Actueel

Vandaag, woensdag 17 april, was de grande finale van de Week van de duurzaamheid op onze locatie Heyendaalseweg. Te midden van een groot aantal gasten werd de tweede editie van de Nijmeegse spraakmakende talkshow De Wereld draait Duurzaam Door opgenomen. Presentator Marcel Rözer (bekend Nijmeegs journalist en columnist) en zijn tafeldame Naomi (studente Hout & Meubel) spraken onder andere met techniekstudenten, docenten, ondernemers en de Nijmeegse politiek over de ontelbare mogelijkheden die duurzaamheid biedt. Onderwerpen als gasloos bouwen, tiny houses, duurzaam onderwijs, klimaatspijbelen en nog meer interessante onderwerpen vlogen over de tafel. Wat een power, passie en kennis rondom duurzaamheid was daar te zien en te ‘voelen’.

Duurzaamheidsmarkt

Eerder op de dag vond de Duurzaamheidsmarkt plaats op onze locatie Heyendaalseweg.  Alle eerstejaars techniekstudenten met het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ als keuzedeel (in totaal 239 studenten van uiteenlopende opleidingen) presenteerden hun eindopdracht. 

Groepjes studenten ontwierpen en maakten de afgelopen weken samen iets in een van de onderstaande categorieën:

  • · Maak iets nieuws van iets ouds
  • · Ontwerp een tiny house
  • · Maak een waterkrachtcentrale
  • · Maak een duurzaam kookboek

Mike en Tom van de opleiding Mechatronica maakten van oude cd-roms een cnc-schrijver (een soort van 3D-printer die schrijft ipv print). Zij wonnen daarmee de 1e prijs. De andere prijswinnaars maakten een prachtige schommelstoel van pvc-buizen, koper en stukjes hout. Ook waren er diverse ontwerpen van tiny houses en vele andere mooie en inventieve ontwerpen te bewonderen.

Naast studenten namen ook meerdere bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben deel aan de markt.  

Goed begin van de week

Maandag mochten alle techniekstudenten die het vak ‘Duurzaamheid in het Beroep’ volgen hun eigen lesprogramma voor 1 dag samenstellen. Er was een uiteenlopend programma waaruit men kon kiezen. Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van duurzaamheid. Zo konden de studenten onder andere onderzoek doen met een warmtecamera, een energiespel spelen, een film of documentaire bekijken, ontdekken hoe wind- en zonne-energie werkt, leren van een expert over BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en een workshop upcycle je spijkerbroek volgen.

Dinsdag volgden deze studenten zowel ‘in huis’ als buitenshuis diverse interessante en tot de verbeelding sprekende gastlessen en workshops rondom duurzaamheid.

 
 
 

Keuzedeel Duurzaamheid in het (technische) beroep

Dit studieonderdeel brengt onze studenten in aanraking met verschillende aspecten van duurzaamheid: van afvalverwerking tot hernieuwbare energiebronnen en van ecologisch voetafdruk tot duurzame kleding en voeding. Met dit keuzedeel proberen we vooral de creativiteit van studenten aan te spreken en hen uit te dagen mee te denken over duurzame (technologische) vernieuwingen. 

Meer info:

De Technische

Locatie Heyendaalseweg

Drie studenten van de Cas Spijkers Academie van ROC Nijmegen hebben gisteren, maandag 8 april, bij de internationale wedstrijd Future Talents 2019 maar liefst drie prijzen naar Nijmegen meegenomen!

Hoogste trede

De koks Kevin van de Poppe, Laurens Samsen en Thomas Val wonnen de prijs voor het beste groentegerecht en het beste gevogeltegerecht. Als team mochten ze tevens op de hoogste trede van het podium gaan staan. Een bijzondere prestatie. Ook dit jaar was het niveau weer heel erg hoog. De jury bestond uit vooraanstaande professionals uit de branche en werd voorgezeten door Jacob Jan Boerma, chef van Restaurant De Leest in Vaassen.

Blackbox-koken

De wedstrijd vond plaats in het Miele Experience Center te Vianen. Zestien nationale en internationale scholen namen eraan deel. De uitdaging was een blackbox-opdracht bestaande uit pieterman, gans en buikspek. Alle teams moesten voor tien personen een 4-gangen menu koken. Hierin blonken Kevin, Laurens en Thomas dus uit!

