Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

KEI Innovatienetwerk lanceert website voor de kinderopvang

Geplaatst op 18 april 2024

Het DigiDoePlein biedt een database aan digitale spelactiviteiten. De activiteiten zijn bedoeld voor iedereen die met kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 12 jaar werkt, gaat werken of hiertoe opleidt. Alle activiteiten op het DigiDoePlein dragen op een speelse manier bij aan de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen aan de ontwikkeling van digitale geletterdheid, maar ook bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van taal, creativiteit, sociale vaardigheden of motoriek.

Uit de praktijk

De activiteiten op het DigiDoePlein zijn afkomstig van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, studenten en docenten van de opleidingen Pedagogisch Werk (mbo), Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) en HBO-Pedagogiek. Veel van de ideeën zijn uitgeprobeerd in de praktijk. Elke (toekomstig) pedagogisch medewerker kan een nieuw idee indienen. Deze wordt voor plaatsing beoordeeld door onze digicoaches.

Professionalisering van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang

Het DigiDoePlein past helemaal in de missie van KEI Innovatienetwerk. Namelijk: een gezamenlijke leeromgeving realiseren voor scholing en professionalisering van (aanstaande) pedagogisch medewerkers. Scholing en professionalisering die leiden tot de ontwikkeling en verankering van specifieke, benodigde en innovatieve expertise voor de kinderopvang.

KEI Innovatienetwerk

Samenwerkingsverband KEI is een duurzaam innovatienetwerk van Nijmeegse partijen: ROC Nijmegen, de HAN University of applied sciences en KION kinderopvang. Voor het DigiDoePlein is door de partners van KEI Innovatienetwerk samengewerkt met het iXperium Centre of Expertise.

De kinderopvangsector vraagt om vernieuwingen en om een inclusief pedagogisch klimaat. In een markt waar de tarieven en toegevoegde waarde altijd onder druk staan, is het een uitdaging om kwalitatief van betekenis te zijn voor studenten, ouders of verzorgers en hun kinderen. Dat vraagt om een nauwe en innovatieve samenwerking tussen de kinderopvang en onderwijs- en kennisinstellingen. Een rol die KEI Innovatienetwerk vervult.

De activiteiten van het DigiDoePlein

In de activiteiten op het DigiDoePlein worden digitale materialen vaak gecombineerd met niet-digitale spelmaterialen. Waar het even kan, zijn het activiteiten voor buiten die uitlokken tot bewegen. Schermgebruik is beperkt, omdat veel kinderen op school en thuis al regelmatig achter het scherm van mobiel, tablet of televisie te vinden zijn.

Terug naar boven