Mavo/havo/vwo - Vavo

Vavo staat voor Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. Bij de vavo van ROC Nijmegen kun je certificaten of een heel diploma voor de mavo, de havo of het vwo halen. Je hebt dus de mogelijkheid om een compleet vakkenpakket of maar enkele vakken te volgen. Heb je genoeg certificaten behaald dan krijg je een diploma. Eerder behaalde eindcijfers mag je meenemen. Soms is het mogelijk vakken of meerdere niveaus te volgen.  

De vavo-opleidingen worden gegeven op de locatie Marterstraat 45 in Nijmegen. 

We werken in schooljaren. Het is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk tussentijds in te stromen. 

Toelating en aanmelden vavo

 • Je beschikt over een geldig verblijfsdocument (geen W-document). 
 • Zit je nu nog op het voorgezet onderwijs? Mogelijk kun je dan op je huidige school ingeschreven blijven staan en toch bij de vavo van ROC Nijmegen je opleiding afmaken (via de zogenaamde Rutte-regeling). 
  Vraag bij je school of dit ook voor jou zou kunnen gelden. 
 • De minimale toelatingsleeftijd is 16 jaar. 
 • Daarnaast zijn er specifieke toelatingseisen per opleiding. 
 • Wil je je aanmelden? Bekijk dan de uitgebreide aanmeldingsinformatie en te te volgen procedure bij mavo, havo of vwo.

Mavo

De mavo-opleiding is een éénjarige dagopleiding. Alle sectoren van de mavo (vmbo-t) zijn mogelijk en de examens zijn gelijk aan de examens van het reguliere mavo-onderwijs.

Havo en vwo

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de havo-opleiding één of twee jaar. De vwo-opleiding is in principe éénjarig. In bepaalde gevallen is een tweejarig traject mogelijk. Beide opleidingen komen overeen met de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De examens zijn gelijk aan de examens van het reguliere voortgezet onderwijs.

Toelating tot hbo of universiteit

Wil je van het mbo naar het hbo? Of van het vwo naar de universiteit? En je hebt een bepaald vak niet gehaald voor toelating tot het hbo of de universiteit? Of je wilt gewoon een extra vak halen aanvullend op een eerder behaald mbo-, havo-, vwo- of hbo-diploma? Dan kun je bij ons ook éénjarige vakken volgen op havo- of vwo-niveau. 

 • Bij voldoende vooropleiding kun je één of meerdere vakken die vereist of gewenst zijn voor toelating tot het hbo of de universiteit, op havo- of vwo-niveau volgen. Bij voldoende resultaat wordt een wettelijk erkend certificaat afgegeven.
 • Is de vooropleiding niet voldoende dan kan de plaatsingscommissie besluiten dat je toelatingstoetsen moet maken. 
 • Neem in alle gevallen contact op met intakehavovwo@roc-nijmegen.nl t.a.v. Nico Kroon, coördinator intake. 

Lestijden 

De lestijden zijn van 8.30 tot 17.30 uur. De meeste vakken hebben twee maal anderhalf uur les per week. Er zijn dus geen avondlessen.

Kosten

Val je onder de Rutte-regeling dan betaal je alleen € 30,- inschrijfgeld. De benodigde boeken krijg je in bruikleen. 

Val je niet onder de Rutte-regeling dan geldt het volgende: 

 • Word je voor eind april 2019 18 jaar dan zijn de kosten:  
 • Bij minder dan 6 vakken € 149,- per vak plus € 30,- inschrijfgeld. Boeken moet je zelf aanschaffen. 
 • Bij 6 of meer vakken € 5,- per vak plus € 30,- inschrijfgeld en daarbij nog het dan wettelijke verplichte lesgeld van € 1.168 (voor schooljaar 2019-2020). Boeken moet je zelf aanschaffen. 
 • Ben je eind april 2019 nog geen 18 jaar dan wordt de opleiding niet gesubsidieerd. De kosten zijn dan € 700,- per vak. Boeken moet je zelf aanschaffen. 

Informatie en contact

Heb je vragen over de vavo-opleidingen? Maak gebruik van onderstaande mailadressen.

Houd ook de open dagen in de gaten voor meer informatie over vavo.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten

Bezoek onze Vavo-avond 23 april!

Meer informatie