Future Talents

Stichting Future Talents organiseert jaarlijks deze vakwedstrijd voor mbo-studenten. Verschillende teams strijden zowel op gastronomisch- als gastvrijheidsgebied. Door de strijd aan te gaan op Europees niveau wil de stichting er voor zorgen dat de wedstrijd een nog interessantere ervaring oplevert voor de deelnemers.

Meer informatie?

Meer informatie over de competitie: https://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2019/04/witte-brigade-cas-spijkers-academie-nijmegen-wint-future-talents-2019-101318622

Meer informatie over studeren aan de Cas Spijkers Academie: https://www.roc-nijmegen.nl/student/opleidingen/cas-spijkers-academie

Kevinlaurensthomas

Van links naar rechts: Kevin van de Poppe, Laurens Samsen en Thomas Val. Foto: Floris van Heuer.

Afgelopen zaterdagavond werd in Rabat, Marokko bekendgemaakt dat de korte documentaire ‘Het leven is het leven waard’ van onze 3e-jaars studenten mediavormgeving Tjardo de Jong, Hannah de Leeuw, Iris Smits en Fleur van der Heijden de eerste prijs heeft gewonnen op het HandiFilm Filmfestival! Deze studenten maakten een aangrijpend portret van avonturierster Margreet Bos. Deze documentaire is te zien op het Youtubekanaal van TechnoviumTV via deze link

Praktijkopdracht

Afgelopen half jaar hebben alle 3e-jaars studenten Mediavormgever binnen het ondernemersproject Pitchfork een extra (non-profit)challenge om in het kader van beeldvorming en burgerschap een korte documentaire te maken over mensen met een beperking. De uitdaging was en is daarbij om niet te focussen op wat iemand niet kan, maar op wat iemand wèl kan. Onderliggende gedachte is dat studenten op deze manier in contact komen met mensen met een beperking, er mee samenwerken en op deze manier meewerken aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen.

Succesvolle samenwerking

Docent Steve Huisman startte in 2015 al op uitnodiging van stichting ZieZo en ons roc met het project Heroes, Victims & Villains waarin toenmalige studenten eerst onderzochten wat de gangbare beeldvorming in de media is van mensen met een beperking. Deze studenten probeerden stereotypen en aannames te ontleden en gingen vervolgens aan de slag om zelf een korte docu te maken vanuit een gewijzigd perspectief. Op deze wijze komen de studenten in aanraking met mensen met een beperking, moeten ze er mee samenwerken en ontdekken dat hun beeld over het algemeen niet klopt.

Ook vorig jaar viel een korte documentaire van onze studenten in de prijzen op het HandiFilm Filmfestival.

Op basis van deze goede ervaringen en leuke successen is het nu het plan dat onze opleiding Mediavormger, samen met filmhuis LUX en Stichting ZieZo, een drie-jarenplan maakt en uitrolt om dit project te verankeren in onze opleiding Mediavormger.

 

Meer interesse in het filmfestival? Volg dan deze FB-pagina: https://www.facebook.com/FestivalHandiFilmRabat/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCP58h6efYxLKqPU7ZsI7fAD3hfa9U0c0RARjQ5nLVrqlPZOeCW5quD7whEqSUEqKNH3eVqY_YchsB4

Vandaag opent het Reisbureau, het nieuwste leerbedrijf van ROC Nijmegen.  In Het Reisbureau, een prachtig nieuwe simulatie-omgeving in ons gebouw aan de campusbaan, bereiden we onze studenten voor op de praktijk in de wereld van travel en hospitality.

Vandaag vond een mooie bijeenkomst plaats in Lent: zo’n 175 medewerkers van de Entree-opleidingen van de Gelderse ROC’s spraken met elkaar over hun dagelijkse praktijk en drijfveren. Hoewel er door deze opleidingen al langer wordt samengewerkt ontmoetten vandaag alle medewerkers (voornamelijk docenten) elkaar voor het eerst. De basis voor een Gelders netwerk is hiermee gelegd.

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, opende de bijeenkomst en sprak onder andere zijn waardering uit voor de tomeloze inzet van de medewerkers voor hun studenten. Niet altijd de makkelijkste doelgroep. Ook gaf hij aan deze bijeenkomst een goed voorbeeld te vinden voor de collega’s in de andere provincies.

