Van mbo naar hbo bij ROC Nijmegen

Wil jij na je mbo doorstuderen? Of heb je er weleens aan gedacht eerst een mbo-opleiding te doen in plaats van havo als voorbereiding op hbo? Het mbo maakt het voor alle studenten mogelijk om door te gaan naar het hbo. Bij ROC Nijmegen kun je je uitgebreid voorbereiden op het hoger beroepsonderwijs en om van mbo naar hbo te gaan.

Voordelen via mbo naar hbo

  • Je hebt een beroepsopleiding voltooid, dat geeft je een stevige basis
  • Je hebt al praktijkervaring opgedaan dankzij stage(s)
  • Je hebt al bepaalde kennis over het vak die je in het hbo nog verder kunt verbreden en verdiepen

Van mbo naar hbo: zo bereid je je goed voor

Wil jij de overstap van mbo naar hbo zo soepel mogelijk laten verlopen? Via ons mbo-onderwijs kun je het keuzedeel “leren en studeren voor het hbo” volgen. Hierin maak je kennis met de andere manier van studeren die hoort bij het hbo. In het hbo worden andere dingen van je gevraagd. De stof wordt bijvoorbeeld sneller behandeld. Je bent meer theoretisch bezig. En het vraagt meer eigen inbreng en meer van je taalvaardigheid. Dit keuzedeel helpt je om hier alvast mee kennis te maken. Zo kun je ook zien of deze manier van leren bij je past.

Daarnaast bieden we je de mogelijkheid tot het volgen van een havo-vak naast je mbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde, Engels of economie. Met het volgen van een extra vak vergroot je je kans om succesvol te zijn in het hbo.

Ook in voorlichting en via loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we je om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het hbo.

Samenwerking met het hbo en de HAN

ROC Nijmegen werkt onder andere samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) op het gebied van oriëntatie, kennismaking en doorstroom van mbo’ers naar het hbo.

Deze zogenaamde doorlopende leerlijn van mbo naar hbo vind je letterlijk terug bij het Technovium. Dat is het gebouw waarin de techniekopleidingen van ons en van de HAN zijn gehuisvest.

Verder hebben we ook de (Aspirant) Opleidingsschool waarin we leraren opleiden voor een toekomst om te gaan lesgeven in het mbo. Het hbo werkt hier nauw samen met het mbo.

ROC Nijmegen-studenten die doorstromen van mbo naar hbo, kiezen meestal voor de HAN. De HAN-instroommonitor geeft informatie over het doorstroomsucces van onze studenten.

Doorstroomsucces hbo van onze studenten is hoog

Landelijk stroomt 36 procent van de studenten mbo niveau 4 door naar een opleiding op een hogeschool. Met 42 procent scoort ROC Nijmegen aanzienlijk beter. In 2016 maakten 549 mbo'ers de stap naar het hoger beroepsonderwijs.

Onze studenten zijn succesvol in het hbo. 67% van onze doorgestroomde mbo-studenten had op 1 oktober 2016 een propedeusediploma of was actief op het hbo.

72% van de direct doorgestroomde vavo-studenten was op 1 oktober 2016 actief op het hbo of had zijn propedeuse behaald. Dit percentage is de laatste vijf jaar flink gestegen.

Hoe zit dat met studiefinanciering?

Ga je na het mbo doorstuderen? Als je studiefinanciering voor hbo aanvraagt, telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'. Bekijk je recht op studiefinanciering op de website van DUO.

Welke hbo-opleiding sluit aan op jouw mbo-opleiding?

Wil je weten welke vervolgopleiding het beste aansluit op jouw mbo-opleiding? Kijk hiervoor op de website van de HAN en zoek naar opleidingen die aansluiten, van mbo naar hbo.

Meer weten?

Studente Meinou maakte de overstap van mbo naar hbo. “Ik was nooit echt een ‘boeken-leer’-persoon,” vertelt zij. Daarom deed ze geen havo, maar eerst mbo. Lees Meinous verhaal.

Wil je meer weten over toelatingseisen en mogelijkheden? Op de website Studeermeteenplan.nl van DUO vind je meer informatie.

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten