Geen havo-diploma? Ga voor mbo!

Is het allemaal wat lastig op de havo en ben je bang dat je je havo-diploma niet haalt? Niet getreurd. Want wist je dat je via het mbo tóch die leuke hbo-opleiding kunt doen? En je havo-deelcertificaten halen kan ook!

Mbo is een goede keus

Misschien ben je wel meer iemand van de praktijk. Dan zit je  op het mbo helemaal goed. En vanuit het mbo maak je zo de stap naar het hbo, als dat je droom is. Bovendien heb jij dan al praktijkervaring opgedaan én een stevige basis gelegd! 

Wist je dat

  • je met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, al kunt starten met een mbo-opleiding op niveau 3 of 4?
  • je álle havo-vakken kunt doen tijdens je mbo-opleiding. En havo-deelcertificaten kunt halen? Zo combineer je mbo met havo.
  • de laatste jaren steeds meer scholieren met een havo-diploma de stap zetten naar het mbo in plaats van het hbo? Slimme keus!
  • wij je op allerlei manieren voorbereiden om van het mbo door te stomen naar het hbo? 
  • eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meetelt als je doorstudeert en studiefinanciering voor hbo aanvraagt?

Welke mbo-opleidingen?

Vind de opleiding die bij je past in het overzicht van de mbo-opleidingen. Bekijk onze beroepsopleidingen niveau 3 en niveau 4.

Check alle mbo-opleidingen

Doorstromen van mbo naar hbo

Je bent zeker de eerste niet die van mbo overstapt naar hbo. Of er over nadenkt. Wat dat betekent en hoe je je daar goed op kunt voorbereiden lees je op van mbo naar hbo.

En de studiefinanciering dan?

Voor mbo krijg je studiefinanciering. Ga je doorstuderen en vraag je studiefinanciering aan voor het hbo, dan telt de eerder ontvangen studiefinanciering voor het mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'.

Bekijk je recht op studiefinanciering

Meinou ging je voor

Wil je graag naar het hbo? Maar twijfel je of het kan? Studente Meinou maakte de overstap van mbo naar hbo. “Ik was nooit een echt boeken-leer’-persoon,”vertelt zij. Daarom deed ze geen havo maar eerste mbo. Lees de ervaring van Meinou.