een mooie activerende werkvorm om studenten de leerstof van meten en meetkunde toe te laten passen in het schoolgebouw. Volledig uitgewerkt, goed opschaalbaar en passend bij de doelgroep. De winnaars krijgen een consumptiebon uit de koffieautomaat en door de competitieve vorm is de opdracht extra motiverend. Gebruiksvriendelijk en meteen toe te passen in de rekenles.

Surprise!

Dirk werd afgelopen vrijdag overvallen in zijn rekenles door een deel van de jury en door trotse collega's. 

Het was een feestweek voor Dirk! Vorige week behaalde hij zijn 1.000.000e view op zijn YouTube kanaal MeneerMegens en nu wint hij ook nog deze mooie prijs. Uiteraard zijn wij super trots op onze kundige en betrokken rekendocent. Hierbij feliciteren wij uiteraard ook Nori Kreetz van ROC Midden Nederland en Dimitri Verzijl van Albeda Rotterdam. Reken er maar op dat hun rekenlessen een feestje zijn!

Vanmiddag is bekend gemaakt dat Roy Boateng, tweedejaars student van de opleiding Marketing, Communicatie en Evenementen, gekozen is tot ambassadeur van ROC Nijmegen van het komende schooljaar. Tijdens de opening van het schooljaar zal onze huidige ambassadeur, Thessa van Leth, het stokje overdragen aan Roy Boateng.

Roy is sinds dit schooljaar ambassadeur van zijn opleiding en heeft dus al meerdere keren zijn opleiding, ons roc en mbo-ers in het algemeen vertegenwoordigd.

Strijd tussen de ambassadeurs

Dit jaar waren er vijf ambassadeurs in de strijd om de titel. Elke ambassadeur heeft een filmpje gemaakt en zo likes verzameld via Facebook en Instagram.

Hier kwam een top 3 uit. Namelijk Yentl de Ridder, Roy Boateng en Janine van Soest. Maar er was ook een wildcard te vergeven. Deze is naar Marjolein van Rennes gegaan.

Deze vier hebben afgelopen vrijdag een pitch gedaan voor een jury bestaande uit verschillende medewerkers uit de hele organisatie en twee leden van de Studentenraad.

Tijdens de pitch heeft Roy iedereen overtuigd van zijn missie als ambassadeur en zijn passie voor het mbo: “Mbo-ers moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen, maar ze zijn wel zèlf verantwoordelijk om er wat van te maken.” De komende periode zal Roy begeleid worden om zijn missie verder uit te werken en concreet om te zetten naar acties.

Landelijke verkiezing

De landelijke verkiezing bestaat dit jaar uit een aantal challenges waarin Roy gaat strijden om de titel van Landelijk Ambassadeur. De challenges worden vastgelegd door een cameraploeg en beoordeeld door een vakjury. Iedereen kan meekijken via het YouTube kanaal ‘mbo’ers pakken aan’. De eerste challenge is aan het begin van het nieuwe schooljaar. De vakjury beoordeelt de opdrachten op vaardigheden gebaseerd op 21st century skills. Na deze challenge gaan de ambassadeurs die de meeste indruk maken door naar de volgende.

Tijdens de Dag van het mbo op 19 november voeren de ambassadeurs die dan nog in de race zijn de laatste challenge uit en kiest de vakjury tijdens het ambassadeursgala de Landelijke Ambassadeur.

 

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten