Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

De perfecte opleiding kiezen, hoe pak je dat aan?

Het moment is daar: je hebt besloten om weer te gaan studeren en zo je kansen op de arbeidsmarkt veilig te stellen of te vergroten. Misschien ben je al aan het werk en wil je je verdiepen of juist een carrièreswitch. Of misschien ben je al een tijdje werkzoekend en krijg je de kans een opleiding te doen die je leidt naar je droombaan. Dan begint het pas! Want er is veel keuze. We helpen je graag op weg om de perfecte opleiding te kiezen.

Wat is jouw motivatie?

Het begint met jouw motivatie. Wat wil je na je opleiding kunnen, wat zijn je werkambities en op welke manier wil en kun je leren? Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te hebben. Je kunt bijvoorbeeld heel graag een 4-jarige opleiding willen doen, maar soms is een tussenstap verstandig. Bijvoorbeeld als je met je bestaande opleiding nog niet aan de toelatingseisen voldoet of wanneer je praktische uitdagingen hebt qua hoeveelheid tijd die je kunt besteden. Het kost even tijd om dit uit te werken. Als je hierbij hulp kunt gebruiken, helpen onze medewerkers je graag. Zij kunnen je ook alles vertellen over alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld ook modules doen, in plaats van een hele opleiding. Neem gerust contact op.

De oriëntatiefase: jouw talent, interesse, ambitie en ervaring

Belangrijk aan het begin van de oriëntatiefase zijn de volgende vragen:

 Als je op bovenstaande vragen antwoorden hebt, kun je gerichter gaan oriënteren. En dat kan op heel veel manieren. Denk aan:

Al deze dingen zorgen voor meer richting in je keuze. Noteer tijdens je oriëntatie alle opleidingen die je leuk lijken en maak hiervan een top 5.

Knopen doorhakken: welke is de beste?

Misschien ben je er na de oriëntatiefase al helemaal uit. Dat is geweldig! Twijfel je nog, dan heb je als het goed is wel een aantal opleidingen verzameld. Zet jouw top 5 op een rij en noteer van elke op een schaal van 1 tot 10 hoe goed ze scoren op de onderstaande punten:

Tel dan voor elke opleiding alles bij elkaar op. De opleiding met de hoogste score is de winnaar! En mocht je dan toch nog twijfelen, kijk dan of je je nog dieper kunt oriënteren. Door een dag mee te lopen bij de top 3 van je opleidingen bijvoorbeeld of door nog een gesprek te voeren met je werkgever of een opleidingsadviseur. Zo kom jij zeker weten bij de perfecte opleiding uit.

 

Wil je meer informatie over het volgen van een opleiding bij ROC Nijmegen?

Neem contact met ons op.

Contact opnemen
Terug naar boven