Gedurende de dag volgden de deelnemers workshops en ontmoette men elkaar dus op inhoudelijk thema’s. Ervaringen en kennis uitwisselen en afspraken maken voor samenwerking in de toekomst stond centraal. Alles in het belang uiteraard van hun studenten.

Entree-opleiding

Voor deze eenjarige mbo-opleiding op niveau 1 heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs nodig om te kunnen starten. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn en aan de volledige leerplicht hebben voldaan. Wij bieden Entree-opleidingen in verschillende beroepsrichtingen. Na het behalen van een diploma kan een student doorstromen naar een niveau 2-opleiding of aan het werk.

Afgelopen vrijdag 22 maart hebben maar liefst vier studenten van ROC Nijmegen een medaille in ontvangst mogen nemen bij de Skills Heroes vakkampioenschappen. Joep Stamer behaalde zilver bij de wedstrijd Sanitaire- en Verwarmingstechnicus. Ook Vera Vermeulen behaalde een zilveren medaille maar dan bij de wedstrijd Apothekersassistente. De derde medaille was voor Emma van den Oever. Zij behaalde de bronzen medaille bij de wedstrijd Facilitair Dienstverlener. De gouden medaille was voor Krystina Aydinova, zij mag zich de beste mbo Schoonheidsspecialiste  van het land noemen. De einduitslag verraste Krystina toch:"Wow, ik kan het nog steeds niet geloven. Ik ben Nederlands Kampioen!" Samen met de eerder behaalde medailles tijdens de decentrale finales komt het aantal medailles op 8 voor 18 opleidingen, 17 (halve) finalisten. En voor het derde jaar op een rij hebben wij een Nederlands Kampioen. Een fantastisch resultaat! 

Hoe kun jij kindermishandeling signaleren en voorkomen? De Kinderrechtenconferentie van 2019 staat in het teken van dit onderwerp. Ben jij student of docent/opleider in het vmbo, mbo of hbo in Gelderland en omstreken en krijg je in het beroepenveld (bijvoorbeeld tijdens de stage) te maken met dit onderwerp? Meld je dan zeker aan voor de Kinderrechtenconferentie op 5 juni 2019.

Woensdag 17 april vindt de jaarlijkse Fashionshow van de opleidingen Verkoper, Verkoopspecialist en Manager Retail  plaats. Circa 50 studenten van deze opleidingen, allen met het keuzevak Mode, showen die dag twee keer hun creatieve ideeën rond actuele modethema’s.

Deze week vinden de finalewedstrijdenplaats van Skills the Finals in de RAI in Amsterdam. Van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart gaan 650 toppers uit het mbo op voor de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw, of vakteam 2019' in 59 mbo-finales. Echter, door ruimtegebrek in de RAI vonden sommige finalewedstrijden al eerder plaats op roc-locaties in Nederland. En zo hebben al vier van onze toppers medailles behaald! 

Tweedejaars student Mediavormgever Richard Verbeek won afgelopen donderdag in Hilversum een van de vier Wildcards voor de SpinAwards Young Talent 2019. Richard heeft je stem nodig om gaan te kunnen naar de finale…Help jij hem? Ga naar SpinAwards en breng je stem uit op zijn VRtuosity app!

Richard bedacht deze app. Met augmented reality maakt hij het leren bespelen van een muziekinstrument voor iedereen toegankelijk. Zoals de jury van de SpinAwards zegt: “een pril idee met superveel potentie”. Richard werd donderdagmiddag al meteen gescout door Talpa Media en EndemolShine….een talent om in de gaten te houden dus. Benieuwd naar wat Richard nog meer gemaakt heeft? Kijk dan op https://hachu.nl/

Stemmen!

Van 18-28 maart probeert Richard zoveel mogelijk stemmen binnen te halen zodat hij door kan naar de finale. Steun je zijn bijzondere idee en talent? Ga naar SpinAwards en breng je stem uit! Uitgebreide informatie over zijn idee vind je op zijn Behance-pagina.

Prestigieuze prijs

De SpinAwards is dé prijs voor digitale denkers van Nederland. De beste creatieve bureaus, opdrachtgevers, app bouwers en contentmakers sturen hun werk in. De categorie Young Talent is speciaal voor studerende digitale talenten, van mbo tot universiteit.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten