Van mbo naar hbo bij ROC Nijmegen

Wil jij doorstuderen? Het mbo maakt het voor studenten mogelijk om door te gaan naar het hbo. Bij ROC Nijmegen kun je je uitgebreid voorbereiden op het hoger beroepsonderwijs, om van mbo naar hbo te gaan.

Ik zoek een mbo-opleiding

Voordelen via mbo naar hbo

  • Je hebt een beroepsopleiding voltooid, dat geeft je een stevige basis
  • Je hebt al praktijkervaring opgedaan dankzij stage(s)
  • Je hebt al bepaalde kennis over het vak die je in het hbo nog verder kunt verbreden en verdiepen

Welke hbo-opleiding sluit aan op jouw mbo-opleiding?

Wil je weten welke vervolgopleiding het beste aansluit op jouw mbo-opleiding? Kijk hiervoor op de website van de HAN en zoek naar opleidingen die aansluiten, van mbo naar hbo.
Wil je weten welke mbo-opleidingen er zijn? Kijk bij de opleidingen op onze website.

Van mbo naar hbo: zo bereid je je goed voor

Wil jij de overstap van mbo naar hbo zo soepel mogelijk laten verlopen? Via ons mbo-onderwijs kun je het keuzedeel “leren en studeren voor het hbo” volgen. Hierin maak je kennis met de andere manier van studeren die hoort bij het hbo. De stof wordt bijvoorbeeld sneller behandeld in het hbo. Je bent meer theoretisch bezig. En het vraagt meer eigen inbreng en meer van je taalvaardigheid. Dit keuzedeel helpt je om hier alvast mee kennis te maken. Zo kun je ook zien of deze manier van leren bij je past.

Daarnaast bieden we je de mogelijkheid tot het volgen van een havo-vak naast je mbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde, Engels of economie. Met het volgen van een extra vak vergroot je je kans om succesvol te zijn in het hbo.

Ook in voorlichting en via loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we je om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het hbo.

Samenwerking met het hbo en de HAN

ROC Nijmegen werkt onder andere samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) op het gebied van oriëntatie, kennismaking en doorstroom van mbo’ers naar het hbo.

Deze zogenaamde doorlopende leerlijn van mbo naar hbo vind je letterlijk terug bij het Technovium. Dat is het gebouw waarin de techniekopleidingen van ons en van de HAN zijn gehuisvest.

Verder hebben we ook de (Aspirant) Opleidingsschool waarin we leraren opleiden voor een toekomst om te gaan lesgeven in het mbo. Het hbo werkt hier nauw samen met het mbo.

Doorstroomsucces hbo van onze studenten is hoog

  • Landelijk stroomt zo'n 40 procent van de studenten mbo niveau 4 door naar een opleiding op een hogeschool. Met 42 procent studenten die doorstromen van mbo naar hbo scoort ROC Nijmegen goed: in 2016 maakten 549 mbo'ers de stap naar het hoger beroepsonderwijs.
  • Onze studenten zijn succesvol in het hbo. 66,1% van onze doorgestroomde mbo-studenten had op 1 oktober 2017 een propedeusediploma of was actief op het hbo.
  • 65,5% van de direct doorgestroomde vavo-studenten was op 1 oktober 2017 actief op het hbo of had zijn propedeuse behaald.

Hoe zit dat met studiefinanciering?

Ga je na het mbo doorstuderen? Als je studiefinanciering voor hbo aanvraagt, telt eerder ontvangen studiefinanciering voor mbo niet meer mee. Je begint dus met een 'schone lei'. Bekijk je recht op studiefinanciering op de website van DUO.
Ook halveert het kabinet het collegegeld van eerstejaars studenten hoger onderwijs vanaf het studiejaar 2018-2019. Daarnaast wil het kabinet dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Daarom krijg je zelfs nog een extra jaar korting op het collegegeld als je een lerarenopleiding gaat volgen. Lees er meer over bij de Rijksoverheid.

Meer weten?

Studente Meinou maakte de overstap van mbo naar hbo. “Ik was nooit echt een ‘boeken-leer’-persoon,” vertelt zij. Daarom deed ze geen havo, maar eerst mbo. Lees Meinous verhaal.

Wil je meer weten over toelatingseisen en mogelijkheden? Op de website Studeermeteenplan.nl van DUO vind je meer informatie.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten