Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent

ROC Nijmegen verzorgt een topopleiding voor culinair toptalent. Deze opleiding is vernoemd naar één van Nederlands bekendste koks: Cas Spijkers. Cas Spijkers heeft zich tot zijn overlijden, eind oktober 2011, intensief met ''zijn'' opleiding bemoeid. De Cas Spijkers Academie zal zijn kookkunst levend houden en uit blijven dragen. In de geest van Cas daagt de Cas Spijkers Academie koks uit tot het uiterste te gaan om een culinair topniveau te bereiken.

Je krijgt er les van toppers in het culinaire vak.

Opleiding

De koksopleiding 2016-2017 aan de Cas Spijkers Academie kun je volgen op niveau 4.

Deze opleiding levert je een officieel door het Ministerie van OC&W erkend diploma op. Als je het volledige traject doorlopen hebt, mag je je met recht een allround restaurant kok noemen. Behalve bovenstaand diploma heb je dan ook de kennis, ervaring en competenties opgedaan van een gespecialieerd restaurantkok en krijg je een specifiek diploma van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent uitgereikt.

Is deze opleiding voor iedereen?

Een opleiding aan de Cas Spijkers Academie is niet voor iedereen weggelegd. Stel jezelf de volgende vragen als je belangstelling hebt:

  • Als je in een restaurant komt, loop je dan direct op 'het licht' van de keuken af?
  • Sta je thuis met regelmaat achter de 'kachel'?
  • Puilt je kast uit van kookboeken en recepten?
  • Heb je wel eens blaren op je handen gehad 'in the heat of the moment'?
  • Droom je van het presteren in een team als onderdeel van de 'witte brigade'?

Alleen met een volmondig "ja" op deze vragen maak je kans om student te worden aan de Cas Spijkers Academie.

Casting

Na aanmelding doe je een casting. Tijdens de casting kijkt een jury wat voor iemand jij bent en of je voldoende talent, motivatie en basisvaardigheden hebt om een topkok te worden.

Beroepspraktijkvorming

De opleiding aan de Cas Spijkers Academie is een BBL-opleiding.Dit betekent dat je een baan aanneemt als leerling in de keuken bij een erkend leerbedrijf en een dag per week op de Academie bent om zowel theoretisch als praktisch het vak te leren. Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf zoekt. De meeste van onze studenten werken in bedrijven hoog in de markt. Sommigen werken zelfs in sterrenzaken. Dat is niet verplicht. We adviseren je een bewuste keus te maken voor het bedrijf waar je gaat werken.

Studiekosten

Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt extra kosten met zich mee.

Reguliere opleidingskosten

  • De opleidingskosten bestaan uit boeken en licenties van plusminus €265,- en maximaal € 300,- in leerjaar 1. In de daaropvolgende leerjaren liggen de kosten rond de € 100,- met een maximum van € 150,-.
  • Daarnaast dient het jaarlijks door de overheid bepaalde cursusgeld voldaan te worden. Voor 2016-2017 is dit vastgesteld op € 573,-.

CSA-programma op vrijwillige basis

  • Aan de certificaten en aan het volgen van het CSA-programma zijn extra kosten verbonden, voor een bedrag van €1.500,- voor leerjaar 1 en € 1.500,- voor leerjaar 2 en € 2000,- voor leerjaar 3. Via een contract spreken opleiding en student met elkaar af dat de opleiding het CSA-programma aanbiedt en dat de student bereid is daarvoor te betalen.

  • In het eerste leerjaar komt daar de eenmalige aanschaf bij van de kokskleding van de CSA. Dit kost tussen de € 210,- tot € 240,-.

N.B.: Je bent niet verplicht de onder de laatste twee opsommingstekens genoemde kosten te maken. Indien je deze kosten niet wilt maken of niet kunt betalen maar toch het diploma Gespecialiseerd Kok niveau 4 wilt halen, dan volg je het opleidingsprogramma zonder het specifieke CSA-programma.

Specificatie van de kosten

Overzicht kosten Cas Spijkers Programma cohort 2016/2017

Leerjaar 1 2016 / 2017

Kleding € 210,- tot € 240,-.
  • 16 gastlessen / workshops
  • Excursie (s)
  • Deelname aan een evenement
€ 1500
Totaal leerjaar 1 € 1710 - € 1740

Leerjaar 2 2017 / 2018

  • 16 gastlessen / workshops
  • Excursie
  • Deelname aan een evenement
  • Certificaat Sociale hygiëne
  • Wijncertificaat
€ 1500
Totaal leerjaar 2 € 1500

Leerjaar 3 2018 / 2019

  • 16 gastlessen / workshops
  • Excursie
  • Deelname aan een evenement
  • Wedstrijd koken met een jury van topkoks
  • Certificaat Leermeester
€ 2000
Totaal leerjaar 3 € 2000

Leerjaar 2 Gespecialiseerd kok (cohort met startdatum 2015/ 2016) betaalt in 2016 / 2017

Leerjaar 2 (laatste opleidingsjaar) 2016/ 2017 Cas Spijkers Programma

  • 16 gastlessen / workshops
  • Excursie
  • Deelname aan een evenement
  • Wedstrijd koken met een jury van topkoks
  • Certificaat Leermeester
€ 1800
Totaal leerjaar 2 cohort 2015/ 2016 € 1800

N.B. : Per leerjaar komt daar als onderdeel van het reguliere diplomagerichte opleidingstraject de verplichte aanschaf van boeken en licenties bij. In leerjaar 1 bedraagt dit plusminus € 265,- en maximaal € 300,- in leerjaar 1. In de daaropvolgende leerjaren liggen de kosten rond de € 100,- (maximaal € 150,-). 

N.B.: Per leerjaar komt daarbij het door de overheid verplicht gestelde bedrag voor het cursusgeld bij. In 2016 / 2017 is dat € 573,-.

Aanmelden

Voor de Cas Spijkers Academie kun je je digitaal aanmelden. Na de aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de casting.

Culitop

Studenten van Cas Spijkers Academie organiseren ook een Culitop. De Culitop staat voor Culinair genieten van hoog niveau. Er zijn verschillende sterrenchefs aanwezig.

Mooie projecten

Studenten van de Cas Spijkers Academie werken tijdens hun studie mee aan mooie projecten. Bijvoorbeeld ondersteuning van de HoReCaVa.

Meer weten?

Heb je vragen over de Cas Spijkers Academie neem dan gerust contact op of volg ons op Facebook.

     
×
Wij gebruiken Cookies

ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Meer informatie

Cookies accepteren