Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Naar het mbo zonder havo-diploma

Zit jij op de havo, maar wil je liever leren door te doen? Of ben je bang dat je je havo-diploma niet haalt? Kies dan voor een mbo-opleiding! Na je mbo kun je aan de slag in een leuke baan of verder studeren aan het hbo. Ook kun je bij ons op school havo-deelcertificaten halen.

Waarom van havo naar mbo?

Wist je dat de laatste jaren steeds meer havo-scholieren de stap zetten naar het mbo? Dat kan een slimme keus zijn. Kijk maar eens of je je hierin herkent: 

 1. Je bent meer een type voor de praktijk 
  Je zit niet graag in de boeken, maar jij leert het beste door te doen! Op het mbo doe je veel praktijkervaring op. In onze praktijklokalen en tijdens stages in het bedrijfsleven. Je hebt minder klassikaal les. 
 2. Het hbo past (nog) niet bij je
  Je weet eigenlijk nog niet wat je wilt. Op het mbo heb je extra tijd om dat te ontdekken, welke opleiding past nou écht bij je?  Bovendien is mbo een goede opstap naar het hbo. 
 3. Je wilt een beroep uitoefenen dat je niet op het hbo kunt leren 
  Bijvoorbeeld een beroep zoals kok of schoonheidsspecialiste. Hiervoor bestaat alleen een mbo-opleiding. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij een opleiding kiest voor werk dat jij leuk vindt. 
 4. Voor je hbo-opleiding koos je het verkeerde havo-profiel
  Aan het begin van je middelbare school wilde je bijvoorbeeld iets met economie, maar je denkt daar nu anders over. Op het mbo kun je ongeacht je profielkeuze (bijna) elke opleiding kiezen. En je kunt, als je wilt, tijdens het volgen van je mbo-opleiding één of meer havo-certificaten halen die je voor die hbo-opleiding nodig hebt.

Info-avond

Twijfel je over de overstap van de havo naar het mbo? Weet je niet welke opleiding precies bij jou past? Tijdens de Info-avond helpen we jou met kiezen.

Welke mbo-opleidingen?

Vind de opleiding die bij je past in het overzicht van de mbo-opleidingen. Bekijk onze beroepsopleidingen niveau 3 en niveau 4.

Check alle mbo-opleidingen

Wist je dat

Een verkorte of versnelde mbo-opleiding?

Wanneer je van de havo afkomt is het soms mogelijk om jouw mbo-opleiding sneller af te ronden. Dat hangt af van je vakkenpakket en je studieresultaten op de havo. Soms kan dit door een verkorte route of doordat het studietempo wordt versneld. We bespreken de mogelijkheden samen tijdens het welkomstgesprek. 

Bekijk ook de onderstaande routekaart vanaf havo 3.

Studiefinanciering

Voor het mbo krijg je studiefinanciering. Ga je doorstuderen en vraag je studiefinanciering aan voor het hbo, dan telt de eerder ontvangen studiefinanciering voor het mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'.

Bekijk je recht op studiefinanciering
Terug naar boven