Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

mbo niveau 2-opleidingen

Op deze pagina vind je meer informatie over onze mbo-opleidingen op niveau 2. 

Wat is mbo niveau 2?

Binnen het mbo heten de opleidingen op niveau 2 ook wel basisberoepsopleidingen. Tijdens een basisberoepsopleiding leer je uitvoerend praktisch werk te doen. Met andere woorden, je leert alles wat je nodig hebt om straks goed je werk uit te kunnen voeren. Met een mbo niveau 2-opleiding kun je bijvoorbeeld opgeleid worden tot chauffeur, beveiliger, schilder, kok of kapper. Of je kunt aan de slag in de zorg, winkels, facilitaire dienstverlening, logistiek, techniek,  of de bouw. 

De basisberoepsopleiding duurt twee jaar en bestaat uit drie onderdelen: 

In het basisdeel leer je algemene kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep: ​ 

Deze vakken zijn voor alle mbo-studenten hetzelfde. Daarnaast bestaat het basisdeel uit algemene vaardigheden. Deze vakken zijn alleen hetzelfde voor opleidingen binnen een bepaalde richting. 

In het profieldeel leer je specifieke kennis die belangrijk is binnen de opleiding die je gekozen hebt. ​ 

​Tijdens het keuzedeel volg je extra vakken om je te verdiepen of te verbreden. De keuzedelen verschillen per opleiding, maar er zijn ook algemene keuzedelen. ​ 

Naast deze drie onderdelen loop je ook een stage. In het mbo noemen we zo’n stage BeroepsPraktijkVorming (BPV). Tijdens je BPV leer je hoe het is om bij een echt bedrijf te werken. En je ontwikkelt diverse persoonlijke vaardigheden. Hoeveel uur stage je precies loopt hangt af van de opleiding die je volgt. 

Welke mbo niveau 2-opleidingen zijn er?

Wanneer kan je een mbo niveau 2-opleiding doen?

Als je een basisberoepsopleiding wilt doen, heb je minimaal een vmbo-basisdiploma of een mavodiploma nodig. Daarnaast is het mogelijk naar het mbo te gaan als je een Entree-opleiding hebt gevolgd, als je een overgangsbewijs van havo3 naar havo4 hebt, een havodiploma hebt óf op een praktijkschool zit. 

Hoe lang duurt een niveau 2-opleiding?

Een opleiding duurt twee jaar. 

Wat kan je doen als je je diploma hebt?

Als je klaar bent met de basisberoepsopleiding kun je binnen het mbo doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Een mbo niveau 3-opleiding wordt ook wel een mbo-vakopleiding genoemd. Met deze opleiding word je in twee tot vier jaar opgeleid om zelf een vak of beroep uit te kunnen oefenen. Maar je kunt ook meteen aan de slag op de arbeidsmarkt! 

Terug naar boven