Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden

Wist je dat ruim 10 op de 100 mensen veel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen? Daarom is het voor hen vaak moeilijk om met een computer of telefoon te werken. Of om goed voor hun eigen administratie te zorgen. Misschien geldt dit ook wel voor iemand in jouw organisatie.

Snel gaan werken, minder school

Veel van deze mensen zijn jong begonnen met werken. Zij hebben daardoor minder scholing gehad. Soms was school te moeilijk. Soms waren er persoonlijke omstandigheden waardoor het niet lukte. Of men wilde liever gewoon gaan werken. Dat kon voorheen makkelijker. Later kan dit toch voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn baan verliest of door lichamelijke klachten het werk niet meer kan uitvoeren.

Zeggen dat het moeilijk is

Het is soms lastig te herkennen, omdat mensen dit probleem goed weten te verbergen. Vermijd iemand bijvoorbeeld altijd om zelf iets op te schrijven? Of bewegen de ogen niet mee met een tekst? Heeft iemand moeite met klokkijken? Het zouden allemaal signalen kunnen zijn. Kijk of je het bespreekbaar kunt maken, ook al kan het voor diegene eng zijn om hiervoor uit te komen. Schaamte speelt hierin een grote rol. Vaak helpt begrip voor de situatie en het gevoel niet de enige te zijn.  Er zijn allerlei manieren om alsnog basisvaardigheden te leren, waardoor het voor jouw medewerker makkelijker wordt om zijn of haar functie uit te oefenen.

Beginnen bij het begin

Als de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen nog onvoldoende zijn ontwikkeld, is het aan te raden om hiermee te beginnen. Heel veel deelnemers aan de cursussen voor deze praktische vaardigheden voelen zich al snel zekerder, omdat ze merken dat ze vooruit gaan. Ineens kunnen ze hun eigen post lezen en de kassabon begrijpen! En daarna kunnen ze verder leren, bijvoorbeeld werken met een computer, mobiele telefoon en tablet. Met deze vaardigheden vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun positie op de arbeidsmarkt.

Aanbevolen cursussen

Bij ROC Nijmegen bieden we twee cursussen. De ene is voor lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. De ander is voor werken met andere apparaten zoals een tablet en telefoon. De lessen zijn in kleine groepen en startmomenten zijn gedurende het hele jaar. Cursisten leren onder andere de juiste vaardigheden zodat ze het volgende kunnen:

Maatwerk

Bij ROC Nijmegen bieden wij ook maatwerk aan. Voor als de opleiding of cursus die jouw organisatie of medewerkers nodig hebben er niet bij zit. Een module of lesprogramma afgestemd op de specifieke behoefte van jouw organisatie of medewerkers. Zo blijven jouw medewerkers zich steeds ontwikkelen. Neem hiervoor contact op met een van onze relatiemanagers.

Lees meer over maatwerk

Maatwerk voor jouw bedrijf ? Ik help graag!

Flexibel opleidingsaanbod: Incompany mogelijkheden, maar ook in de avonden en weekenden . Ik maak graag een passend voorstel voor jouw organisatie .

Terug naar boven