Het intakegesprek

Wanneer krijg je een intake?

Een intakegesprek krijg je bij een aanmelding voor:

 • een BBL-opleiding
 • een opleiding met aanvullende/specifieke eisen (VEVA, Cas Spijkers Academie, Young Talent Academy en Mediavormgever)
 • Entree

Je krijgt soms ook een gesprek als je wel vo-leerling bent en je:

Wat kun je verwachten?

Wat moet je zelf voorbereiden en wat kun je zoal verwachten tijdens het gesprek?

 1. Doorstroomdossier
  Na een aanmelding krijg je een uitnodiging met een datum en tijdstip voor een intakegesprek. Voor het intakegesprek moet je zeven dagen van te voren een digitaal doorstroomformulier invullen en afronden binnen Intergrip. De link naar het Digitale Doorstroom Dossier staat in de reply na je aanmelding via de website.  
 2. Let op: we kunnen alleen samen in gesprek, als je een dossier afgerond hebt.
 3. Jouw vragen
  Je kunt ons tijdens het gesprek alles vragen over de school en de opleiding. Schrijf je vragen van tevoren op. Zo vergeet je ze niet.  
 4. Onze vragen
  Andersom zijn we nieuwsgierig naar jou. Je kunt van ons vragen verwachten over je leerervaringen op je vorige school of werk, maar we zijn ook benieuwd naar jouw interesses en hobby’s. En natuurlijk willen we van je weten waarom je speciaal voor deze opleiding kiest en wat jij belangrijk vindt in het leerproces. 
 5. Past de opleiding en het werk bij jou?
  Ook bespreken we met elkaar of het werk wat je wilt gaan doen bij jou past. En of je kunt voldoen aan de eisen van de opleiding. 
 6. Extra begeleiding 
  Heb je extra begeleiding nodig, dan maken we daar afspraken over. Je wordt er niet op afgewezen. Vertel ons dus tijdens dit gesprek, als je eerder extra begeleiding hebt gehad. Dan kijken we samen wat je nodig hebt en of we dat kunnen bieden.

Let op: je inschrijving is pas definitief als we de onderwijsovereenkomst in ons bezit hebben, die zowel door jou als door ROC Nijmegen is ondertekend.

Welkomstactiviteit

Je wordt vlak voor de zomervakantie uitgenodigd voor een welkomstactiviteit. Hierbij leer je de andere studenten kennen.

Dyslexie of dyscalculie

Heb je ernstige problemen met taal of rekenen, of ben je in het bezit van een verklaring dyslexie (bij taalproblemen) of dyscalculie (bij rekenproblemen)? Vertel het ons tijdens het gesprek. Deze verklaring vragen we later bij je op. Kijk ook bij Persoonlijke begeleiding.

Beperking of handicap

Heb je een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem waardoor je extra begeleiding in je leerproces nodig hebt? Vul dit in op het doorstroomformulier. Kijk ook bij Persoonlijke begeleiding.

Onderwijsovereenkomst

Afspraken over extra begeleiding leggen we vast in een bijlage bij de onderwijsovereenkomst.

Klacht of suggestie aanmelding of intake

We werken volgens gedragsregels en richtlijnen. Maar misschien loop je toch tegen een situatie aan, waar je niet helemaal gelukkig mee bent. Of waar je ronduit ontevreden over bent. Je klacht of suggestie kun je bij ons indienen. 

Ga dan eerst in gesprek met de persoon met wiens besluit of gedrag je het niet eens bent. Probeer samen tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Kom je er alsnog niet uit dan kun je een klacht indienen.

 

Officiële toelatingseisen

Op Rijksoverheid lees je meer over de officiële toelatingseisen mbo.