Welkom bij ROC Nijmegen! 

Aanmelden

Je wilt je gaan aanmelden voor een opleiding van ROC Nijmegen. Welkom! We vinden het heel belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Tijdens de intake en toelatingsprocedure gaan we samen kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Toelatingsprocedure

De toelatingsprocedure kent een aantal stappen. Op basis van deze stappen besluiten we of iemand wel of niet geplaatst kan worden bij de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. In beginsel zijn alle aankomende studenten bij ROC Nijmegen welkom en garanderen wij het toelatingsrecht voor het mbo. De algemene vooropleidingseisen staan bij iedere opleiding op de website onder het kopje ‘Wanneer ben je toelaatbaar?. Ben je niet toelaatbaar tot een opleiding op niveau 2, 3 of 4 omdat je niet voldoet aan de vooropleidingseisen? Dan kom je in sommige gevallen in aanmerking voor een toelatingsprocedure met toelatingsonderzoek.

Voldoe je aan de vooropleidingseisen en wil je je aanmelden voor een opleiding dan kan dit via onze website. Dit doe je in vijf stappen.

1. Vul het aanmeldformulier in

Om je aan te melden, vul je het digitale aanmeldformulier van de opleiding in. Let bij het invullen van dit formulier op de volgende stappen en tips:

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik onderaan de pagina op de knop 'Start aanmelding'. Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.

Handig om bij de hand te hebben:

  • Je Burgerservicenummer (BSN). Dit staat op je paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) of verblijfsdocument.
  • De contactgegevens van je ouders/verzorgers. Dit is verplicht als je jonger dan 18 jaar bent.
  • De gegevens van je vooropleiding(en) en je diploma('s).
  • In geval van een aanmelding BBL (beroepsbegeleidende leerweg) opleiding, heb je een leerbedrijf nodig. Als je die nog niet hebt, dan zo snel mogelijk na eventuele plaatsing.

Uitleg bij het invullen

  • Je hebt je pas aangemeld als je op het laatste tabblad op verzenden hebt geklikt.
  • Vul een geldig e-mailadres in. Na het aanmelden ontvang je een bevestiging op je eigen e-mailadres. Ontvang je geen e-mail bevestiging, dan is je aanmelding niet goed gegaan; controleer je spamfilter of meld je dan opnieuw aan. Bij minderjarige aanmelders ontvangen ook de ouders/verzorgers een bevestiging via de e-mail.

Vragen?
Heb je vragen over het aanmelden? Bel dan met ons Infocentrum: (024) 890 4502 of mail naar infocentrum@roc-nijmegen.nl.

2. Zorg dat het Doorstroom Dossier ingevuld is

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, vragen wij om een ingevuld doorstroomdossier over je vorige school of opleiding. Het Doorstroom Dossier zal bij het intakegesprek ook besproken worden.

Zit je op één van de VO-scholen die deelnemen aan het project LOB Doorstroom en Overstap VO-MBO? Dit zijn Canisius College, locatie Berg en Dalseweg, Citadel College, locaties Dijkstraat en Griftdijk, Het Rijks, locatie Hatertseweg, Montessori College, locatie Nijmegen en Groesbeek. Dan wordt je via je mentor en decaan van de VO-school geïnformeerd over het Digitaal Doorstroom dossier. Zie ook flyer Digitaal doorstroomdossier voor leerlingen. 

3. Het intakegesprek: een kennismaking

Enkele weken na de aanmelding volgt een uitnodiging voor een intakegesprek. Als je nog geen 18 jaar of ouder bent, stellen wij het op prijs dat een ouder of verzorger hierbij aanwezig is. Het gesprek vindt plaats met een docent (intaker) van de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.

Tijdens dit gesprek vindt een eerste kennismaking plaats. Er wordt gevraagd naar je motivatie voor de opleiding, daarnaast wordt het Doorstroom Dossier besproken. Zowel jij als de docent kunnen vragen stellen om samen te bekijken of de gekozen opleiding bij jou past. In de meeste gevallen wordt een advies gegeven over de plaatsing in de opleiding.

Als een andere opleiding mogelijk beter past zal dit worden geadviseerd. Bij twijfel wordt je doorverwezen naar het Expertisecentrum, hier wordt onderzocht welke opleiding of niveau beter bij je past.

Bij een enkele opleiding gelden specifieke aanvullende toelatingseisen, deze maken ook onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Je kan daarbij denken aan een specifieke vaardigheidsdag, een portfolio met een opdracht of een intake met externen van buiten het ROC (zoals bij VEVA-opleiding Defensie).

Voor meer informatie kijk op onze website naar de specifieke opleiding waar jouw voorkeur naar uitgaat.

4. Inschrijving definitief maken

ROC Nijmegen geeft een advies over je aanmelding. Een positief advies moet minimaal voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • de voorgeschreven vooropleidingseisen;
  • een gevoerd intakegesprek.

Samen met je positief opleidingsadvies ontvang je je onderwijsovereenkomst. Je inschrijving is pas definitief als de onderwijsovereenkomst, ondertekend door zowel jou als ROC Nijmegen, en de overige verplichte documenten in ons bezit zijn. Wanneer we je niet kunnen of willen plaatsen, ontvang je daarvan eveneens schriftelijk bericht.

Heb je een negatief opleidingsadvies? Bij een aanmelding tot en met 1 april wordt er altijd contact met je opgenomen voor een alternatief bij ROC Nijmegen in overleg met jou.  

5. Onderwijsovereenkomst

Deze wordt samen met de bevestigingsbrief naar je huisadres verzonden. Deze onderwijsovereenkomst moet zo spoedig mogelijk ondertekend teruggestuurd worden. Bij studenten die jonger zijn dan 18 jaar moet een ouder (wettelijk vertegenwoordiger) ook tekenen.

Als alle documenten compleet zijn, dan kan je met de opleiding van start gaan! Veel succes. 

Wil je meer informatie over het toelatingsrecht tot het mbo? Bekijk de toelichtingsvideo van het Ministerie van Onderwijs:

 

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten