Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Sivara, student

“Ik moet een jaar van tevoren beginnen met het zoeken naar een stage”

“Toen ik met juridische opleiding bij ROC Nijmegen begon, voelde ik mij heel welkom. Iedereen respecteerde en accepteerde mij. Daar was ik heel blij mee. Docenten waren lief en begripvol en dat stelde mij gerust. Ik was bang dat dit niet zo zou zijn door mijn eerdere ervaring.

Bij mijn vorige opleiding had ik veel moeite met het vinden van een stageplaats. Toen ik eindelijk een stageplaats gevonden had, voelde ik me daar niet altijd geaccepteerd. Tijdens mijn stage moest ik bijvoorbeeld ervaring als gastvrouw opdoen. Alleen toen er bij het stagebedrijf extern bezoek kwam, werd ik snel naar achteren geroepen. Alleen maar zodat ik uit het zicht was. Ik denk dat dit kwam door mijn hoofddoek.

Ik merkte al snel dat je uiterlijk en het wel of niet dragen van een hoofddoek veel uitmaakt bij het vinden van een stage. In de Coronatijd deed ik bijvoorbeeld bij een online sollicitatiegesprek mijn hoofddoek af. En ook op mijn cv heb ik toen een foto zonder hoofddoek gezet. Ik werd toen veel sneller en vaker uitgenodigd voor een gesprek. Ik heb me toen dus aangepast, maar ik werd er van binnen eigenlijk heel verdrietig van.

Als ik stageloop wil ik graag de kans krijgen om nieuwe dingen te leren en mezelf te verbeteren. Veel bedrijven vragen om ervaren mensen. Maar hoe wil ik dat doen als niemand mij de kans geeft?

Momenteel draag ik mijn hoofddoek niet. Ik wil na mijn studie een leuke baan vinden waar ik mij veilig voel en mezelf kan zijn. Misschien dat ik dan mijn hoofddoek wel weer ga dragen. Ik hoop dat dat kan en dat ze mij dan waarderen om mijn kwaliteiten. En niet omdat ik wel of geen hoofddoek draag.”

Terug naar boven