Het intakegesprek

Wanneer krijg je een intake?

Het intakegesprek krijg je als je niet direct vanuit het voortgezet onderwijs komt. Je krijgt ook een intakegesprek als je wel vo-leerling bent en je:

Wat kun je verwachten?

Wat neem je mee en wat kun je zoal verwachten tijdens het gesprek? 

 1. Doorstroomdossier
  Naar het intakegesprek neem je het ingevulde (papieren) doorstroomdossier mee. Dit zit bij de uitnodigingsbrief en vul je thuis alvast volledig in.
  Als je een afgerond DDD (Digitaal Doorstroom Dossier) hebt in Intergrip, mag je die ook uitprinten en meenemen naar de intake in plaats van het papieren doorstroomdossier.
  Let op: we kunnen alleen samen in gesprek, als je een dossier bij je hebt.
 2. Jouw vragen
  Je kunt ons tijdens het gesprek alles vragen over de school en de opleiding. Schrijf je vragen van tevoren op. Zo vergeet je ze niet.  
 3. Onze vragen
  Andersom zijn we nieuwsgierig naar jou. Je kunt van ons vragen verwachten over je leerervaringen op je vorige school, maar we zijn ook benieuwd naar jouw interesses en hobby’s. En natuurlijk willen we van je weten waarom je speciaal voor deze opleiding kiest en wat jij belangrijk vindt in het leerproces. 
 4. Past de opleiding en het werk bij jou?
  Ook bespreken we met elkaar of het werk wat je later wilt gaan doen bij jou past. En of je kunt voldoen aan de eisen van de opleiding. 
 5. Extra begeleiding 
  Heb je extra begeleiding nodig, dan maken we daar afspraken over. Vertel het ons dus tijdens dit gesprek, als je op je vorige school extra begeleiding hebt gehad. Dan kijken we samen wat je nodig hebt en of we dat kunnen bieden.

Advies over plaatsing

Na het intakegesprek ontvang je ons advies over de plaatsing op de opleiding van jouw keuze. Is dat positief dan krijg je hiervan schriftelijk de bevestiging samen met de onderwijsovereenkomst. 

Let op: je inschrijving is pas definitief als we de onderwijsovereenkomst in ons bezit hebben, die zowel door jou als door ROC Nijmegen is ondertekend. En andere verplichte documenten.

Bij twijfel over de juiste keuze of de haalbaarheid van de opleiding kom je misschien in een verlengde of centrale intake. 

Welkomstactiviteit

Je wordt vlak voor de zomervakantie uitgenodigd voor een welkomstactiviteit. HIerbij leer je de andere studenten kennen.

Dyslexie of dyscalculie

Heb je ernstige problemen met taal of rekenen, of ben je in het bezit van een verklaring dyslexie (bij taalproblemen) of dyscalculie (bij rekenproblemen)? Vertel het ons tijdens het gesprek. Deze verklaring vragen we later bij je op. Kijk ook bij Taal en Rekenen.

Beperking of handicap

Heb je een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem waardoor je extra begeleiding in je leerproces nodig hebt? Vul dit in op het doorstroomformulier. Kijk ook bij Persoonlijke begeleiding.

Onderwijsovereenkomst

Afspraken over extra begeleiding leggen we vast in een bijlage bij de onderwijsovereenkomst.

Klacht of suggestie aanmelding of intake

We werken volgens gedragsregels en richtlijnen. Maar misschien loop je toch tegen een situatie aan, waar je niet helemaal gelukkig mee bent. Of waar je ronduit ontevreden over bent. Je klacht of suggestie kun je bij ons indienen. 

Ga dan eerst in gesprek met de persoon met wiens besluit of gedrag je het niet eens bent. Probeer samen tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Kom je er alsnog niet uit dan kun je een klacht indienen.

 

Officiële toelatingseisen

Op Rijksoverheid lees je meer over de officiële toelatingseisen mbo.