GezelSchilder

Gezel Schilder
Niveau Niveau 3
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Afbouw, hout en onderhoud
Crebo 25588
Locatie Heyendaalseweg 98
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Gezel Schilder ben je een allround vakman. Je kent de verschillende verfsoorten en andere materialen en je weet precies hoe en wanneer je ze gebruikt. Je werkt vaak in de schilder- en onderhoudsbedrijfstak en steeds op een andere locatie. Denk aan kantoren, kantoorpanden en ziekenhuizen, maar soms ook in de werkplaats. Je werkt zowel binnen als buiten en je houdt hierbij rekening  met verschillende weersomstandigheden. Werken op hoogte is voor jou geen probleem. Je hebt te maken met een leidinggevende, collega's en soms ook direct met de opdrachtgever, de klant, onderaannemers en/of bewoners. Samenwerken met bijvoorbeeld timmerkrachten, elektriciens of stoffeerders komt regelmatig voor. Daarnaast begeleid je leerling-schilders bij hun werk. Je werkt vooral in onderhoud en renovatie of verbouw voor verschillende opdrachtgevers uit bijvoorbeeld de woningbouw, utiliteitsbouw, vastgoedonderhoud en ook voor particuliere opdrachtgevers.

Inhoud van deze opleiding

Op school krijg je zowel praktijk als theorie en oefen je diverse beroepsvaardigheden. De lesstof is verdeeld over een basisblok en een uitstroomblok. De kerntaken in deze blokken zijn:

 • het uitvoeren van schilderwerk;
 • het begeleiden van nieuwe medewerkers of leerlingen;
 • het uitvoeren van de praktische projectleiding.

In het basisblok komen allerlei onderwerpen voor zoals inventariseren, inspecteren, opmeten en berekenen. Daarnaast leer je meer over het uitvoeren van schilderwerk op diverse ondergronden, het aanbrengen van verf- en beglazingssystemen en het aanbrengen van wandbekleding. Ook leer je medewerkers en leerlingen te begeleiden.
Tijdens je opleiding laat je je opgebouwde en aangeleerde competenties zien met de daarbij behorende specialisatie.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

De Technische.

De opleidingen van het onderwijsteam TEIS (Timmeren, Elektro- en Installatietechniek, Schilderen) werken samen met De Technische.

De Technische bestaat uit de opleidingsbedrijven Bouwmensen Nijmegen, Schilder^sCOOL en InstallatieWerk. Deze samenwerking tussen jouw opleiding en De Technische brengt jou belangrijke en interessante voordelen. Zo werken alle vakgebieden in de bouw nauw samen in de opleiding: elektrotechniek, werktuigkundige installaties, timmeren en schilderen. Hierdoor leer je die vakgebieden kennen en weet je hoe je er in de praktijk mee samenwerkt.

Als je je niveau 3 diploma binnen drie jaar afrondt, biedt De Technische je een werkgarantie van twee jaar.

Stage

Je werkt vier dagen in de week in een erkend leerbedrijf en gaat één dag in de week naar school. Je sluit hiervoor een overeenkomst af met de school en het bedrijf waar je werkt. Het is de bedoeling dat je zelf werk zoekt.

Na de opleiding

Na je opleiding kun je verder studeren op niveau 4. Je kunt ook aan het werk gaan bij bijvoorbeeld een schilders- of onderhoudsbedrijf.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg.
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • Overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • Gediplomeerde mbo-studenten die willen doorstromen naar een hoger niveau (minimaal mbo niveau 2)
 • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf. 

Bij deze studie houden we een intakegesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór maandag 1 april je Digitale Doorstroomdossier hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 582,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2019-2020 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:

 • Boeken en licenties € 832,59
 • Kleding en materialen € --
 • Overig € --

Totaal € 832,59

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding zijn:

Boeken en licenties € 107

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding zijn:

Boeken en licenties € 288,45

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Gezel Schilder op de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Helaas zijn er op dit moment geen cijfers beschikbaar voor deze opleiding.

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten