Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Iman, oud-student

“Iedereen verdient een gelijke kans”

“Ik heb zelf op ROC Nijmegen gezeten en heb toen gelukkig weinig te maken gehad met stagediscriminatie. Wel heeft een werkgever tijdens een kennismakingsgesprek ooit tegen mij gezegd dat ik op Humberto Tan leek. Toen ik vroeg waarom hij dat vond, kon hij daar geen antwoord op geven. Maar als Humberto Tan het kan, dan kun jij het ook zei hij. Ik vond dat maar raar. Was dat puur omdat ik dezelfde huidskleur heb? Ik heb toen niet voor dat bedrijf gekozen om stage te lopen.

Maar verder heb ik altijd een stage gevonden waar ik mij welkom en geaccepteerd voelde. Ik denk dat een beetje lef hebben mij wel hielp. Ik liep gewoon goed voorbereid bij een stagebedrijf binnen en vroeg dan of ze een stageplek voor mij hadden. Hiermee wilde ik initiatief tonen en laten zien wie ik ben.

Bij de kennismakingsgesprekken gaf ik altijd duidelijk aan wat mijn leerdoelen en ontwikkelpunten waren. Ik kom hier niet om de koffie rond te brengen maar om te leren, zei ik dan. Ik denk dat het belangrijk is dat je dit vooraf bespreekbaar maakt.

Voor mij is stagediscriminatie dat je te maken krijgt met vooroordelen en het gevoel hebt dat je niet gelijk behandeld wordt als anderen. Bijvoorbeeld het vooroordeel dat ze vooraf al denken dat je niet dezelfde kwaliteiten hebt als een ander. Iedereen verdient een gelijke kans.

Ik heb geen Nederlandse achternaam, een donkere huidskleur, ben Moslim en draag een hoofddoek: Nou en? Ik vind dat je mag staan voor wie je bent en stigma’s mag doorbreken.

Momenteel werk ik bij de ABN-AMRO. Hier ben ik ook Speak-up ambassadeur. In deze rol ondersteun ik onder andere collega’s die het gevoel hebben dat ze niet kunnen doorgroeien omdat ze geen witte Nederlander zijn. Ik neem dan graag dilemma’s en blokkades bij hen weg en geef ze een stukje zelfvertrouwen mee.
Ik denk dat het belangrijk is dat er op school in de lessen aandacht is voor het onderwerp stagediscriminatie. Dat het daar bespreekbaar wordt gemaakt en de studenten wat meer zelfvertrouwen meekrijgen. En het is natuurlijk heel belangrijk dat studenten weten waar ze naar toe kunnen als ze er over willen praten. Dat er iemand is waar ze terecht kunnen.”

Terug naar boven