Van havo naar mbo: slimme keus!

Zit jij op de havo? Je denkt misschien niet direct aan een switch naar het mbo. Maar er zijn genoeg redenen waarom dat een goed idee is. Omdat je meer van de praktijk bent, nog niet klaar bent voor hbo of omdat je wil ontdekken wat écht bij je past. Je bent zeker niet de enige!

De overstap van Luuk naar het mbo

Waarom van havo naar mbo?

Wist je dat de laatste jaren steeds meer scholieren met een havo-diploma de stap zetten naar het mbo? Dat kan een slimme keus zijn. Kijk maar eens of je je hierin herkent: 

 1. Je bent meer een type voor de praktijk 
  Je zit niet graag in de boeken, maar krijgt energie van doen. En zo leer je ook het snelst: in de praktijk. Op het mbo doe je veel praktijkervaring op. In onze praktijklokalen en tijdens stages in het bedrijfsleven. Je hebt minder klassikaal les. 
 2. Het hbo past nog niet bij je
  Je weet eigenlijk nog niet wat je wilt. Op het mbo heb je extra tijd om dat te ontdekken, welke opleiding nou écht bij je past. Bovendien is mbo een goede opstap naar het hbo. 
 3. Je wilt een vak uitoefenen dat je niet op het hbo kunt leren 
  Een vak zoals kok of schoonheidsspecialiste. Kies een opleiding voor werk wat jij leuk vindt. 
 4. Voor je hbo-opleiding koos je het verkeerde havo-profiel
  Je wilde bijvoorbeeld een economische richting uit en denkt daar nu anders over. Vaak kun je dan wel op het mbo beginnen. En je kunt meteen één of meer havo-certificaten halen die je voor die hbo-opleiding nodig hebt.

Van mbo naar hbo

Da's handig! 

 1. Als mbo’er heb je veel meer praktijkervaring als iemand die direct van de havo naar het hbo gaat. Je weet al echt hoe het er straks in de praktijk aan toe gaat!
 2. Je hebt tijdens je mbo-opleiding een heel netwerk bij bedrijven opgebouwd. Bijvoorbeeld door stages
 3. Door de verschillende uitstroomrichtingen in het mbo zorg je ervoor dat je straks de juiste hbo-opleiding gaat doen

Een verkorte of versnelde mbo-opleiding?

Jouw mbo-opleiding kun je vaak sneller afronden. Dat hangt af van je vakkenpakket en je studieresultaten op de havo. Soms kan dit door een verkorte route of doordat het studietempo wordt versneld. We bespreken de mogelijkheden samen tijdens het welkomstgesprek. 

Studiefinanciering en het mbo

Voor het mbo kun je ook studiefinanciering ontvangen. Stroom je na mbo door naar hbo? Dan kun je 7 jaar studiefinanciering voor het hbo krijgen. De periode van 10 jaar begint dan ook opnieuw. Bekijk het op DUO | Studiefinanciering.

Wil je meer weten? 

Bekijk onze opleidingen

Van mbo naar havo? Zij gingen je voor

Kaylee, Brood en Banket niveau 4
"Als ik een opleiding vind die mij aanspreekt, dan ga ik dat doen! Ik heb me nooit veel aangetrokken van de mening, ‘als je havo doet moet je naar het hbo’. Als ik een opleiding vind die mij aanspreekt, dan ga ik dat doen en dat heb ik dus ook gedaan. Op het mbo wordt goed met je meegedacht en gekeken waar je op je plek bent. Ik moet het nog aardig wat jaren volhouden binnen dit vak en dan wil ik wel iets doen wat ik echt heel leuk vind!"

Bram, Verpleegkunde niveau 4
"Hier heb ik mijn draai en passie gevonden. Op het mbo loop je regelmatig verschillende stages, heb je veel praktijklessen en goede persoonlijke ondersteuning. Dat past bij mij! En wat mijn omgeving van deze keuze vond? Zij reageerden positief en waren vooral erg blij dat ik nu mijn draai en mijn passie had gevonden."