Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Stagematching en stagediscriminatie

Zonder inclusie geen diversiteit. Deze twee gaan hand in hand. Want als je je niet welkom voelt, dan kun je je talent niet ten volste inzetten. En ga je op zoek naar een plek waar je je wel welkom voelt. In de strijd tegen stagediscriminatie is het belangrijk om discriminatie aan de poort te voorkomen. Maar dat niet alleen. Het is ook belangrijk om tijdens je stage niet gediscrimineerd te worden. 

Op deze pagina vind je informatie over:

Stagematching

In de onlangs gepresenteerde mbo-werkagenda krijgen mbo-instellingen een belangrijkere taak bij het vinden van stageplaatsen voor hun eerstejaarsstudenten. De scholen moeten op basis van de leerwensen en competenties van de student een stageplek vinden bij een bedrijf. 

Pilot stagematching

Sinds april 2022 wordt ook een pilot stagematching uitgevoerd binnen ROC Nijmegen. In april startte een kleine groep studenten van de techniek opleiding, zij werden gematcht op basis van objectieve criteria, zoals hun leerdoel, soort bedrijf, type werkzaamheden en reisafstand. De eerste bevindingen zijn positief: studenten geven aan dat ze het een fijne manier van bemiddelen vinden, bedrijven geven aan dat ze het fijn vinden om ook studenten te begeleiden die ze zelf misschien niet zouden hebben uitgekozen. De pilot wordt op dit moment doorgezet binnen de opleiding Retail en Mechatronica en Installatietechniek. Volgend jaar sluit ook team Logistiek aan.

Stageplaatsing bij Zorg & Welzijn

Binnen de sector Zorg & Welzijn hoeven studenten al langer niet zelf op zoek naar een stageplaats maar worden zij geplaatst bij een erkende stageplaats passend bij de opleiding die ze volgen. Daar is het in eerste instantie opgestart vanuit de vraag van het werkveld. In de samenwerking met grote (zorg)organisaties in de regio is het niet wenselijk om voor elke stagevacature verschillende studenten te ontvangen en op basis daarvan te selecteren. Zij organiseren de plaatsing centraal. Elk jaar worden alle leerlingen die op stage gaan daarom gematcht op basis van verschillende (objectieve) criteria. Ook daar zien ze een win-win-win: voor zorgorganisaties is het overzichtelijk, ze hebben 1 contactpersoon, Voor de opleidingen zelf is het fijn omdat docenten de plaatsing niet hoeven te begeleiden. Studenten vinden een stage op een prettige manier, zodat ze zich kunnen focussen op kennismaken met het werkveld. De begeleiding van studenten gebeurt overigens uiteraard wel door de docent. 

Stagediscriminatie

Mocht je op zoek zijn naar meer informatie over stagediscriminatie of wil je kijken op welke manier je stagediscriminatie kunt melden. Dan kan je hier terecht. We hebben informatie voor studenten en docenten. 

BPV-meldwijzer voor de student

Wat als je als student te maken krijgt met discriminatie op je stage of tijdens het solliciteren naar een stageplaats? Met behulp van de BPV-meldwijzer weet je wat je kunt doen. 

Bekijk de BPV-meldwijzer

Stappenplan voor de docent

Wat te doen, als docent, bij signalen over stagediscriminatie? In dit stappenplan leggen we uit welke stappen je kunt ondernemen bij een melding over stagediscriminatie. 

Bekijk het stappenplan

BPV-tipkaart inclusief werven en selecteren voor bedrijven

Wat zijn de voordelen van inclusief werven en selecteren? Deze tipkaart is bedoeld om stagebedrijven en praktijkbegeleiders handvatten te geven voor een inclusieve werkving en selectie van stagiairs. 

Bekijk de tipkaart

Verdieping voor jezelf

Hoe kun je je verder verdiepen in het onderwerp diversiteit en inclusie? We delen hieronder een aantal bronnen dat een goed startpunt is voor je zoektocht naar meer kennis. 

Terug naar boven