Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

4 fabels over laaggeletterdheid

Wist je dat er in Nederland 2,5 miljoen volwassenen zijn die moeite hebben met lezen, schrijven en of rekenen? De kans is dus best groot dat een van jouw werknemers laaggeletterd is. Helaas bestaan er nog veel misverstanden over laaggeletterdheid. In dit artikel lees je over de 4 grootste fabels. Zo is jouw kennis rondom het onderwerp helemaal up-to-date en ben je in staat jouw medewerkers te helpen.

1.Laaggeletterden hebben alleen moeite met taal 

Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Het kan heel goed dat jouw werknemer goed is in rekenen, maar het lastig vindt woorden op papier te zetten. Of geen problemen heeft met schrijven, maar het lezen van een werkbeschrijving moeilijk vindt. Beter lezen, schrijven en rekenen kun je op elke leeftijd leren, bijvoorbeeld door een cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden bij ROC Nijmegen. 

2. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn analfabeten 

Laaggeletterden kunnen in tegenstelling tot analfabeten wel lezen, schrijven en of rekenen. Alleen lukt het hen vaak niet om helemaal mee te komen in de samenleving. En dat is heel vervelend! Op de werkvloer kan het begrijpen van werk- of veiligheidheidsinstructies lastig zijn. Daar kun je als werkgever verandering in brengen door te investeren in de vaardigheden van je werknemer, bijvoorbeeld met de cursus Nederlands leren op de werkvloer bij ROC Nijmegen. Zo werk je met elkaar aan veilige en prettige werkomgeving!   

3.De meeste laaggeletterden hebben geen werk

Van alle laaggeletterden in Nederland heeft meer dan de helft (57%) betaald werk. Vaak weten collega’s niet dat iemand laaggeletterd is. Veel laaggeletterden schamen zich en houden verborgen dat zij moeite hebben met taal en rekenen. Daarom is het als werkgever belangrijk om op signalen te letten, zodat jij jouw werknemers kan helpen. Als zij de basisvaardigheden verbeteren, levert dat jou als werkgever veel op. Er is minder ziekteverzuim, werknemers maken minder fouten en halen sneller certificaten. ROC Nijmegen biedt cursussen aan die de basisvaardigheden van jouw werknemers verbeteren, zoals Nederlands leren op de werkvloer

4.De meeste laaggeletterden hebben een migratie-achtergrond.

Meer dan de helft van alle laaggeletterden heeft geen migratie-achtergrond en is geboren en getogen in Nederland. Laaggeletterdheid komt bijvoorbeeld voor bij Nederlanders die geen of weinig onderwijs hebben gehad of zijn opgegroeid in een lastige thuissituatie. Daardoor hebben ze een achterstand opgelopen. Gelukkig kun je het leren van de taal op elk moment in je leven oppakken! Tijdens de cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden bij ROC Nijmegen komen alle belangrijke vaardigheden aan bod.

Terug naar boven